Η συνταγή της επιτυχίας, από έναν World Class bartender

Ελένη Νικολούλια

World Class σημαίνει η εξύψωση της τέχνης του μπαρ: Μία παγκόσμια πλατφόρμα, η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη των bartender εκείνων που διαθέτουν μια σειρά από ικανότητες τέτοιες, που μπορούν να προχωρήσουν τον κλάδο πολλά βήματα παραπέρα και ταυτόχρονα να προσφέρουν στον κόσμο ξεχωριστές εμπειρίες γεύσεις.

World Class ωστόσο σημαίνει και διαγωνισμός και μάλιστα μέσα από μία σειρά διαφορετικών αλλά και αρκετά απαιτητικών δοκιμασιών, κάθε χρόνο παρουσιάζονται οι καλύτεροι σε κάθε χώρα.

Ο Θοδωρής Πύριλλος, bartender του A for Athens πέρυσι σήκωσε το μεγάλο βραβείο και ανακηρύχθηκε ο Έλληνας νικητής. Έτσι σήμερα, λίγες μέρες πριν τον ελληνικό τελικό του World Class για το 2014, μοιράζεται μαζί μας ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές της χρονιάς του, παραθέτει τις δικές του συμβουλές στους φετινούς διαγωνιζόμενους και μας παρουσιάζει το World Class μέσα από την δική του εμπειρία...

- Ξεκίνησα την πορεία μου πίσω από τα μπαρ...

Στην Κεφαλονιά το καλοκαίρι του 1998. Λίγο αργότερα έμαθα για τα mojito, τα strawberry daiquiris, τα cosmopolitan… όλα εκείνα τα cocktail που ήθελαν λίγο παραπάνω φροντίδα από τα “απλά” ποτά. Αν έδειχνες τη δέουσα προσοχή ο κόσμος τα λάτρευε... και έτσι και εγώ λάτρευα να τα φτιάχνω.

- Αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το bartending γιατί...

Μπορώ να εκφράζω με αυτόν τον τρόπο την κοινωνικότητα μου και να είμαι δημιουργικός. Δεν μπορώ να με φανταστώ σε άλλο επαγγελματικό χώρο πέρα από αυτόν της εστίασης.

- Ένα cocktail πρέπει να...

Ξεπερνά τις προσδοκίες του ανθρώπου που θα το πιει!

- World Class για εμένα σημαίνει...

Τόσα πολλά...Το πάλκο για να εκφράσω το πάθος μου, να είμαι ποιητής και παλιάτσος ταυτόχρονα, η ψυχοθεραπεία μου. Μια εμπειρία μοναδική... Ο ούριος άνεμος για την Ιθάκη.

- Αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή στο World Class γιατί...

Είχα κάτι να παρουσιάσω. Το World Class είναι μια διεθνής πλατφόρμα μέσα στην οποία εξετάζονται όλες οι πτυχές ενός bartender. Ήθελα να δω που βρίσκομαι, πως φαίνεται η δουλειά μου στα μάτια των ειδικών, αλλά και τι πρέπει να βελτιώσω για να γίνω καλύτερος.

- Μέσα σε ένα χρόνο η σημαντικότερη αλλαγή στην ζωή μου ήταν...

Αυτή που έγινε μέσα μου. Είμαι σίγουρος για την επαγγελματική μου επιλογή και κυνηγάω τα όνειρα μου λυσσαλέα.

- Η συμβουλή μου για τους φετινούς φιναλίστ...

Δουλέψτε πάνω στις δοκιμασίες, χωρίς άγχος. Το παιχνίδι έχει κανόνες, δεν ψάχνουν μια ελκυστική προσωπικότητα με ταλέντο αλλά τον πιο ολοκληρωμένο bartender. Δουλέψτε στους τομείς που αισθάνεστε λιγότερο δυνατοί. Είναι η στιγμή που αξίζει πραγματικά να κοπιάσετε.

- Το επίπεδο των Ελλήνων bartender...

Eίναι σταθερά ανοδικό.

- Οι συμβουλές μου για τον εκλεκτό που θα μας εκπροσωπήσει  στον παγκόσμιο τελικό είναι...

Σκληρή δουλειά πριν τον τελικό. Όσο καλύτερα προετοιμασμένος πας τόσο λιγότερο άγχος έχεις.

- Το πιο απαιτητικό σημείο του World Class για εμένα ήταν...

Να «σπάσω» τα χρονόμετρα στη δοκιμασία του speed and taste, όπου ο διαγωνιζόμενος πρέπει να φτιάξει έναν συγκεκριμένο αριθμό ποτών σε ελάχιστο χρόνο... «δεν νομίζω να τα καταφέρω» θυμάμαι ότι έλεγα χαρακτηριστικά. Όπως είπε όμως και ο A. Lincoln "I am a slow walker, but I never walk backwards".