Στο σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερα του ενός "ευρώ" σε μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων αναφέρεται ο Γιάννης Δραγασάκης.
"Οι πολιτικές της λιτότητας, που διευρύνουν τις ταξικές και περιφερειακές ανισότητες, επιτείνουν την κρίση του. Ομως η έκβαση της κρίσης δεν είναι δεδομένη. Το τι ακριβώς θα γίνει, ακόμη και αν θα έχουμε ένα ή περισσότερα "ευρώ", η όποια νέα κορυφή της Ευρώπης θα προκύψει μέσα από πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στην κάθε χώρα ξεχωριστά και στην Ευρώπη ως σύνολο. Γι' αυτό, άλλωστε, έχει νόημα να είμαστε μέσα στις αντιπαραθέσεις αυτές ως συμμέτοχοι αλλά και ως επίδικοί τους", υποστηρίζει.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική του και επισημαίνει ότι, σε αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και καθώς η έκβαση της κρίσης είναι απρόβλεπτη, η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε εξέλιξη.
"Είμαστε αντίθετοι στην Ευρώπη των περιχαρακώσεων. Ομως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη κι αν υπερβαίνει τις επιλογές μας", δηλώνει ο κ. Δραγασάκης.
"Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έπρεπε να είχε γίνει από πέρυσι, μαζί με το PSI και το κούρεμα των ομολόγων. Δεν έγινε τότε, διότι διάφορες ομάδες συμφερόντων ανταγωνίζονταν για τον έλεγχο των τραπεζών. Ομως οι τράπεζες δεν ανήκουν ούτε στην τρόικα ούτε σε παρέες ούτε σε οικογένειες. Η κοινωνία θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα για τη διάσωσή τους. Άρα πρέπει η ίδια να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την τύχη των τραπεζών", συμπληρώνει ο κ. Δραγασάκης.
Παράλληλα, πιστεύει στη δημιουργία μιας στρατηγικής συμμαχίας ανάμεσα στον κυπριακό και τον ελληνικό λαό, στην κατεύθυνση μιας ευρύτερης συμπαράταξης των λαών του Νότου μεταξύ τους και με τους εργαζομένους του Βορρά, ενάντια σε μια πολιτική που ισοπεδώνει κοινωνίες και απειλεί με διάσπαση την ίδια την Ευρωζώνη.