Κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας, από 27 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2014 τα «ΒορΟινά» θα γιορτάζουν την επέτειο των 10 χρόνων τους σε επιλεγμένους χώρους και με μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις: Σεμινάρια για επαγγελματίες και κοινό, παρουσιάσεις οινοπαραγωγών, εργαστήρια γεύσης, ειδικά γεύματα και δείπνα, μουσικές βραδιές, διαγωνισμοί, όλα μέσα από το πρίσμα «οίνος».
Επιπλέον, ορισμένα από τα καλύτερα wine bars και εστιατόρια της Αθήνας, θα σερβίρουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κρασιά των οινοπαραγωγών που συμμετέχουν στα «ΒορΟινά» και θα φιλοξενούν οινοπαραγωγούς που θα σας μυήσουν οι ίδιοι στα μυστικά των κρασιών τους.
Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα:
Ετεροκλητη Δευτερα: 100% Ξινομαυρο
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου και για όλη την εβδομάδα
Το Ξινόμαυρο, η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδίτικου χώρου θα έχει την τιμητική της στις 27 Ιανουαρίου. Το Heteroclito στα πλαίσια των ΒορΟινών έχει ετοιμάσει μια ειδική λίστα με επιλεγμένα Ξινόμαυρα από όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα. Το Ξινόμαυρο είναι πολυδύναμη ποικιλία που μπορεί να δώσει θαυμάσια ερυθρά, ξηρά κρασιά, με καλό χρώμα, τυπικά αρώματα, καλή οξύτητα, υψηλόβαθμα, πλούσια σε τανίνες και επιδεκτικά παλαίωσης. Σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου μπορεί να δώσει αξιόλογα ροζέ, ήρεμα αλλά και αφρώδη κρασιά, με χαρακτηριστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και ιδίως φράουλας ενώ μπορεί ακόμα να δώσει και λευκούς οίνους (blanc de noirs), με χαρακτηριστικό χρώμα και άρωμα, και ζωηρή γεύση, κάποια από τα οποία θα δοκιμαστούν κατά τη διάρκεια της Ετερόκλητης βραδιάς στις 27 Ιανουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Εβδομαδα Κατωγι Αβερωφ στο Oinoscent
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου - Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου
Γνωρίστε τα αρώματα και τη γεύση των κρασιών από τον ορεινό αμπελώνα του Μετσόβου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1000μ στις πλαγιές της Πίνδου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
ΒορΟινες Jazz Νυκτες στο Wine Booth
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου - Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου
Στο νέο wine bar που άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας το βορειοελλαδίτικο κρασί και η μουσική jazz έχουν τον πρώτο λόγο! Κατά τη διάρκεια της «ΒορΟινής» εβδομάδας στο Wine Booth θα δοκιμάσετε πολλές ετικέτες των οινοπαραγωγών της Βόρειας Ελλάδας σε ποτήρι, έτσι ώστε να (ξανα)ανακαλύψετε τα αγαπημένα σας κρασιά και να γνωρίσετε νέους παραγωγούς. Το κρασί σας θα το συνοδεύσετε με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών αλλά και μικρά, γευστικά πιατάκια της ημέρας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Το Κτημα Γκλιναβος στο wine bar Αγια Φιαλη
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014
Γνωρίστε τα αρώματα της αμπελουργικής ζώνης της Ζίτσας μέσα από τα κρασιά του Κτήματος Γκλίναβος. Σπάνιες ποικιλίες, ξεχασμένες από τον καιρό αναβιώνουν, δίνοντας κρασιά με χαρακτήρα που αντικατοπτρίζουν την οινική παράδοση. Μια βραδιά όπου οι γεύσεις έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και όπου το κρασί με το φαγητό δένουν αρμονικά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Cooking Lesson με τον Dr. Cook με τη συνοδεια επιλεγμενων κρασιων απο τον Βορειοελλαδιτικο αμπελωνα
Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα μαγειρέψουν υπό την καθοδήγηση του διάσημου σεφ Γιάννη Λουκάκου ένα μενού τριών πιάτων, χωρισμένοι σε μικρότερες ομάδες. Το γεύμα θα συνοδευτεί από επιλεγμένα Βορειοελλαδίτικα κρασιά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Βορειοελλαδιτικα Ταιριασματα
Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014
Η Ντέννυ Καλλιβωκά και ο Σίμος Γεωργόπουλος διασταυρώνουν τα Βορειοελλαδίτικα μπουκάλια τους πάνω από εκλεκτά γαστρονομικά προϊόντα της περιοχής και εσείς καθορίζετε τον νικητή! Ένα πρωτότυπο γευστικό παιχνίδι που θα σας κάνει να δείτε το ταίριασμα κρασιού- φαγητού με άλλο μάτι! Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Σπανιες Βορειοελλαδιτικες Ποικιλιες στο F+W (παρουσιαση + δειπνο)
Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014
Μια ξεχωριστή πρόταση που θα συνδυάσει σεμινάριο και δείπνο στο γνωστό wine restaurant F+W. Οι σπάνιες βορειοελλαδίτικες ποικιλίες θα παρουσιαστούν με τη μορφή σεμιναρίου από τη Χρυσούλα Κυριακοπούλου ενώ Γάλλος σεφ Ολιβιέ Καμπανά θα επιμεληθεί το δείπνο της βραδιάς που θα ακολουθήσει. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Μαθαινουμε για το Ασυρτικο της Βορειας Ελλαδας και τα blend του απo την Genius in Gastronomy
Παρασκευή 31 Ιανουαρίου
Ο Γιώργος Λούκας μαζί με τους συνεργάτες του με εμπειρία πολλών ετών και πολλές διακρίσεις στο χώρο της οινοχοϊας και της εστίασης θα μας μυήσει στο Ασύρτικο της Βόρειας Ελλάδας και τα blend του μέσα από μια οινική διαδρομή με «στάσεις» σε πολλά οινοποιεία της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος». Θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια, ένα για οινόφιλους και ένα για επαγγελματίες της εστίασης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Το Apsendi στον αστερισμο του Ξινομαυρου
Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014
Το γνωστό cocktail bar restaurant του Χαλανδρίου ετοίμασε ένα μενού αποκλειστικά για να συνοδεύσει τα πιο εξαιρετικά ξινόμαυρα της Βόρειας Ελλάδας, ετοιμάζοντας παράλληλα πρωτοποριακά cocktails με βάση το ξινόμαυρο! Παράλληλα, η οινολόγος Χρυσούλα Κυριακοπούλου θα παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά αυτής της μοναδικής ποικιλίας, επιτρέποντάς έτσι να το γνωρίσουμε καλύτερα. Μια διαφορετική προσέγγιση στη διάσημη τοπική βορειοελλαδίτικη ποικιλία, με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων των ΒορΟινών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
COOKING LESSON ΜΕ ΤΟΝ DR. COOK ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΚΡΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗ
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα μαγειρέψουν υπό την καθοδήγηση του διάσημου σεφ Γιάννη Λουκάκου ένα μενού τριών πιάτων, χωρισμένοι σε μικρότερες ομάδες. Το γεύμα θα συνοδευτεί από κρασιά του Κτήματος Παυλίδη τα χαρακτηριστικά των οποίων θα μας εξηγήσει ο οινολόγος του Κτήματος Νίκος Καρατζάς. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ WINE COMMANDERS: H ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΠΟΡΝΤΩΛΕΖΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΙΚΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου
Έχοντας προσαρμοστεί ιδανικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι κλασικές λευκές και ερυθρές ποικιλίες του Bordeaux δίνουν στην ευρύτερη περιοχή μερικά από τα πιο αξιόλογα Ελληνικά κρασιά. Κομψά, αρωματικά λευκά, στιβαρά, πολύπλοκα ερυθρά, αλλά και συνδυασμοί τους με Ελληνικές ποικιλίες αναδεικνύουν το τεράστιο δυναμικό και την διαφορετικότητα που κρύβει ο Βορειοελλαδίτικος αμπελώνας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ WINE COMMANDERS: Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΩΝ ΞΙΝΟΜΑΥΡΩΝ
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014
Πέρα από το να δίνει κρασιά με εξαιρετικό βάθος, ένταση και μοναδικό χαρακτήρα στη νεότητα τους, το Ξινόμαυρο είναι αδιαμφισβήτητα η Ελληνική ποικιλία που αξίζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη να τη περιμένεις ακόμα και για δεκαετίες. Ακολουθήστε μας σε μια εξαιρετική γευσιγνωσία με πρωταγωνιστές παλαιωμένα Ξινόμαυρα και τα μοναδικά αρώματα που τους προσδίδει η εξέλιξη στο χρόνο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Οινογνωσια & Γευσιγνωσια με τις δημοφιλεστερες γηγενεις και διεθνεις ποικιλιες αμπελου που καλλιεργουνται στη Βορεια Ελλαδα
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014
Οι επισκέπτες των ΒορΟινών θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε οινογνωσία των πλέον διαδεδομένων ποικιλιών του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, δοκιμάζοντας μονοποικιλιακούς οίνους και μαθαίνοντας παράλληλα τα γενικά χαρακτηριστικά τους από επαγγελματίες οινολόγους. Θα δοκιμαστούν οι λευκές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Ντεμπίνα και οι ερυθρές Ξινόμαυρο, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot. Περισσότερες πληροφορίες εδώ