Οι 18 άξονες επί των οποίων ο φορέας θα οργανώσει ανοιχτό κοινωνικό διάλογο το επόμενο διάστημα
Σε πολιτική κίνηση μετεξελίσσεται η πρωτοβουλία της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη «Ώρα Αποφάσεων», όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν σύμφωνα με τους διοργανωτές περίπου 1.000 άτομα, ανάμεσά τους ο Σταύρος Θεοδωράκης και βουλευτές του Ποταμιού, στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, πρώην στελέχη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτές του.
Στην εκδήλωση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσιάστηκε το λογότυπο με τίτλο «Ώρα Αποφάσεων για το επόμενο κύμα Προόδου» και οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έθεσαν ως άμεση προτεραιότητα τη συγκρότηση «ενός κινήματος προόδου απέναντι στις δυνάμεις του κυβερνητικού εθνικολαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, του παρασιτισμού και της συντήρησης».
Και οι τρεις τους δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους «για ένα νέο και ενιαίο προοδευτικό κόμμα», με την επιδίωξη να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες της συνεργασίας, όχι μόνο με το Ποτάμι, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν στελέχη των «Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία», που αποτελούν έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Στις τοποθετήσεις τους, οι ομιλητές προσδιόρισαν δεκαοκτώ άξονες, επί των οποίων το επόμενο διάστημα, θα οργανώσουν ανοιχτό κοινωνικό διάλογο. Οι άξονες, όπως ακριβώς παρουσιάστηκαν, είναι οι εξής:
1. Όχι στην παράταση των μνημονίων
2. Τέλος στο «εξαιρετικά μη βιώσιμο» ελληνικό χρέος
3. Ναι σε ένα σχέδιο διάσωσης της παραγωγικής μας βάσης
4. Καθολική αποφορολόγηση της παραγωγικής διαδικασίας
5. Όχι ΕΝΦΙΑ στα κτίρια των παραγωγικών μονάδων
6. Ανταγωνιστικός ΦΠΑ στον τουρισμό, στα αγροεφόδια
7. Φόροι στα κέρδη, στα μερίσματα, στην κατανάλωση
8. Το πλεόνασμα στους νέους, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στους ανέργους και στις παραγωγικές δυνάμεις
9. Η Ελλάδα που παράγει μέσα παραγωγής - υψηλής τεχνολογίας - από σπόρους μέχρι νέο λογισμικό και ρομπότ (με κατοχύρωση πατέντας)
200.000 θέσεις εργασίας (0% για τα δύο πρώτα χρόνια)10. Φορολογικός συντελεστής στο 7%
11. STOP χρέους. Στο Σύνταγμα να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο εξωτερικού δανεισμού. Το χρωστάμε στη Νέα Γενιά!
12. «Κόκκινα» στεγαστικά δάνεια: Ο οφειλέτης υποχρεούται σε δόση αποπληρωμής με βάση τη σημερινή αξία του ακινήτου
13. Οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το σημερινό 27% στο 16%
14. Κανένας δεν συνταξιοδοτείται πριν την ηλικία των 65 ετών
15. Βουλή 200 βουλευτών
16. Μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες
17. Ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή
18. Αμοιβή βουλευτή ίδια με εκείνη του πιλότου της πολεμικής αεροπορίας.
Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της ότι η αντιπαράθεση για την έξοδο από την κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, γίνεται στο επίπεδο «πρόοδος απέναντι στη συντήρηση, είτε αυτή είναι δεξιά συντήρηση είτε αριστερή». Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι απαιτείται αυτογνωσία και αυτοκριτική απ’ όλους, και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν θα σωθεί από τους ξένους αλλά από εμάς τους ίδιους», γι αυτό κι απαιτείται Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με επίκεντρο την παραγωγή». «Πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα με καθαρό πολιτικό πλαίσιο για το αύριο, κι ένα νέο ενιαίο κομματικό φορέα που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις του χώρου», συμπλήρωσε η κ. Διαμαντοπούλου.
Επίσης, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, προσδιόρισε ως βασικά χαρακτηριστικά του «σύγχρονου προοδευτισμού», την «συνεχή σύγκρουση με τον παρασιτισμό και την αναξιοκρατία με στόχο την δημιουργία μιας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης». Επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προειδοποιώντας ότι συγκροτείται ένα εκρηκτικό μείγμα από τη απάθεια, τον διχασμό και το φλερτ με τη δραχμή, το οποίο μπορεί να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και τότε η Ελλάδα να βρεθεί πολλά χρόνια πίσω. «Πρόκειται για κυβέρνηση εθνολαϊκιστών που αρνούνται όσα συμβαίνουν, υπογράφουν ό,τι τους φέρνουν και δεν εφαρμόζουν τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Φλωρίδης, στην παρέμβασή του τόνισε ότι «δεν μπορεί ο προοδευτικός χώρος να δεχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο άλλος πολιτικός πόλος απέναντι στη Δεξιά, κι αυτό λύνεται μόνο με ανοικτές διαδικασίες για να σχηματισθεί ενιαίος πολιτικός φορέας». Ο κ. Φλωρίδης προσδιόρισε ως προοδευτική μεταρρύθμιση, τη «ριζική αλλαγή κάθε αιτίας που οδήγησε στην κρίση». Επίσης, ανέπτυξε τις δεκαοκτώ παραπάνω «επείγουσες μεταρρυθμίσεις» στο πολιτικό σύστημα.
Ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν ενωτικός, και απευθυνόμενος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε ανοιχτοί στην ενότητα και τη συνεργασία με όλες τις αληθινά προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Με μία και μοναδική προϋπόθεση: Ότι θα ανοίξουν οι κλειδαμπαρομένες πόρτες για να μπουν μέσα οι πολίτες και οι νέοι. Αυτοί θα εκλέξουν την ηγεσία και όχι τα κατεστημένα». Συμπλήρωσε ότι «βρισκόμαστε πραγματικά μπροστά στην ώρα των αποφάσεων και δεν είναι η ώρα να λύσουμε αντιθέσεις του παρελθόντος, ούτε να ξεκαθαρίσουμε πολιτικούς λογαριασμούς…Ο τόπος πρέπει να απελευθερωθεί από τους λαϊκιστές αλλά όχι για να παραδοθεί ξανά στα παλαιοκομματικά κατεστημένα», επεσήμανε ο κ. Ραγκούσης.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης επέκριναν τις προσχωρήσεις βουλευτών άλλων κομμάτων στο ΠΑΣΟΚ, «που θεωρούσε ηθικό και πολιτικό αδίκημα την αποστασία - κι όχι όπως το σημερινό που διασύρει με τον χειρότερο τρόπο την ιστορία του».