Ως "καλή" και "ειλικρινή" χαρακτηρίζει τη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ημερησία" τοποθετεί χρονικά τον ανασχηματισμό τον Ιούλιο, καθώς θεωρεί ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί το συνέδριο της ΝΔ στα τέλη Ιουνίου.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
Κύριε πρόεδρε, η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ προκάλεσε ένα κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθειά της για τη διαμόρφωση εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές. Πώς κατά την άποψή σας μπορεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση αυτό το κλίμα και τι θα πρέπει να αναμένουμε ενόψει και του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα;
Η έκθεση του ΔΝΤ έχει πράγματι θετικές παραδοχές για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα. Εξ αντικειμένου διαμορφώνεται σε κάποιο βαθμό η εκτίμηση ότι μπορούμε να πάμε μπροστά, να φύγουμε από τα αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί η Ελλάδα. Υπάρχει ταυτόχρονα και ένα γενικότερο κλίμα εμπιστοσύνης όχι μόνο στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και γενικότερα. Κατά τούτο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα μπορεί να έχει καρπούς αξιοποιώντας αυτό το κλίμα, με την έννοια ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν επενδύσεις επ΄ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας είναι το αδυσώπητο μέγεθος της ανεργίας, η οποία τεμαχίζει την κοινωνία.
Κύριε Κουβέλη η κυβέρνηση αυτή, έστω και μετ' εμποδίων, έστω και με αντιθέσεις δείχνει να προχωράει ορισμένα πράγματα. Δίνετε όμως την αίσθηση- και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί- πως τις αντιθέσεις σας προσπαθείτε απλώς να τις βάλετε κάτω από το χαλί. Η περίπτωση της απομάκρυνσης του Ηλ. Κικίλια από τον ΟΑΕΔ είναι ίσως ενδεικτική. Εκείνος συγκρούστηκε με παλαιοκομματικές λογικές και απομακρύνθηκε. Εσείς αντιδράσατε μάλλον χλιαρά. Γιατί;
Όχι, δεν θέλησα να το βάλουμε κάτω από το χαλί, όπως δεν θέλω να μπαίνει τίποτα κάτω από το χαλί, όταν μάλιστα αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και για την συνοχή της κυβέρνησης και για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Κακώς απομακρύνθηκε ο Ηλ. Κικίλιας από τον ΟΑΕΔ. Ήταν επιτυχής η θητεία του καθώς κατάφερε να απαλλαγεί ο ΟΑΕΔ από άλλες δουλείες και να αντιμετωπίσει πάρα πολλά ζητήματα.
Δεν είναι επιλογή μου να μπαίνουν οι αντιθέσεις κάτω από το χαλί, κάθε φορά, όμως, αναζητείται ο κοινός πολιτικός τόπος. Είναι μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε τρία κόμματα με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογίες, αλλά εκείνο που συνέχει τα τρία κόμματα είναι η προσπάθεια και η επιλογή να βγει η χώρα στον ίσιο δρόμο. Αυτό αποτελεί τον πολιτικό συνεκτικό ιστό.
Είχατε πει, λίγο πριν το Πάσχα, πως η παρατεταμένη συζήτηση περί ανασχηματισμού βλάπτει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Η συζήτηση αυτή συνεχίζεται και ο ανασχηματισμός συνεχώς μετατίθεται. Πότε τελικά θα γίνουν αυτές οι αλλαγές στην κυβέρνηση;
Αυτή η φιλολογία για τον ανασχηματισμό δεν βοηθά. Αντίθετα δημιουργεί προβλήματα. Γι΄ αυτό είπα πως κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσει και αυτό. Θεωρώ ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει τον Ιούλιο, συνεκτιμώντας ότι η ΝΔ έχει στα τέλη Ιουνίου το Συνέδριό της.
Κι αυτό, πάλι, γιατί ο συγκεκριμένος χρόνος βοηθά τον σχεδιασμό ενός κόμματος και όχι με γνώμονα το τι εξυπηρετεί την προώθηση του κυβερνητικού έργου.
Αυτό είναι ακριβές. Αλλά εξ ίσου ακριβές είναι και ότι η κατάσταση στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, πρέπει κάθε φορά να αξιολογείται για να αντιμετωπίζονται οι κομματικές ανάγκες και των τριών κομμάτων, διότι αυτό αντανακλά και στη συνοχή τους.
Στην επόμενη κυβέρνηση τι πρέπει να αλλάξει σε επίπεδο δομών για να γίνει περισσότερο αποτελεσματική;
Πάντοτε υποστήριζα πως πρέπει να είναι μικρότερο το κυβερνητικό σχήμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάποια υπουργεία πρέπει να είναι υπερτροφικά. Νομίζω πως δύο υπουργεία πρέπει να «σπάσουν» γιατί είναι δυσλειτουργικά. Αναφέρομαι στα υπουργεία Ανάπτυξης και στη συνένωση των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού που δεν απέδωσε. Πιστεύω πως το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να επανέλθει στην αυτοτέλειά του.
Στην επόμενη κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχει και με πολιτικά της στελέχη;
Κατά βάση δεν θα μετακινηθούμε από την αρχική μας θέση και προς ώρας ας αποκλείσουμε την συμμετοχή πολιτικών μας στελεχών. Με την ευκαιρία της ερώτησής σας θέλω να σας πω, ότι έχουν την απόλυτη πολιτική μας εμπιστοσύνη ο κ. Μανιτάκης και ο κ. Ρουπακιώτης, όπως και οι υφυπουργοί μας, κα Σκοπούλη και κ. Παπαθεοδώρου.
Ποια είναι η σχέση σας με τον κ. Σαμαρά. Είναι ανέφελη η συνεργασία σας;
Η σχέση μας είναι καλή και ειλικρινής. Μείζονα προβλήματα δεν υπάρχουν και η ειλικρίνεια της σχέσης μας έχει και διαφωνίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται.
Με τον κ. Βενιζέλο;
Το ίδιο
Μια και μιλάμε για το φόρο ακινήτων θα ήθελα να που πείτε την άποψή σας για την εξαίρεση από τον φόρο και όσων έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Ποιο κατά την άποψή σας πρέπει να είναι αυτό το όριο;
Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω ότι το όριο των 6.000 ευρώ είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Είναι σημαντικό αυτό να προκύπτει από το καθαρό εισόδημα και όχι από το τεκμαρτό.
Θα έχετε ακούσει υποθέτω και εσείς την κριτική που σας ασκείται- κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- χαρακτηρίζοντάς σας δεκανίκι ή αριστερό άλλοθι της τρόικας. Τι απαντάτε;
Δεν θα παρακολουθήσω αυτούς τους εύκολους πολιτικούς χαρακτηρισμούς, πολλές φορές και χυδαίους, γιατί δεν είναι μόνο αυτά που έχουν ειπωθεί από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που θα πω, είναι ότι η ΔΗΜΑΡ είχε πει στον ελληνικό λαό ότι θα δώσει λύση και έδωσε λύσεις στηρίζοντας μια συγκεκριμένη κυβέρνηση. Θα μας ήταν ιδιαιτέρως ευρύχωρο και βολικό να περιοριστούμε στα έδρανα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και να έχουμε ένα λόγο που θα πηγαινοέρχονταν ασκώντας μόνο αντιπολίτευση.
Βρεθήκατε πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες και συνομιλήσατε εκεί με ηγετικά στελέχη της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μεσούσης της κρίσης, μπορεί η ευρωπαϊκή Αριστερά να παίξει κάποιο ρόλο;
Έχει να παίξει ρόλο υπό την προϋπόθεση ότι η Αριστερά θα δει τα καινούργια ζητήματα που έχει θέσει η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Όχι για να εγκαταλείψει το ιδεολογικό της φορτίο, αλλά για να το ανανεώσει μέσω των καινούργιων συνθηκών που προσδιορίζουν την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια πραγματικότητα. Αριστερά για εμένα, είναι αυτή που έχει σαφή, συγκεκριμένο και αταλάντευτο προσανατολισμό την Ευρώπη των πολιτών.
Τελικά ποια μπορεί να είναι σήμερα η επανάσταση για την Αριστερά;
Η επανάσταση για την Αριστερά είναι σήμερα η αντιμετώπιση των προβλημάτων και πάντοτε με αταλάντευτη αναφορά τον πολίτη. Αυτή πρέπει να είναι η Αριστερά. Η Αριστερά των κοινωνικών δικαιωμάτων, αυτή που υποστηρίζει και προωθεί την ανάπτυξη με ενταγμένη την απασχόληση, η Αριστερά του ανθρωπισμού και όλων αυτών των στοιχείων που έχουν σταθερή αναφορά τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του.