Στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, με τοποθετήσεις που, ως συνήθως, δεν περνούν απαρατήρητες.
Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν “η καλύτερη κυβέρνηση της Ελλάδας”, αλλά μία πολύ κακή κυβέρνηση, που είχε πολύ καλό πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε. “Τον "σκίσαμε" στην αντιπολίτευση, όμως οι μεγάλοι άνδρες είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν αυτά που πιστεύουν, άσχετα από το τι λέει η αντιπολίτευση. Ο Μητσοτάκης φοβούμαι ότι δεν θα είναι μεγάλος άνδρας, διότι τις ιδέες του δεν τις εφάρμοσε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης “έχει παρουσιάσει πλευρές που είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην πολιτική του δράση. Ηταν πολύ χρήσιμος ο πολιτικός του λόγος. Ισως ήταν πιο πολύτιμος ο Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση από ό,τι όταν ήταν στην κυβέρνηση”.
“Οι καλύτερες κυβερνήσεις της Ελλάδας ήταν προφανώς οι κυβερνήσεις που μετείχα εγώ με οποιοδήποτε ρόλο. Λογικό δεν είναι αυτό;”, σχολίασε, και συνέχισε: “Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις δεν επιδίδονται σε φεστιβάλ, δεν είναι "dancing with the stars" ή αθλητικοί αγώνες. Πιστεύω ότι υπήρξαν κυβερνήσεις που παίξανε πολύ σημαντικό ρόλο. Θα ονομάσω τη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, την πρώτη περίοδό του μέχρι το ’85. Η πρώτη περίοδος Σημίτη ήταν πάρα πολύ σημαντική και έπαιξε σημαντικό ρόλο και υπήρξαν και κυβερνήσεις που ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές. Η κυβέρνηση Καραμανλή που ήταν εξαρχής καταστροφική και μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε”.
Αναφορά έκανε όμως και στο επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι το ΠαΣοΚ θα μπορέσει πολύ εύκολα να κατακτήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης “εάν η σημερινή ηγεσία έχει το θάρρος και την αποφασιστικότητα να προβάλει στο συνέδριο ως θέματα συζήτησης ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος”.
Όσο για το ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ Πάγκαλος πρότεινε βαθμιαίο περιορισμό της μονιμότητας και πρόσθεσε: “Με πολύ αυστηρή και αξιοκρατική κρίση να περιοριστεί πάρα πολύ ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, στους μισούς από αυτούς που είναι σήμερα, με ταυτόχρονη αύξηση αντίστοιχη των αμοιβών τους, ώστε να έχουμε λίγους, αλλά αποτελεσματικούς, καλοπληρωμένους και ικανούς υπαλλήλους. Να είμαστε σύγχρονο κράτος”.