Little Murders: Η καταστροφή των μνημείων ως τέχνη

Η γκαλερί Qbox με χαρά ανακοινώνει την δεύτερη ατομική έκθεση της Heide Fasnacht στην Αθήνα.

Στην έκθεση με τίτλο Little Murders, ο χώρος της γκαλερί μεταμορφώνεται σε προσωπικό της στούντιο, όπου ο θεατής προσκαλείται να εξερευνήσει την δημιουργική της διαδικασία.

Η καλλιτέχνις τοποθετεί στο χώρο ένα συνονθύλευμα από σχέδια, φωτογραφίες, κολάζ, μακέτες και εγκαταστάσεις που απεικονίζουν μεταξύ άλλων την καταστροφή αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Στην εγκατάσταση "Blue Hatra" (2013) η Fasnacht δημιουργεί μία τρισδιάστατη εικόνα αποτελούμενη από φωτογραφία τυπωμένη πάνω σε βινύλιο, την οποία επικολλά σε γωνιακό τοίχο της γκαλερί. Το βανδαλισμένο γλυπτό που απεικονίζεται στην εγκατάσταση προέρχεται από την ιστορικά σημαντική περιοχή της Hatra στο Ιράκ, όπου κατά τη διάρκεια του πολέμου, η φιγούρα καταστράφηκε μαζί με πολλούς άλλους χώρους και αντικείμενα που εκτέθηκαν σε ζημιές και λεηλασίες του Δυτικού στρατού. Στη σειρά σχεδίων και κολλάζ που εκθέτει, η καλλιτέχνις δανείζεται το θέμα της από φωτογραφικά αρχεία που μαρτυρούν, μεταξύ άλλων, τους εμπρησμούς κατά τη διάρκεια της "Operacion Claridad" στην Αργεντινή, το κάψιμο χειρόγραφων στο Θιβέτ από τις Κινεζικές δυνάμεις και το κάψιμο των κόμικς στις ΗΠΑ.

Οι καταστροφές και οι εξαλείψεις πολυάριθμων πολιτισμών δεν τεκμηριώνονται επαρκώς, πράγμα που σημαίνει ότι οδηγούνται σε μια μεταγενέστερη διαγραφή από τη συλλογική μνήμη. Η έκθεση Little Murders παρουσιάζει την ιστορία και το αρχείο τέτοιων χωρών και μαρτυρεί τη ζωή των εν λόγω έργων τέχνης.

Η Heide Fasnacht (γεν. Ohio, 1951) από την πρώτη της ατομική έκθεση στο P.S. 1 το 1979 βρίσκεται στο προσκήνιο της εικαστικής σκηνής της Νέας Υόρκης. Έχοντας εκθέσει εκτενώς στην Αμερική και την Ευρώπη, η δουλειά της βρίσκεται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όπως στο Philadelphia Museum of Art, στο Fogg Art Museum στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Walker Art Center, και στη συλλογή του Πανεπιστημίου του Yale. Είναι αποδέκτης πολλών διακρίσεων και residencies συμπεριλαμβανομένων του Guggenheim Fellowship, του Pollock-Krasner Foundation Fellowship, του National Endownment for the Arts Award, και του Publishing Residency, Lower East Side Printshop (2012). Πρόσφατα εξέθεσε μεγάλης κλίμακας on-site εγκαταστάσεις στο Smack Mellon (Νέα Υόρκη), στην American Academy of Arts and Letters και στο RISD Museum. Η Fasnacht αποφοίτησε από το RISD (Providence) και τελείωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο NYU (Νέα Υόρκη).

Διάρκεια : 9 Νοεμβρίου – 28 Δεκεμβρίου

Q Box Gallery: Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος Αγορά, 1ος όροφος