Την Νέα Ψηφιακή Παράσταση «Το Περιβάλλον και Εγώ» παρουσιάζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παράσταση που αντιμετωπίζει με επιστημονική ακρίβεια και σαφήνεια όλα τα πολύπλοκα και καυτά θέματα σχετικά με την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον η οποία έχει κυριολεκτικά «βραχυκυκλώσει» τις φυσικές διαδικασίες ανακύκλησης. Η σημασία και η αναγκαιότητα της παρουσίασης αυτής είναι ευνόητη για την επιβίωση του ανθρώπου, και των άλλων ειδών ζωής, στον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας. Γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες η βλαπτική μας δράση συμβάλλει, μεταξύ των άλλων, και στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και την κλιματολογική αλλαγή με τυφώνες, καταιγίδες, ξηρασίες και άλλες φυσικές καταστροφές που συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές στο κλίμα της Γης.
Κι όλα αυτά μέσα στον εντυπωσιακό τεράστιο θόλο του πλανηταρίου με μια εικόνα που κόβει την ανάσα και μετατρέπει την παράσταση σε μια εικονική περιπέτεια που κόβει την ανάσα και μένει για αυτό αξέχαστη.
Λίγα λόγια για την παράσταση
Ο καιρός καθημερινά μεταβάλλεται. Η θερμοκρασία και η πίεση, η ηλιοφάνεια και η νεφοκάλυψη, η βροχή και το χιόνι, με δυο λόγια όλες εκείνες οι ατμοσφαιρικές «μεταβλητές», που επικρατούν τοπικά σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, διαμορφώνοντας τις καιρικές συνθήκες, δεν είναι ποτέ οι ίδιες. Το κλίμα, από την άλλη, δεν είναι παρά ο μέσος όρος των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή σε μεγάλο βάθος χρόνου. Από τη παγωμένη Ανταρκτική στο θερμό και υγρό κλίμα των τροπικών, το γήινο κλίμα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε γενικές γραμμές, όμως, η Γη διαθέτει ένα σχετικά ήπιο κλίμα, που ευνόησε την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής.
Η ανάλυση δειγμάτων πάγου από την Ανταρκτική και την Γροιλανδία, η μελέτη των δακτυλίων στα δέντρα, η ανάλυση των ιζημάτων από ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, κρύβουν μέσα τους στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι το παγκόσμιο κλίμα μεταβάλλεται. Υπήρξαν, για παράδειγμα, εποχές, κατά τις οποίες η μέση θερμοκρασία της Γης μειωνόταν σημαντικά, την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος της επιφάνειάς της καλυπτόταν από πάγους, τις οποίες διαδέχονταν θερμότερες απ’ το μέσο όρο εποχές, όπως αυτή που διανύουμε τις τελευταίες χιλιετίες. Σύμφωνα, όμως, με τα ως τώρα δεδομένα, τις τελευταίες δεκαετίες λαμβάνει χώρα μία ακόμη παγκόσμια κλιματική αλλαγή, που σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν έχει φυσικά αίτια αλλά είναι ανθρωπογενής. Μια κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη ορατά στις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες και στις ξηρασίες, που πλήττουν μεγάλες περιοχές του πλανήτη, στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, στην εκδήλωση περισσότερων ακραίων καιρικών φαινομένων και στη μείωση τις παγοκάλυψης στους παγετώνες και στους πόλους. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου παράξενο που αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στη πιο πρόσφατη παράστασή μας τις δραματικές επιπτώσεις της παρουσίας του ανθρώπου πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη τον τελευταίο κυρίως αιώνα.