Παπανδρέου: Το δημοψήφισμα ήταν μία απαραίτητη απόφαση

“Απαραίτητη απόφαση” χαρακτήρισε την πολύκροτη πρότασή του για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η οποία εν πολλοίς οδήγησε και στην παραίτησή του από την πρωθυπουργία της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο δίκτυο TVO του Οντάριο στον Καναδά.

Εξηγώντας τη θέση του, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η λύση των εκλογών θα έφερνε πολλά προβλήματα εκείνη την εποχή και η λύση της κυβέρνησης συνεργασίας δεν προχώρησε, γιατί τότε κανένας δεν ήταν πρόθυμος να βοηθήσει. Τόνισε επίσης ότι δεν είχε τη στήριξη των ισχυρών Ευρωπαίων, κάτι που τον υπονόμευσε και εσωτερικά στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης ότι η συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθήθηκε επιβλήθηκε από τους εταίρους, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε ότι ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο θέμα.
Όπως ανέφερε, είχε ζητήσει από την ΕΕ να εγγυηθεί το χρέος της Ελλάδας και της δώσει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές. Ωστόσο, αντί της εγγύησης του χρέους και του χρόνου που ζήτησε, οι Ευρωπαίοι εταίροι επέλεξαν για την Ελλάδα την “ορθοδοξία της λιτότητας”, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα “ελληνικό πρόβλημα”, ενώ, όπως αποδείχθηκε ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Αποκάλυψε ακόμα ότι αποφάσισε να παραιτηθεί διότι όλα τα άλλα κόμματα το έθεσαν ως προϋπόθεση για να πάρουν μέρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να εφαρμοστεί η εφαρμογή του προγράμματος, εκφράζονται και τη διαφωνία του σε πολλά σημεία. Ήξερε, όμως, πρόσθεσε, ότι άλλη λύση δεν υπήρχε, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι επόμενες κυβερνήσεις συνέχισαν στο δρόμο που εκείνος χάραξε, κάτι που το θεωρεί δική του επιτυχία.

Καταλόγισε επίσης ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά διότι, όπως ανέφερε, τη μακρά εκλογική περίοδο που επέλεξε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Έλληνες την πλήρωσαν με πολλά χρήματα. Επίσης αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει τον κ. Σαμαρά ότι πέραν του κόστους, αν η χώρα πήγαινε σε εκλογές, η Βουλή θα είχε πολλούς ακραίους, όπως και έγινε.

Αναφερόμενος στα “συμφέροντα” που υπάρχουν στην Ελλάδα, τόνισε ότι παγκοσμίως οι Δημοκρατίες είναι αιχμάλωτες ειδικών συμφερόντων, που αγοράζουν, άμεσα ή έμμεσα, ΜΜΕ, πολιτικούς και δικαστές. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά μια χώρα με κακοδιαχείριση.