Προσκλητήριο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, απηύθυνε, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα γεγονότα της Παρασκευής στη Βουλή με πρωταγωνίστρια τη Χρυσή Αυγή, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι "από εδώ και στο εξής, μηδενική ανοχή απέναντι στις συμμορίες, απέναντι στους υβριστές της δημοκρατίας και της ιστορίας του λαού μας που έδωσε φόρο αίματος στους ναζί, αγωνιζόμενος για την ελευθερία και τη δημοκρατία".
Για αδιάκριτο πολιτικό φλερτ ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την Ακροδεξιά έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του.
"Οι μάσκες έπεσαν, υπάρχει αδιάκριτο πολιτικό φλερτ ανάμεσα στη ΝΔ και την ακροδεξιά", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναφερόμενος στο ναζιστικό ξέσπασμα της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας καταδίκασε τις
"ίσες αποστάσεις που τήρησε το γραφείο Τύπου της ΝΔ, έναντι του προεδρείου της Βουλής και των νοσταλγών του Χίτλερ" και επισήμανε ότι στη συζήτηση της ερώτησής του για την τύχη του αντιρατσιστικού νόμου -με αφορμή την οποία ξέσπασε το πρωτοφανές επεισόδιο- δεν παρέστη ούτε ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει ομφάλιος λώρος ανάμεσα στον σκληρό πυρήνα της ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή, μίλησε για δεσμό ακροδεξιών συμβούλων του πρωθυπουργού και για ακροδεξιά ολισθήματα του Αντώνη Σαμαρά και επικαλέστηκε δύο κοινοβουλευτικά γεγονότα, για να αποδείξει τη σχέση αυτή:
- Πρώτον, ότι πρόσφατα 70 βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν την πρόταση της Χρυσής Αυγής για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Τατσόπουλου, προκειμένου να δικαστεί για πολιτικές του απόψεις και
- δεύτερον, τη μη ψήφιση από το γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη της άρσης ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη, για να δικαστεί για τη βιαιοπραγία κατά των κυρίων Καννέλη και Δούρου.
Ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι η ασυδοσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή δεν είναι αποτέλεσμα «ατυχήματος», αλλά ζήτημα πολιτικής επιλογής από τη ΝΔ, κυρίως, και ζήτησε να ξεσηκωθούν όλοι οι δημοκράτες, ακόμη και της ΝΔ, εναντίον του νεοναζί.
Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο κ. Τσίπρας για τον τρόπο, που αντιμετώπισε η κυβέρνηση τους καθηγητές. Έκανε δε ένα μεγάλο βήμα και προειδοποίησε ότι, την επόμενη φορά, που θα υπάρξει εναντίον κάποιας απεργίας πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνταχθεί με τους απεργούς στους χώρους εργασίας, θα δώσει πλήρη πολιτική κάλυψη στην προσπάθειά τους και η απεργία θα είναι πλέον «πολιτική και διαρκής».
"Θα τσακίσουμε στην πράξη τη φάμπρικα των επιστρατεύσεων", είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι: "Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τάχτηκε από την αρχή αλληλέγγυος στο πλευρό των καθηγητών, σε οποιαδήποτε κινητοποίηση κι αν αποφάσιζαν. Γιατί είχαν επί της ουσίας δίκιο.
Όλα τα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση έχουν ως στόχο μια παιδεία που να κοστίζει λιγότερο στο κράτος, αδιαφορώντας για την δραματική της υποβάθμιση, τις απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών, τις μεταθέσεις εκτός έδρας με μισθούς πείνας, την υποτιθέμενη και εντός πολλών εισαγωγικών «αξιολόγηση», που είναι απλά η επίσημη παραίτηση του κράτους από την υποχρέωση να παρέχει παιδεία υψηλού επιπέδου.
Και θα αγωνιστούμε για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου που θα υπερασπιστεί την δημόσια παιδεία, με καθηγητές, μαθητές και γονείς να παλεύουν συντονισμένα για τον ίδιο σκοπό. Τη στήριξη αυτή θα συνεχίσουμε να την παρέχουμε στον κλάδο των εκπαιδευτικών, όπως και σε κάθε κλάδο εργαζομένων, κάθε κομμάτι της κοινωνίας που αγωνίζεται για ζωή, δουλειά και αξιοπρέπεια, καθώς και για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και αντιμετωπίζει τον κυβερνητικό αυταρχισμό".
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε έντονα την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας τονίζοντας ότι θα μπορούσε να προωθήσει τις αλλαγές με διάλογο μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, όμως προτίμησε την κατά μέτωπο επίθεση, τον αιφνιδιασμό, τη λάσπη και τη συκοφαντία κατά των καθηγητών, μέσω των μέσων ενημέρωσης, που ελέγχει.
"Όσο το μνημόνιο οδηγείται σε αδιέξοδο, τόσο θα εντείνεται ο κυβερνητικός αυταρχισμός", εξήγησε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να ψηφίσουν την πρόταση νόμου, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης.
H ανασυγκρότηση της αριστεράς
Στην μακρά αναφορά του για την πορεία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι συνιστώσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς και πρόσθεσε ότι ήταν ένα πετυχημένο ιστορικό πείραμα για την ανασυγκρότηση της αριστεράς και την ιδεολογική και προγραμματική της επαναθεμελίωση. Ανταποκρίθηκε στο αίτημα για την ευρύτερη δυνατή ενότητα των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων.
Είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών,επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος μέσα των κοινωνία, ενός ρεύματος με ενιαία αριστερή ριζοσπαστική ταυτότητα. Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οργανωτική και πολιτική συνοχή, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη κατοχύρωση των δημοκρατικών λειτουργιών. Χρειάζεται δηλαδή, ένας και όχι δεκατρείς χώροι υποδοχής μελών, και οργανωτικής ένταξης. Χρειάζεται περισσότερη δυνατότητα για σύνθεση απόψεων, και όχι για παραταξιακές μετωπικού χαρακτήρα συμφωνίες ή αποκλίσεις στο εσωτερικό μας.
Υπογράμμισε ότι υπάρχουν συνιστώσες που είναι ώριμες να αυτοδιαλυθούν και τα μέλη τους να περάσουν ως φυσικά πρόσωπα στον ενιαίο φορέα. 'Αλλες να μετασχηματιστούν από συνιστώσες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που ήταν συνασπισμός κομμάτων σε διακριτά πολιτικά μορφώματα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως δε μπορεί και δε θα θέλαμε να μην είναι πλουραλιστικός.
Η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει πίσω τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια που υποβάλλουν οι εσωκομματικές παρατάξεις στις διαδικασίες εκλογής οργάνων. Σήμερα, υπογράμμισε, η κάθοδος σε ξεχωριστή λίστα δε χρησιμεύει ως δικαίωμα στην εκπροσώπηση στα όργανα μειοψηφιών, αλλά ως πολιτική δήλωση διαφοροποίησης από τη δημόσια ενιαία εικόνα του κόμματος. Και αυτό δεν βοηθά στο βάθεμα της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα. Αλλά στο να διαιωνίζεται μια εικόνα εσωτερικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.
Επίσης, πρότεινε, το εκάστοτε σώμα -προφανώς, το συνέδριο- να αποφασίζει κατά πλειοψηφία τη διαδικασία της εκλογής και να μην επιβάλλεται, δηλαδή, κάθε φορά, στο όνομα δήθεν του δικαιώματος της αναλογικής εκπροσώπησης της μειοψηφίας, ο τρόπος εκλογής στα όργανα. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε τέλος ότι είναι αναγκαία η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά και να οδηγήσουν σε συνεννόηση και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα πρέπει να αποφασίσει η βάση του κόμματος.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις
Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας σε άλλες χώρες έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός νέου φαινομένου, της "ενεργειακής φτώχειας", που είναι και η βασική αιτία για τις πρόσφατες αναταραχές στην Βουλγαρία, ενώ εξέφρασε τη σφοδρή αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του θα κάνει τα πάντα και θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψει και να επαναφέρει στο δημόσιο τους δύο αυτούς οργανισμούς.
Για τα θέματα αυτά και την γενικότερη στάση του πρωθυπουργού με αφορμή και την επίσκεψή του στην Κίνα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μιά Ειδική Οικονομική Ζώνη, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι ίσως μεγαλύτερης σημασίας από εκείνες που ακλούθησαν την πτώση του Τείχους και πρέπει να συναντήσουν τη σθεναρή και συντονισμένη αντίσταση των λαών της Ευρώπης, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο αποφασισμένο να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια της εργασίας.