Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, "επιδιώκει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές, να αποκατασταθεί η ομαλή ροή πιστώσεων στην οικονομία και να αυξηθούν οι επενδύσεις", ισχυρίστηκε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Αναφορά στην οικονομική πορεία ως τώρα
Υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αποκομμένη από τις αγορές, ο κύριος Στουρνάρας σημείωσε πως η μόνη δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας είναι μέσω του προγράμματος στήριξης, στο πλαίσιο του οποίου η κυβερνητική διαπραγμάτευση έχει να επιδείξει αξιόλογα επιτεύγματα: Μείωση του δημοσίου χρέους κατά 40 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, μείωση των επιτοκίων δανεισμού κάτω του 2%, επιμήκυνση της εξόφλησης των συγκεκριμένων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μέχρι το 2040 (και με δεκαετή περίοδο χάριτος), διετή επέκταση της απαίτησης εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών μέχρι το 2016 και επιστροφή στην Ελλάδα αρκετών από τα κέρδη της διακράτησης ελληνικών ομολόγων, των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.
Προτεραιότητα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - Η Ελλάδα να διατηρήσει σταθερό το πολιτικό της κλίμα
Αντ' αυτών, η Ελλάδα καλείται να διατηρήσει σταθερό το πολιτικό της κλίμα, να προχωρήσει σε άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ("γι' αυτό ενισχύουμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας"), να αξιοποιήσει τα κονδύλια ύψους 44 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία μέχρι το 2020, και να βελτιώσει περαιτέρω την διαρθρωτική ανταγωνιστικότητά της με απελευθέρωση επαγγελμάτων, βελτίωση του ανταγωνισμού στις αγορές και άρση των εναπομεινάντων εμποδίων στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ανταποκρίνεται ακριβώς σ' αυτές τις απαιτήσεις, σημείωσε ο κύριος Στουρνάρας, ενώ πρωταρχικός οικονομικός στόχος της κυβέρνησης για το παρόν έτος, είναι η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα δώσει το δικαίωμα στην Ελλάδα να ζητήσει περαιτέρω "δραστικό κούρεμα του δημοσίου χρέους, που θα έφερνε την Ελλάδα μπροστά απ' την κρίση".
"Η ελληνική οικονομία έχει καλύψει τα 2/3 της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής"
Επαναλαμβάνοντας πως η ελληνική οικονομία έχει καλύψει τα 2/3 της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής και τα 3/4 του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας, ο κύριος Στουρνάρας παραδέχθηκε πως "το επόμενο κομμάτι είναι πιο δύσκολο λόγω της κόπωσης της κοινωνίας. Όμως σήμερα, αγωνιζόμαστε για την επόμενη γενιά, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, δεν εμπορευόμαστε ελπίδες, δεν λέμε ψέματα ότι μπορούμε να παραμείνουμε στο ευρώ και να φύγουμε απ' το Μνημόνιο".
Η κυβέρνηση "υπήρξε ειλικρινής από την πρώτη ημέρα", πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι εμπροσθοβαρές και πως δεν υπάρχουν περιθώρια παροχών αν δεν τιθασευτούν τα δημοσιονομικά μεγέθη. Προσπάθειες φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών, όπως αυτές που καταγράφονται στο νομοσχέδιο, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά όχι εις βάρος των επόμενων γενεών, με εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών και αθέτηση της συμφωνίας με τους εταίρους μας.
Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (ΣΥΡΙΖΑ), πως αίρει διατάξεις που ρύθμιζαν ατέλειες της αγοράς, ο υπουργός Οικονομικών αναρωτήθηκε αν όντως οι προστατευτικές ρυθμίσεις για τα επαγγέλματα του γεωτεχνικού και του λογιστή - φοροτεχνικού είχαν θεσπιστεί για τον στόχο αυτό.
Εξηγήσεις για τις διατάξεις για τη ναυτιλία
Επίσης, επανέλαβε πως υπήρξε παρεξήγηση της διάταξης περί κατάργησης της εισφοράς στις εταιρείες ναύλωσης ή ασφάλισης πλοίων, σημειώνοντας πως η διάταξη "δεν αφορά τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που φορολογούνται με άλλες διατάξεις". Στην κριτική δε, του ΣΥΡΙΖΑ, πως οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δεν αναγνωρίζονται στο εξωτερικό, ο κος Στουρνάρας επικαλέστηκε σειρά δημοσιευμάτων και εκθέσεων, με αποκορύφωμα την δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, πως "η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα διάσωσης".
Δεκτό από τον υπουργό Οικονομικών το ένα άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ
Επανήλθε το απόγευμα της Κυριακής ο Γιάννης Στουρνάρας στο θέμα της τροπολογίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου, το οποίο τίθεται σε ψηφοφορία το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι γίνεται δεκτό, και θα ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου, το πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφορά σε προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στουρνάρας, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Ιπποκράτους, είχε δεσμευτεί το Σάββατο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, πως τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών συνεργάζονται για την κοστολόγηση της τροπολογίας -και εφόσον κάτι τέτοιο ολοκληρωθεί μέχρι τη Κυριακή, η τροπολογία θα προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο. Στην αντίθετη περίπτωση, η τροπολογία θα συμπεριληφθεί σε αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Υπάρχουν πιέσεις να γίνει δεκτή και άλλη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, για την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών από πλευράς των εργοδοτών, έστω και με την προϋπόθεση ότι αυτό θα επιτραπεί νομικά από τη στιγμή που η χώρα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Τροπολογία για τον φόρο ακινήτων για τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας
Αναδιατύπωση που επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, για τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει και που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω, έχοντας κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πολυνομοσχέδιό που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν "ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής".
Επίσης, με άλλη ρύθμιση που κατατίθεται, δίνεται στον υπουργό Οικονομικών η δυνατότητα να απαλλάσσει πρόσωπα σε κατάσταση φτώχειας, (υπαρκτή ή επικείμενη) από τον ειδικό φόρο ακινήτου, να τους εξασφαλίζει περισσότερες δόσεις ή να χαμηλώνει το ύψος της οφειλής, "ώστε τα υπόχρεα πρόσωπα να μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση των ιδίων, ή των προσώπων που συνοικούν με αυτούς και τους βαρύνουν φορολογικά". Η τροπολογία αφορά ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία.
Οι δύο προσθήκες, απαντούν σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια.