Ρακάδικα στην πόλη για αυθεντική ρακοκατάνυξη

Άφθονη ρακή και γευστικοί μεζέδες γεμίζουν το τραπέζι της παρέας

Η ρακή ρέει άφθονη, οι γευστικοί μεζέδες που γεμίζουν το τραπέζι προέρχονται (κυρίως) από την Κρήτη και η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται άκρως φιλική και παρεΐστικη.

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν ένα ρακάδικο να ξεχωρίζει από μια παραδοσιακή ταβέρνα ή ένα προσεγμένο μεζεδοπωλείο.

Σε όλα αυτά πρόσθεσε και την εμμονή στις οικονομικές τιμές και θα καταλάβεις γιατί τα ρακάδικα της Αθήνας, αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο φανατικό κοινό που τα επιλέγει με κλειστά μάτια για την έξοδό του.

Άλλωστε η επιτυχία της βραδιάς –άφθονη ρακή, γευστικοί μεζέδες, φιλική ατμόσφαιρα– είναι δεδομένη!

Εμείς συγκεντρώσαμε δέκα από αυτά, για να επιλέξεις σε ποιο απ' όλα θέλεις να μυηθείς στην... ιεροτελεστεία της ρακοκατάνυξης. Εις υγείαν λοιπόν!

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

  • Σαλίγκαρος

Με όνομα εμπνευσμένο από τον αγαπημένο κρητικό μεζέ του ιδιοκτήτη του (με καταγωγή από την Κρήτη), ο Σαλίγκαρος είναι ένα αυθεντικό κρητικό ρακάδικο στα Εξάρχεια που σίγουρα θα συμπεριληφθεί στις αγαπημένες σας συνήθειες. Στον κατάλογο θα βρείτε γευστικές κρητικές προτάσεις όπως χοχλιούς μπουμπουριστούς, σκιουφιχτό μακαρόνι με απάκι, ντομάτα, μυζήθρα και δυόσμο, χειροποίητες σφακιανές πίτες, πανσέτα καπνιστή κ.α. Η κρητική τσικουδιά ή μαρουβά (κρητικό, παραδοσιακό κόκκινο κρασί) ρέουν άφθονα, ενώ η μουσική κινείται στην ίδια φιλοσοφία με τα αυτοσχέδια lives να αποτελούν σημείο αναφοράς του Σαλίγκαρου.

Info

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 09.00-03.00

Τιμές: Από €8-15/άτομο (με ποτό)

Σολωμού 37, Εξάρχεια, τηλ. 213 0226262, facebook page

  • Αγροτικόν

Όταν πρόκειται για φθηνά ποτά και γευστικούς μεζέδες το Αγροτικόν, στο Περιστέρι, γίνεται αδιαμφισβήτητα ο προορισμός σας. Κοντά στην πλατεία Εύξεινου Πόντου, από τον Οκτώβριο του 2012 όποτε και πρωτολειτούργησε αποτελεί σημείο αναφοράς για το προάστιο. Ο ιδιοκτήτης του το χαρακτηρίζει ρακάδικο. Και είναι. Η νοσταλγική ατμόσφαιρα, ωστόσο, σας δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποιο παραδοσιακό καφενείο. Η μουσική αυστηρά ελληνική, με έντεχνα, λαϊκά, παραδοσιακά ακούσματα, δεν θα μπορούσε να ταιριάξει περισσότερο σε αυτό το concept μαγαζιού. Όσο για τους μεζέδες; Γευστικοί και παρασκευασμένοι σπιτικά, θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Κεφτεδάκια και λουκάνικο στις must επιλογές των παραδοσιακών. Αυθεντική ρακή από την Κρήτη και τσίπουρο Τυρνάβου πηγαινοέρχονται στα τραπέζια του, ενώ στις αγαπημένες επιλογές των θαμώνων του και το αρωματικό ρακόμελο. Τα μεσημέρια των Κυριακών διοργανώνονται live events με παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα (νησιώτικα, ρεμπέτικα, σμυρνέικα, ηπειρώτικα κ.α.).

Info

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: από τις 12.00

Τιμές: Από €5-8/άτομο (με φαγητό και ποτό)

Καρπενησίου 52, Περιστέρι, τηλ. 210 5729629, facebook page

  • Ρακομπελάδικο

Στον πεζόδρομο του Αμαρουσίου θα βρεις το Ρακομπελάδικο, ένα αυθεντικό ρακάδικο με ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα. Έλα με την παρέα σου για να απολαύσετε γευστικούς μεζέδες συνοδεία ρεθυμνιώτικης ρακής, κρητικού κρασιού, τσίπουρου, ρακόμελου ή οινόμελου. Από τις προτάσεις του καταλόγου δοκιμάστε χοιρινά μπριζολάκια σβησμένα με ρακόμελο, απάκι σφουγγάτο, ντοματοκεφτέδες με φέτα, τηγανιά κοτόπουλο με θυμάρι, μουστάρδα και μπέικον ή χοιρινή τηγανιά σοταρισμένη σε σος μπάρμπεκιου. Το soundtrack περιλαμβάνει ελληνικές έντεχνες επιλογές.

Info

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: από τις 19.00

Τιμές: Από €12/άτομο (με ποτό)

Δήμητρος 14, Μαρούσι, τηλ. 6984 548343, facebook page

 - Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com -