Ελένη Νικολούλια
Ως “διεγερτικά, καθηλωτικά αλλά και με έντονο χαρακτήρα” χαρακτήρισαν οι γευσιγνώστες των New York Times τα δέκα ελληνικά κρασιά που δοκίμασαν.
Στο εκτενές, εγκωμιαστικό τους αφιέρωμα, οι Times αναφέρουν μεταξύ άλλων: “Τα προκλητικά ελληνικά κρασιά, αν και παράγονται από λιγότερο γνωστές ποικιλίες αμπελιών, είναι διεγερτικά, ακόμη και καθηλωτικά, αλλά ποτέ βαρετά”, ενώ τονίζεται πως . “βρήκαμε σταθερά καλοφτιαγμένα κρασιά. Μας άρεσαν ιδιαίτερα εκείνα από τη Σαντορίνη, που προέρχονται εξ' ολοκλήρου ή σε μεγάλο βαθμό από ασύρτικα αμπέλια. Η γεύση τους σαν να είναι το απόσταγμα εκατομμυρίων μικροσκοπικών κοχυλιών”.
Αναφορά ωστόσο έγινε και στην χαμηλή τιμή των ελληνικών κρασιών μιας και όλα όσα δοκιμάστηκαν κόστιζαν 14-24 δολάρια, ενώ ασχολίαστα δεν θα μπορούσαν να μείνουν τα ονόματα των ποικιλιών που στα αυτά των Αμερικανών “Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Ασσύρτικο... είναι λίγο τρομακτικά. Μοιάζουν με εξωγήινα όντα”.
Τα κρασιά που δοκιμάστηκαν ήταν:
1. Ασύρτικο Σαντορίνη, Κτήμα Αργυρού
2. Ασύρτικο- Αθήρι, Κτήμα Σιγάλας
3. Ασύρτικο, Γαία
4. Αμέθυστος, Κτήμα Λαζαρίδη
5. Mountain Sun, Κτήμα Σέμελη
6. Θέμα, Κτήμα Παυλίδης
7. Θαλασσίτης, Γαία
8. Σαντορίνη, Κτήμα Σιγάλας
9. Ατλαντίς, Κτήμα Αργυρού
10. Πέτρα, Κτήμα Κυρ- Γιάννη