Στην κόψη του ξυραφιού, το Μέγαρο Μουσικής

Μία παράσταση με μουσική, λόγο και εικόνα, που ακροβατεί στην Κόψη του Ξυραφιού.

Η πιανίστρια ερμηνεύει έργα που απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από το μπαρόκ μέχρι τον 21ο αιώνα: Bach, Bartók, Crumb, Ligeti, Marcello, Pachelbel, Rachmaninoff, Rameau, Ravel και Schubert, έχοντας επί σκηνής πιάνο, harpsichord και kalimba.

Η ηθοποιός συγκεντρώνει σε έναν οργισμένο μονόλογο κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από Ηράκλειτο και Όμηρο, μέχρι Ιονέσκο και Καμύ, Καρούζο, Λειβαδίτη, Φίλιπ Ντικ, αλλά και ειδήσεις και άρθρα εφημερίδων, ακροβατώντας ανάμεσα στο φόβο και την ανακούφιση για το τέλος μιας τάξης πραγμάτων, με μόνη βεβαιότητα ότι κάτι νέο θα έρθει, χωρίς κανείς να ξέρει πότε και χωρίς κανείς να ξέρει τι. Και μία ακροβάτις αιωρείται χωρίς δίχτυ ασφαλείας, αναζητώντας ένα σταθερό σημείο να πιαστεί και από κει να ξαναρχίσει την αέναη αιώρησή της.

Το βίντεο ενώνει με εικόνες και αισθήσεις όλα τα στοιχεία σε μία παράσταση μετέωρη ανάμεσα στα είδη. Και όλοι μαζί αφηγούνται μια ιστορία, την ιστορία ενός κόσμου μετέωρου και απεγνωσμένου, μεγαλειώδους και μάταιου, γήινου και υπερβατικού, που ελπίζει αλλά και τρέμει το αύριο.

Ένας κόσμος σε κρίση υπαρξιακή. Ένας "κόσμος αβίωτος", σύμφωνα με τον Ιονέσκο, όπου κυριαρχεί η βία και δεν ξέρουμε "σε ποιον πλέον να απευθύνουμε τις προσευχές μας". Σ'αυτόν "τον πλανήτη γη, που όταν αιωρείσαι ψηλά, φαίνεται τόσο γαλάζιος και δεν ξέρεις τι να κάνεις", λέει ο David Bowie. Μα, όπως γράφει ο Τάσος Λειβαδίτης, εμείς "εξάλλου, δε ζητήσαμε τη νίκη – μονάχα λίγη μουσική".

13,14 Μαρτίου 2014/21:00

Εισιτήρια: Από 11 ευρώ