Θα ληφθούν και άλλα μέτρα στην Κύπρο, πέρα από το "κούρεμα" των καταθέσεων, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
"Θα χρειαστούν και άλλα πράγματα. Και άλλα μέτρα στην Κύπρο. Πιθανότατα στο άμεσο μέλλον, στο άτυπο Eurogroup του Δουβλίνου, όπου ενδέχεται να αποφασιστεί το πακέτο των 10 δισ. ευρώ για διαρθρωτικά μέτρα. Δε γνωρίζουμε τι θα γίνει όμως στο τέλος", δήλωσε.
Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης τόνισε όμως ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων στη Μεγαλόνησο δε σημαίνει ότι θα ακολουθηθεί πιθανή ίδια λύση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Η λύση του προβλήματος εξαρτάται και από το είδος του προβλήματος. Ελλάδα και Κύπρος είναι διαφορετικές περιπτώσεις. Η Κύπρος είχε πάρα πολύ μεγάλο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε σχέση με το μέγεθός της.", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει διόλου τέτοιο θέμα" και ότι "τα προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα λύνονται με το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών". "Αφού το ελληνικό πρόγραμμα μονταρίστηκε με αυτή τη στρατηγική, είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα καλυφθούμε με τις ενέργειες που έχουν συμφωνηθεί", επεσήμανε. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αν υπάρχουν υστερήσεις στα έσοδα και στις απαιτήσεις της τρόικας, όχι όμως στον τραπεζικό τομέα.
"Το θέμα της Κύπρου δεν ήρθε καθόλου ξαφνικά. Ήταν ένα θέμα που "σερνόταν" από τον Ιούνιο του 2012. Δε λύθηκε και καθυστερούσε, επειδή ήταν να γίνουν εκλογές. Έπρεπε να αντιμετωπιστεί νωρίτερα, όταν υπήρχαν και άλλες λύσεις", συνέχισε.
Ο κ. Προβόπουλος, πάντως, διαψεύδει ότι ζητήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση αποπληρωμή ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.
Αυτό που αντέτεινε έιναι ότι μέλος της Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε από τον κ. Προβόπουλο να θυγατρικοποιηθούν οι κυπριακές τράπεζες που ήταν ενταγμένες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ο ίδιος, πάντως, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της απόλυσης των επίορκων υπαλληλων. "Έπρεπε να περιμένουμε την τρόικα για να μετρήσουμε εμείς οι ίδιοι τους δημόσιους υπαλλήλους μας;", αναρωτήθηκε.