Με μάλλον ειρωνικό τόνο σχολιάζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News τη νέα απασχόληση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που θα διδάσκει στο πανεπιστήμιο Columbia ένα μάθημα σχετικό με την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Μάθιου Μέλτσιορ, ειδικού στην ευρωπαϊκή οικονομία: “Είναι καλό που οι φοιτητές θα μάθουν από πρώτο χέρι, από κάποιον που ήταν μέσα στην κατάσταση, όμως θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν ότι το κόμμα του είναι υπεύθυνο για τη γιγάντωση της κυβερνητικής σπατάλης που αποτελεί πρόβλημα από το 1981. Οι ουτοπικές υποσχέσεις που έδωσε το κόμμα του στον ελληνικό λαό βγαίνουν τώρα στη φόρα. Είναι βαθιά αναμεμειγμένος στη δημιουργία όλων των προβλημάτων που έχει η Ελλάδα σήμερα”.
Από την πλευρά του, ο Ντέσμοντ Λάτσμαν είναι λιγότερο ευγενικός. “Δεν έχω ιδέα τι θα διδάξει, αλλά ένα πράγμα που δε θα έπρεπε να διδάξει είναι το πώς να διαχειριστείς μία οικονομία. Θα μπορούσε να διδάξει το πώς να καταστρέψεις μία οικονομία”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, οι υποστηρικτές του Παπανδρέου, αναφέρει το Fox News, τον θεωρούν ιδανικό ομιλητή για θέματα δημοσιονομικών και πολιτικών προκλήσεων, ενώ ο πρώην σύμβουλός του Βασίλης Παπαδημητρίου δηλώνει ότι ο Γ. Παπανδρέου εισήγαγε πολλές μεταρρυθμίσεις κατά τη διετή θητεία του, μεταξύ των οποίων και η αντιμετώπιση της έλλειψης διαφάνειας.
“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν ο κ. Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός το 2009, ανακάλυψε πως η Ελλάδα είχε ένα πραγματικό έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ, και όχι 6,4%, όπως υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση”, σχολιάζει ο πρώην σύμβουλός του, και συνεχίζει: “Πράγματι, τα μέτρα λιτότητας που αναγκάστηκε να εφαρμόσει ο Παπανδρέου για να μειώσει το έλλειμμα δεν τον έκαναν δημοφιλή. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων δεν κάνουν ποτέ δημοφιλή κανέναν πολιτικό. Η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα, υπό τον κ. Σαμαρά, ακολουθεί ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα με αυτό που εισήγαγε ο Παπανδρέου”.
Και φυσικά, τα καλύτερα λόγια έχει να πει για τον πρώην πρωθυπουργό ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Columbia, Ρόμπερτ Λίμπερμαν. “Είναι μεγάλο προνόμιο να καλωσορίζουμε τον Γιώργο Παπανδρέου”, δήλωσε ο Λίμπερμαν, εξηγώντας: “Η Ελλάδα είναι σήμερα ένα ζωντανό εργαστήριο για κάποιες από τις σημαντικότερες διεθνώς δημοσιονομικές προκλήσεις της σημερινής εποχής, και ξέρω ότι οι φοιτητές και οι καθηγητές μας ανυπομονούν να μάθουν για τη λήψη αποφάσεων στο υψηλότερο επίπεδο”.