Δίκη Άκη: “Σήκω και πες την αλήθεια βρε ηλίθιε”

"Σήκω και πες την αλήθεια βρε ηλίθιε..!!". Με αυτή τη φράση, ο Νίκος Ζήγρας απευθύνθηκε στον Άκη Τσοχατζόπουλο κατά την απολογία του, με τον πρώην υπουργό να μη σηκώνει το “γάντι”.

Ο κ. Ζήγρας επέμεινε και σήμερα πως πίσω από τις off shore εταιρίες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις μίζες βρισκόταν ο Άκης.

Ο κατηγορούμενος συνέστησε στον κ. Τσοχατζόπουλο να ομολογήσει και να ζητήσει συγνώμη γιατί "μεγάλοι άντρες είμαστε" τονίζοντας ότι "τον ξάδελφό μου τον αγαπάω".

- Πρόεδρος: Ε! Τώρα δεν είναι τόσο αγαπητός, τον αγαπούσατε παλιά, τώρα κοιτάζει να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζήγρας "η δίκη ξεκίνησε με έναν ένοχο και δεκαεπτά αθώους και τελειώνει με ένα αρχιλαμόγιο -εμένα- και δεκαεπτά που δεν ήξεραν τίποτα". Ο κ. Ζήγρας επανέλαβε ότι έδωσε μετρητά 400 χιλιάδες δολάρια στην πρώην σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου και συμπλήρωσε: "Και αυτή δεν ήρθε καν εδώ να απαντήσει".

Ο Γιάννης Σμπώκος επανέλαβε ότι ποτέ δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ και τόνισε ότι "δεν διαχειρίστηκα χρήματα για κανέναν". Η κ. Σταμάτη επανέλαβε ότι είναι αθώα και ότι ο σύζυγός της ήταν εκείνος που χειριζόταν τα οικονομικά του σπιτιού. Υποστήριξε ότι δεν ρωτούσε για την προέλευση των χρημάτων. Σε παρατήρηση του εισαγγελέα ότι σε ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων αν ο σύζυγος χαρίσει ένα πανάκριβο ρολόι η σύζυγος θα ρωτήσει την προέλευση, η κ. Σταμάτη μεταξύ άλλων απάντησε ότι ο "άντρας μου δεν ήταν δημόσιος υπάλληλος". Η κατηγορούμενη επανέλαβε πως η κράτησή της δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον ανήλικο γιο της.

Αφιερωμένη στη Βίκυ η απολογία Ακη

Ολοκληρωτικά αφιερωμένη στη σύζυγο του, Βίκυ Σταμάτη, ήταν η δεύτερη απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δεν ανέφερε λέξη για την κόρη του, Αρετή.

Απηύθυνε νέα έκκληση να αποφυλακίσουν οι δικαστές τη σύζυγό του, η οποία - κατά τον ίδιο - είναι θύμα της υπόθεσης.

"Η δίωξη, που υπέστη η γυναίκα μου και μητέρα ενός ανηλίκου παιδιού, είναι θλιβερή, παράνομη και καταχρηστική. Η φυλάκισή της, που είναι προκαταβολή ποινής, έχει τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινο επίπεδο. Κατέστρεψε μια οικογένεια και το γιο μας τον εξόρισαν στο Ζέλι", τόνισε.

Στη συνέχεια, η λογίστρια, Φροσω Λαμπροπούλου, υποστήριξε ότι δέχθηκε πιέσεις από συγκατηγορούμενούς της.

"Ήρθα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Όχι να καταδικάσω άλλους κατηγορούμενους. Θλίβομαι και αγανακτώ για τα θέματα, που τέθηκαν από τον Τσοχατζόπουλο. Τον διευκόλυνα για να κρυφτεί πίσω από την εταιρεία Νόμπιλις, μέσω της οποίας αγοράστηκε η Διονυσίου Αρεοπαγίτου".

"Αν με ρωτήσετε ποιος ήταν πίσω από την εταιρεία Norris, απαντώ ότι ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος", επεσήμανε ο Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης του "Ιανού". Ο Νίκος Καρατζάς καίει τον πρώην υπουργό, και ισχυρίζεται προς το δικαστήριο ότι εξαπατήθηκε, καθώς ποτέ "δεν ήλθε σε επαφή με κανέναν άλλον".

"Δεν είχα άλλους συνομιλητές, ούτε οι Ελβετοί διαχειριστές της εταιρείας, ούτε ο εφοπλιστής Τσάκας, εμφανίστηκαν ποτέ μπροστά μου", είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καρατζάς. "Αναλογιστείτε ότι είμαστε στο 2005, περίοδο ευδαιμονίας και αισιοδοξίας. Οι εφοπλιστές μπαίνουν παντού, σε ομίλους, media, νέες δραστηριότητες. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος είναι πρώην υπουργός Ανάπτυξης και επί σειρά ετών "νούμερο δύο" στη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν υπήρχε καμία υποψία. Ακόμη και μετά το 2009, οπότε και ονομαστικοποιήθηκαν οι μετοχές του "Ιανού", αντιμετώπιζα μια ενοχλημένη και επιθετική συμπεριφορά από πλευράς του, κάθε φορά που ζητούσα να έρθω σε επαφή με την εφοπλιστική οικογένεια".

Ο Νίκος Καρατζάς δέχθηκε το σφυροκόπημα του δικαστηρίου, ειδικά για το πώς δεν έκανε αγωγή εναντίον του Άκη Τσοχατζόπουλου, παρά μόνον κατά του Νίκου Ζήγρα (τον οποίο δεν γνώριζε, όπως υποστήριξε), όταν έμαθε την αλήθεια.

"Τι θέλετε να μας παραστήσετε; Ότι είστε αφελής;", τον ρώτησε ο πρόεδρος, Χρήστος Κατσιάνης, αναφερόμενος στις εμπλοκές και στις καθυστερήσεις στην επαφή με την εφοπλιστική οικογένεια. "Καλά, αυτοί οι άνθρωποι, οι εφοπλιστές, δεν είχαν έναν δικηγόρο ; Δεν ήταν περίεργο να μην παρουσιαστεί ένας δικηγόρος ; Δεν είστε τυχαία εδώ, κ. Καρατζά, ούτε από φάρσα, όπως έχετε πει".