Το θέμα της νομιμοποίησης της παράστασης του Δημοσίου, ως πολιτική αγωγή, στη δίκη για τις παράνομες αμοιβές του Άκη Τσοχατζόπουλου, εξετάζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Όπως δήλωσε ο συνήγορος στο δικαστήριο, το Δημόσιο παρίσταται στη δίκη διεκδικώντας για ηθική βλάβη που υπέστη, ποσό -με επιφύλαξη- 1 εκατ. ευρώ, από κάθε κατηγορούμενο. Δηλαδή συνολικά 19 εκατ. ευρώ.
Κατά τη θέση που εξέφρασε ο συνήγορος του Δημοσίου, το βασικό αδίκημα για το οποίο παρίσταται είναι αυτό της παθητικής δωροδοκίας, καθώς η κρινόμενη υπόθεση σχετίζεται με "παράνομες αμοιβές", από προμήθειες του ελληνικού δημοσίου. Ο συνήγορος υποστήριξε, επίσης, ότι το Δημόσιο διεκδικεί χρηματική ικανοποίηση, καθώς οι παράνομες αμοιβές που διακινήθηκαν, επαύξησαν το τελικό τίμημα των όπλων.
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αμφισβητούν τη δυνατότητα του Δημοσίου να παρασταθεί και τονίζουν ότι η δίκη αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και επομένως -όπως υποστηρίζουν- δεν παρέχει δικαίωμα παράστασης του Δημοσίου. Η υπεράσπιση έκανε λόγο για "νομική αβασιμότητα" στην κίνηση του Δημοσίου, καθώς δεν προκύπτει άμεση ζημιά του παθόντος και ζήτησε την αποβολή της πολιτικής αγωγής.
Κατά την επανάληψη της διαδικασίας, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, δεν μεταφέρθηκε στη δικαστική αίθουσα, από τον χώρο όπου παραμένουν οι κρατούμενοι κατηγορούμενοι. Ο συνήγορός της διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο, λέγοντας ότι η αστυνομία εντός του κτιρίου, μεταφέρει τους κατηγορούμενους με χειροπέδες.
Να σημειωθεί ότι το πρωί, τόσο ο πρώην υπουργός όσο και σύζυγός του, οδηγήθηκαν στο δικαστήριο χωρίς χειροπέδες. Κατά την επανάληψη της διαδικασίας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος μεταφέρθηκε μέχρι το εδώλιο με χειροπέδες.
Σημειώνεται ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος καλεί ως μάρτυρες υπεράσπισης τον Κ. Σημίτη, τον Γ. Παπανδρέου αλλά και τον Ευ. Βενιζέλο.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Μάη.