Σε δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων καταδικασθέντων τα οποία είχαν ήδη κατασχεθεί από τον ανακριτή της υπόθεσης Α. Τσοχατζόπουλου προχώρησε με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Το δικαστήριο διέταξε να προχωρήσουν σε δήμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων όπως ορίσθηκαν από κατασχέσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο ανακριτής της υπόθεσης.
Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε, σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό, ανήκει και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Το δικαστήριο επίσης όρισε την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης προς το δημόσιο που καθορίστηκε στα εξής ποσά:
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποχρεούται να καταβάλλει 1 εκατ. ευρώ, ο Γ. Σμπώκος 500.000 ευρώ και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες 100.000 έκαστος πλην των Π. Σταμάτη , Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκου Καρατζά οι οποίοι το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν ορίζεται στα 50.000 ευρώ.
Με την λήξη της διαδικασίας ο πρόεδρος είπε στους καταδικασθέντες: "Ελπίζω να έχετε καλύτερη τύχη στον επόμενο βαθμό και να πείσετε τους δικαστές ώστε να έχετε ευνοϊκότερη μεταχείριση".
Νωρίτερα και ενώ το δικαστήριο επρόκειτο να αποφανθεί για τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ξέσπασε για την απόφαση να μην δοθεί αναστολή εκτέλεσης στην έκτιση ποινής για την σύζυγο και την κόρη του: "Δίνετε αναστολή σε όλους και καλά κάνατε. Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν δώσατε στη γυναίκα μου και την κόρη μου. Γιατί; Επειδή φέρουν το όνομα Τσοχατζόπουλος; Αυτός είναι ο λόγος; Προχωρήσατε σε μια απόφαση για δήθεν δωροδοκία με βάση ένα ψευδέστατο κείμενο που δεν ξέρω ποιος σας το έδωσε. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τις τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες της συζύγου και της κόρης μου. Πιστεύω ότι έχετε συναίσθηση της ευθύνης σας. Ζητώ να δώσετε αναστολή στη σύζυγο και στην κόρη μου. Υποβάλλω επίσημο αίτημα και περιμένω την αιτιολογημένη απόφαση σας".
Οι ποινές για τον Άκη και τους υπόλοιπους
Ποινή κάθειρξης 20 ετών, όπως είχε προτείνει και ο εισαγγελέας, επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, καθώς δεν του αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό, όπως και για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που κρίθηκαν ένοχοι, με εξαίρεση τον Νίκο Ζήγρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δυνατή ποινή που μπορούσε να επιβληθεί.
Πάντως, λόγω της ηλικίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, το πιο πιθανό είναι ο πρώην υπουργός να βγει από τη φυλακή σε δυόμισι με τρία χρόνια περίπου.
Παράλληλα, ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε στη Βίκυ Σταμάτη, όπως και στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, για την οποία μάλιστα ο εισαγγελέας είχε εισηγηθεί χαμηλότερη ποινή (10 χρόνια).
Ακόμα, ποινή κάθειρξης 16 ετών επεβλήθη στον Γιάννη Σμπώκο, 13 ετών στην Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και τον Γιώργο Σαχπατζίδη, 12 ετών στον Αστέριο Οικονομίδη και 6 ετών στην Γκούντρουν Μολντενάουερ καθώς και στον Νίκο Ζήγρα, στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 17 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι:
Άκης Τσοχατζόπουλος – Κάθειρξη 20 ετών
Αστέριος Οικονομίδης – Κάθειρξη 12 ετών
Ευφροσύνη Λαμπροπούλου – Κάθειρξη 13 ετών
Νίκος Ζήγρας – Κάθειρξη 6 ετών
Γιώργος Σαχπατζίδης – Κάθειρξη 13 ετών
Αρετή Τσοχατζοπούλου – Κάθειρξη 12 ετών
Βίκη Σταμάτη – Κάθειρξη 12 ετών
Γιάννης Σμπώκος – Κάθειρξη 16 ετών
Γιώργος Κωνσταντάτος – Κάθειρξη 10 ετών
Νίκος Γεωργουλάκης - Κάθειρξη 10 ετών
Οράτιος Μελάς - Κάθειρξη 10 ετών
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης - Κάθειρξη 10 ετών
Παναγιώτης Σταμάτης- Κάθειρξη 6 ετών
Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου - Κάθειρξη 6 ετών
Φώτης Αρβανίτης - Κάθειρξη 6 ετών
Νίκος Καρατζάς - Κάθειρξη 6 ετών
Από τις ποινές αυτές, χωρίς αναστολή είναι οι ποινές κάθειρξης για τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γιώργο Σαχπατζίδη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη και Γιάννη Σμπώκου, οι οποίοι θα παραμείνουν στη φυλακή. Για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες έγινε δεκτή η αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους, ενώ ειδικά για τον Αστέριο Οικονομίδη επιβλήθηκε επιπλέον καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα κάθε 15 μέρες.
Επιπλέον, σε όλους τους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.