«Υπάρχει ανάγκη να ξαναδούμε το Ε.Σ.Υ με όρους αποτελέσματος», τονίζει ο υφ. Οικονομικών
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε ο δήμος Λαρισαίων με θέμα «Η οικονομία στην εποχή του κορονοϊού: Κίνδυνοι, προκλήσεις, προοπτικές», ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε ότι για την ενίσχυση της οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση του κοροναϊού, θα επενδυθούν σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια παράλληλα με την ευρωπαϊκή στήριξη του πακέτου των 32 δισ. ευρώ αλλά και τα χρήματα που θα «βάλει» το κράτος στην αγορά.
«Θα μου φανεί περίεργο να μην τα καταφέρουμε, θα ήταν πολύ μεγάλη αποτυχία. Εγώ, θα έβαζα τον πήχη ψηλά όχι μόνο στην απορροφητικότητα (σ.σ. των ευρωπαϊκών χρημάτων) αλλά και στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για να μπούνε στην οικονομία παράλληλα με το δημόσιο, γιατί μας δίνεται αυτή η δυνατότητα με πολλά εργαλεία, στο να αυξήσουμε κατά πολύ την οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα των χρημάτων».
Ο κ. Σκυλακάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού Ε.Σ.Υ., λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Εμείς παραλάβαμε 550 με 580 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (σ.σ. προ κοροναϊού) και θα πρέπει να προσθέσουμε και αυτές που έχει ανάγκη η χώρα, Στο ίδιο σύστημα όμως, θα παρατηρήσετε ότι έχουμε τεράστιες αδυναμίες σε αυτά που θα έπρεπε να κάνει το κράτος και δεν τα κάνει, που μας κοστίζουν και οικονομικά μακροπρόθεσμα και κάνουν το σύστημα πολύ λιγότερο αποτελεσματικό από αυτό που θα έπρεπε να είναι.Για παράδειγμα, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντικά ζητήματα (σ.σ. για την πορεία του Ε.Σ.Υ.). [...] Υπάρχει ανάγκη λοιπόν να ξαναδούμε το εθνικό σύστημα υγείας όχι με όρους μόνο ιδεολογικούς ή το ποσό θα αξιοποιεί τον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως με όρους αποτελέσματος. Δηλαδή, πόσο βοηθάει τους ανθρώπους, τί ποιότητα υπηρεσιών δίνει, πόσο βάζει τα χρήματα εκεί που σώζει ζωές και σώζει από αρρώστιες, πόνο και δυστυχία, πρέπει να δούμε που ακριβώς βρίσκεται η πρόληψη και η πρωτοβάθμια περίθαλψη σε σχέση με τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, πόσο αντιστέκεται στις «σειρήνες» του ιδιωτικού κέρδους, [...] πόσο σπαταλά χρήματα σε ανθρώπους που πιθανόν να έρχονται από το εξωτερικό χωρίς να έχουν συνεισφέρει καθόλου, ειδικά και μόνο για να πάρουν πανάκριβες θεραπείες από την Ελλάδα, που έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, αξιοποιώντας κενά και αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
LarissaMazi (03.06.2020)
Debate με Ευκλείδης Τσακαλώτος και Φίλιππος Σαχινίδης κατά τη χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, με θέμα "Η Οικονομία στην εποχή του Κορωνοϊού. Κίνδυνοι, προκλήσεις, προοπτικές".
Posted by Theodoros Skylakakis on Wednesday, 3 June 2020