Πανελλαδική καμπάνια για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Φέτος, για δεύτερη χρονιά οργανώνεται την καμπάνια για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τη σύμπραξη περισσότερων από 30 οργανισμών, μουσείων και πολιτιστικών φορέων.

Το σύνθημα της καμπάνιας είναι φέτος «Μεγαλώνοντας, υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου», ενώ η Παγκόσια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού γιορτάζεται επίσημα στις 20 Νοεμβρίου.

Την περσινή χρονιά προτείναμε στα παιδιά να ταυτίσουν βιωματικά τα δικαιώματά τους με την ανάπτυξή τους. Φέτος, το επόμενο βήμα είναι να αναδείξουμε την επίγνωση των δικαιωμάτων. Πόσο καλά τα γνωρίζουν; Μήπως πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο για ορισμένα που δεν είναι εύκολα κατανοητά; Σε ποια δικαιώματα χρειάζεται η συμβουλή νομικού; Ποιο άλλοι επαγγελματίες έχουν άμεση σχέση με ορισμένα δικαιώματα; Ποιος είναι ο ρόλος των ενηλίκων; Μπορεί να αναγνωρίζει κάθε παιδί αμέσως, με σιγουριά, την παραβίασή τους στον εαυτό του ή σε άλλα παιδιά;

Απάντηση στα συκγκεκριμένα αλλά και σε επιπλέον ερωτήματα δίνει το “Δίκτυο”.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του το νομικό πλαίσιο των δικαιωμάτων του παιδιού σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο (www.ddp.org.gr) κάτι που γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την Τρίτη στις 19 Νοεμβρίου και ώρα 5.30-7.30 μμ θα πραγματοποιηθεί μία εκδλήωση παρουσία της Κυριακής Πατσιαντά, επιστημονικής υπεύθυνης της σελίδας, Δ.Ν. Πανεπιστημίου Monpellier  I, Δικηγόρος –εθελόντρια του Δικτύου, η οποία θα μιλήσει για «ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ».

Η ουσιαστική συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών, τόσο από τα ίδια όσο και από τους ενηλίκους, οδηγεί στη διεκδίκηση και στην υπεράσπιση τους και συνακόλουθα, στην αποτελεσματική προστασία τους.

Την εκδήλωση θα κλείσει η ομιλία της κας Στέλλας Τσίτουρα, παιδίατρος, Διευθύντρια Κοινωνικής Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων Π&Α Κυριακού, η οποία θα αναφερθεί στα «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δομοκού2 (έναντι Μετρό Στ. Λαρίσης).

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε: 210 8846590