4 νέες εκθέσεις τον Σεπτέμβρη στο Μουσείο Μπενάκη

Ενδιαφέρουσες προτάσεις για τον μήνα που ακολουθεί

Στην αρχή της νέας σεζόν, ένα από τα ευχάριστα που καλωσορίζουν την επάνοδο στην Αθήνα, είναι οι νέες εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη.

[OUT] TOPIAS

ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ & ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ/ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κτήριο οδού Πειραιώς

Εγκαίνια: 19 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2016

Ο πυρήνας της έκθεσης αποτελείται από βίντεο τα οποία έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και επιχειρούν μια παραστασιακή προσέγγιση του υπαίθριου, δημόσιου χώρου. Η έξοδος στον υπαίθριο χώρο σχετίζεται με την επαναδιαπράγματευση του δημόσιου χώρου ως του κατ' εξοχήν συλλογικού χώρου και συνοδεύεται από αυξημένο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος, καθώς αυτά συμβάλλουν οργανικά στη διαμόρφωση του παραστασιακού γεγονότος.

Η έκθεση αναδεικνύει ένα δυναμικό πεδίο της σύγχρονης, ελληνικής, πολιτιστικής παραγωγής με βαθιές ρίζες στην παραστασιακή παράδοση του υπαίθριου χώρου, η οποία, ταυτοχρόνως, βρίσκεται στον πυρήνα των αναζητήσεων του παραστασιακού χώρου που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Στην έκθεση παρουσιάζονται projects που πήραν μέρος με την Ελληνική Εθνική Συμμετοχή στη 13η Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015, καθώς και η Εθνική Συμμετοχή της Ολλανδίας (πρώτο βραβείο Curatorial Concept PQ 2015). Επίσης, προβάλλονται νέα projects που έχουν δημιουργηθεί κατά την περίοδο 2015 – 2016 ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν σειρά από live performances, διαλέξεις, masterclasses, workshops, προβολές και round tables.

Επιμελητής: Θάνος Βόβολης, Σκηνογράφος-Επιμελητής της Ελληνικής Εθνικής Συμμετοχής στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015

Σύμβουλος επιμελήτρια: Sodja Lotker, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2011 & 2015.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη και deviant GaZe, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space

H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

ΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 1958-2013
Κτήριο οδού Πειραιώς

Εγκαίνια: 21 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου – 13 Νοεμβρίου 2016

Ο Χρίστος Πετρίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1958. Από το 1977 έως το 1982 σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του στις 27 Ιουλίου 2013. Το έργο που άφησε πίσω πολυδιάστατο και με μια ιδιαίτερη προσωπική τεχνική εντάσσεται στον χώρο του υπερρεαλισμού με έντονες επιρροές της τεχνικής γκράφιτι, χρησιμοποιούσε στοιχεία από γλυπτική σε επίτοιχες κατασκευές. Με υλικά τα ακρυλικά, λάδι και σπρέι, δημιούργησε ένα προσωπικό εξωστρεφές εικαστικό ιδίωμα, ένα κινούμενο υπερρεαλιστικό σύμπαν, όπου αντικείμενα, δέντρα και βιόμορφα όντα, ανοίγουν, μέσα από μια χαρούμενη παλέτα ζωηρών χρωμάτων, ένα παράθυρο στην ασφάλεια του ονείρου και τη διαχρονικότητα της παιδικής φαντασίας. Πίνακες με έντονα χρώματα απέπνεαν μια ανέμελη αθωότητα και την προδιάθεση του ζωγράφου να απεικονίσει τη χαρά της ζωής.

Όπως ο ίδιος θα έλεγε «Θα ήθελα οι πίνακες μου να είναι μια όαση. Αν βλέπεις κάτι που σου γεννά μια ωραία αίσθηση, μπορεί να επιδιώξεις να έχεις αυτή τη θετική κατάσταση και στη ζωή σου- να γίνεις πιο καλός άνθρωπος εντέλει.»

Περιγράφοντας στον τελευταίο του κατάλογο μια εικόνα με ένα άνδρα και μια γυναίκα το σούρουπο γράφει: «Δεν ξέρω αν είναι αληθινή η σκηνή που περιέγραψα. Πολλές φορές, όμως τη φαντάζομαι και προσπαθώ να ταυτιστώ με τους ήρωες της. Να νιώσω το ίδιο συναίσθημα που ένιωσαν κι εκείνοι, να φτιάξω εικόνες με τη δύναμη αυτής που είχαν μπροστά τους. Να αγγίξω αυτή την αμεσότητα. Να αφήσω αυτή την αρχέγονη δύναμη να παρασύρει...»

Επιμέλεια: Σταύρος Καβαλάρης

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη και Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΤΤΑΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 1985-1989
Κτήριο οδού Πειραιώς

Εγκαίνια: 26 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 29 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2016

Τα τελευταία χρόνια πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στα τέλη της δεκαετίας του 80, ο Κωνσταντίνος Πίττας ταξιδεύει σε όλη την διαιρεμένη τότε Ευρώπη, από τον νότο στον βορρά και από τη Λισαβόνα στην Κρακοβία, στην Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη ταυτόχρονα. Φωτογραφίζει τους φοβισμένους, καταπιεσμένους ανθρώπους στην Ανατολή και τους μοναχικούς συνήθως ηλικιωμένους ανθρώπους στη Δύση.

Άνδρες και γυναίκες που ζουν στο περιθώριο της Ιστορίας, σημαδεμένους όμως από αυτή, μέλη όλοι της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Η "αφελής" του ιδέα ήταν να παρουσιάσει τους Ευρωπαίους σαν μια ενότητα, μια μεγάλη οικογένεια, πέρα από σύνορα και τείχη, μέσα σ' ένα βιβλίο. Σταματάει να φωτογραφίζει την ημέρα που πέφτει το Τείχος, στις 10 Νοεμβρίου 1989. Επιστρέφει στην Ελλάδα με μια εντυπωσιακή συλλογή εικόνων, "θάβει" όμως τα αρνητικά του σ' ένα κουτί, μη θέλοντας να κάνει καριέρα με αυτά και εγκαταλείπει τη φωτογραφία.

25 χρόνια μετά, οι εικόνες παίρνουν εκδίκηση από τον δημιουργό τους, βγαίνουν τυχαία στο φως και τον παρασύρουν να μοιραστεί πια όλα αυτά τα βλέμματα, τις στιγμές, την απεραντοσύνη των δρόμων, τη μοναξιά, την καλοσύνη των ξένων, το τέλος μιας εποχής. Ιστορικό ντοκουμέντο και ταυτόχρονα καλλιτεχνικό επίτευγμα από ένα φωτογράφο που δεν "καταγράφει", ούτε κάνει "Τέχνη". Η πολύτιμη αυτή εργασία παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένη στο κοινό, σε μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

HAPPY BIRTHDAY

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΠΠΑ
Κεντρικό Κτήριο

Εγκαίνια: 22 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου - 20 Νοεμβρίου 2016

Μία έκθεση - φόρος τιμής στο έργο του έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα (1950-2016). Πρόκειται για μια επιλογή από πρόσφατα και εν πολλοίς άγνωστα έργα του καλλιτέχνη, η οποία επιχειρεί να αναδείξει πτυχές των αναζητήσεών του και να συσχετίσει το εύρος των πολιτισμικών αναφορών του με το ιστορικό περιβάλλον του Μουσείου.

O τίτλος της έκθεσης αντλεί από μια σειρά γλυπτών του με την επιγραφή "Happy Birthday". O Γιώργος Λάππας υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες γλύπτες του 20ού αιώνα. Η τεράστια απήχηση του έργου του, αλλά και η συναρπαστική ένταση και έκταση των ερευνών του, όπως αποτυπώνεται στον χώρο του εργαστηρίου του, ενέπνευσαν την παρουσίαση αυτής της έκθεσης με αφηγηματικό οδηγό την αναδιάταξη ενός πλούσιου υλικού,ταξιθετημένου από τη σύζυγο του καλλιτέχνη, γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη.

Επιμέλεια: Αφροδίτη Λίτη, Δάκης Ιωάννου, Πολύνα Κοσμαδάκη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης

Διοργάνωση: Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και Μουσείο Μπενάκη

Πληροφορίες
www.benaki.gr