Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Μέργος με μια δήλωσή του προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις και συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.
Μπορεί στο προσκήνιο να είναι η διαπίστωσή του ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ είναι υψηλός (!), ωστόσο ο ίδιος, ως διοικητής του ΙΚΑ, παλαιότερα, είχε προκαλέσει ανάλογου μεγέθους αντιδράσεις και μάλιστα είχε καθαιρεθεί από τη θέση του επικεφαλής του Ταμείου.
Ήταν Δεκέμβριος του 2008 και ο Γιώργος Μέργος διοικούσε το ΙΚΑ, έχοντας τοποθετηθεί εκεί από τον τότε υπουργό οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.
Τότε έσκασε σαν βόμβα ότι ο διοικητής του ΙΚΑ βρίσκει ενδιαφέρουσα την τετραήμερη και τριήμερη εργασία. Πρόκειται για την πρόταση που είχε καταθέσει τότε το ΕΒΕΑ για τετραήμερη εργασία σε επιχειρήσεις πυο αντιμετώπιζαν οικονομικά πρόβλημα.
Η δήλωσή του συγκέντρωσε πλήθος αντιδράσεων και ένα μήνα μετά περίπου η τότε Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη – Πετραλιά ζήτησε την παραίτηση του.
Από τις βασικές αιτίες της απομάκρυνσης Μέργου ήταν και η δυσαρέσκεια που δημιουργήθηκε μετά την πρόταση που είχε υποβάλλει ο κ. Μέργος για δημιουργία τράπεζας των ασφαλιστικών ταμείων στο πρότυπο του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου.
Σήμερα βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο καθώς μιλώντας σε εκδήλωση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, αφού κρίνει ότι τα 586 ευρώ είναι πολλά, ωστόσο συνάντησε την έντονη αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας, με τον Γιάννη Βρούτση να τον διαψεύδει.
Μάλιστα λίγες ώρες μετά την δήλωση του επιχείρησε να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα λέγοντας ότι ο κατώτατος μισθός είναι πολύ χαμηλός!
"Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα" είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του υπουργείου στο συνέδριο για να πάρει την απάντηση από τον Γ. Βρούτση ότι ο μισθός είναι ήδη χαμηλός. Πάντως το υπουργείο οικονομικών ήταν αρκετά πιο προσεκτικό στη διατύπωση της ανακοίνωσης του για το θέμα που προέκυψε με τηγ δήλωση Μέργου.
Η δήλωση προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με την Ιπποκράτους να τονίζει ότι οι επιτελείς των υπουργείων πρέπει να ξέρουν ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους.