Στο στόχαστρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του προέδρου της, Γιώργου Παπανδρέου, βρίσκονται η φοροδιαφυγή και οι φορολογικοί παράδεισοι, η ύπαρξη των οποίων έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση του πλούτου σε μια μικρή μειοψηφία και παράλληλα υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και καθιστά την πολιτική όμηρο ισχυρών οικονομικών λόμπι, όπως αναφέρεται σε δήλωση του κ. Παπανδρέου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης.
Στη δήλωσή του, που έκανε με αφορμή τις αποκαλύψεις της πρόσφατης δημοσιογραφικής έρευνας, ο κ. Παπανδρέου τονίζει μεταξύ άλλων: “Το τραπεζικό απόρρητο, τα κέντρα offshore και οι φορολογικοί παράδεισοι ληστεύουν από τις εθνικές οικονομίες κεφάλαια ζωτικής σημασίας για την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό το κλιμακούμενο πρόβλημα έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ανισότητας στις κοινωνίες μας, με τον παγκόσμιο πλούτο να συγκεντρώνεται πλέον στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας. Αυτό έχει υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς η πολιτική καθίσταται όμηρος ισχυρών οικονομικών λόμπι”.
Τα μεγάλα θύματα είναι οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δραστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, οι οποίες τιμωρούνται περαιτέρω, όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, “καθώς το βάρος της προσαρμογής πέφτει αναμφισβήτητα και άδικα στις ασθενέστερες και πιο ευάλωτες ομάδες, που δεν μπορούν να αποφύγουν την καταβολή των φόρων τους”.
Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής απαιτεί από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και το G20 να λάβουν δραστικές αποφάσεις και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων, αλλά και για την αποτελεσματικότερη εποπτεία των Οίκων Αξιολόγησης.
Προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού και τη θέσπιση ενός διεθνούς φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Οι προτάσεις της Διεθνούς, όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, έχουν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και από χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ν. Αφρική. Το θέμα αυτό, εξάλλου, βρίσκεται ήδη στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Μαΐου.