Είναι αισιόδοξα όλο και περισσότερο αποδεκτή, η σταθερή πολιτική που ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Για ψευδαισθήσεις που εξακολουθούν να έχουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, μιλά σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Φωτεινή Πιπιλή.
Όπως τονίζει η πρώην βουλευτής της ΝΔ, σε αυτήν τη δύσκολη και για τη χώρα αλλά και για τη ΝΔ περιοδο, είναι αισιόδοξα όλο και περισσότερο αποδεκτή, η σταθερή πολιτική που ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συνέντευξη της κ. Πιπιλή στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
Κυρία Πιπιλή ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη; Θα έρθουν σκληρά μέτρα;
Από το φθινόπωρο του 2016 σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου επέμενα πως η αξιολόγηση δεν θα κλείσει, επειδή …πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε! Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι και από την τεράστια καθυστέρηση ολοκλήρωσής της -υπενθυμίζω πως αυτό έπρεπε να έχει γίνει από τον
Φεβρουάριο του 2016- αλλά και από το γεγονός πως είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, ανακοινώνει τα μελλούμενα, με συγκεκριμένες μάλιστα, ημερομηνίες, χωρίς αυτές να επαληθεύονται. Σε αντίθεση με την Πυθία η οποία, ευφυώς, απέφευγε να συγκεκριμενοποιήσει την τύχη του επιφανούς επισκέπτη της ώστε να είναι χρονικά πάντα μέσα, ο κ. Τσίπρας μεταφέρει τα τέρμινα, πότε στις 5 Δεκεμβρίου, τώρα στις 20 Μαρτίου, χωρίς να προχωράει το παραμικρό. Η ασαφής ασάφειά του, έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική αλλά και κοινωνική καταστροφή σ΄ έναν ήδη πληγέντα λαό. Το απεχθέστερο είναι πως, αυτή την περίοδο δεν υπάρχει και κανένα όραμα ελπίδας, ή «παραμύθας όπως στο παρελθόν των υποσχέσεων που τον έφερε -και μόνον αυτό- στην εξουσία. Και πως, ακριβώς επειδή δεν έκλεισε όταν έπρεπε, το τίμημα θα είναι εξοντωτικό.
Η μόνη «ελπίδα» για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τη συγκυβέρνησή του -αυτή η ίδια που τον οδηγεί προσωπικά στις ατέρμονες στρατηγικές καθυστερήσεις- είναι να πραγματοποιηθεί το αιώνιο «όνειρό» τους. Να αλλάξει η Ευρώπη. Με το σκεπτικό, πως θα γίνουν οι εκλογές στην Ολλανδία και θα φύγει ο «κακός» Ντάισενμπλουμ, ότι θα νικήσουν οι προοδευτικές φιλελληνικές δυνάμεις στις εκλογές της Γαλλίας και το κυριότερο πως θα εκλεγεί τον Σεπτέμβριο ο σοσιαλιστής Σουλτς και θα φύγει ο Σόιμπλε, άρα θα αλλάξει το όλο σκηνικό και αυτομάτως θα μας επιτρέψουν να «ανασάνουμε» χωρίς όρους. Αυτή η δική τους ψευδαίσθηση, όχι μόνον αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την έλλειψη γνώσεων για την ευρωπαϊκή στρατηγική και την αριστερόστροφη κουτοπονηριά, αλλά και την καθεστωτική, για το μέλλον των πολιτών άποψή τους. Το κόστος για τους πολίτες, είναι ετσι κι αλλιώς δυσβάστακτο από την περίοδο Βαρουφάκη και μετά. Οι καθυστερήσεις, οι σαλτιμπαγκισμοί, οι τσαμπουκάδες και τα κλαρινορεμπέτικα στην πλατεία Συντάγματος, οδήγησαν στο σημείο μηδέν τη χώρα. Στην απειλή του Grexit. Η καθυστέρηση Βαρουφάκη- Τσίπρα- Καμμένου έφεραν το κόστος, των -κατά πολλούς εκτιμητές- 85 δισ. ευρώ που στοίχισε η αλόγιστη αυτή καθυστέρηση.
Τι διαφορετικό θα έκανε η ΝΔ από τη στιγμή που είναι δεδομένες οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών σε συντάξεις και αφορολόγητο; Και πόσο πειστικές είναι οι προτάσεις Μητσοτάκη;
Η ΝΔ έχει αποδείξει -με τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά- πως ήταν εθνικά στόχο προσηλωμένη, παρά τον απόηχο που θα άφηναν οι πρώτες μεγάλες περικοπές. Το τεράστιο πολιτικό κόστος και την οργή του κόσμου. Γιατί, έστω και με λάθη -πχ στον χειρισμό του ΕΝΦΙΑ όπου ο λαϊκισμός ορισμένων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε υπερφόρτωση τον αστικό πληθυσμό με τα γνωστά αποτελέσματα- κατάφερε στα τέλη του 2014 -το παραδέχονται σχεδόν όλοι- να δώσει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Αδιαμφισβήτητο.
Αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές και είχε αφεθεί απερίσπαστη να προχωρήσει και να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση, δεν θα χρειάζονταν υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών, γιατί, απλούστατα δεν θα υπήρχε λόγος. Θα είχαν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις, θα είχαν μπει οι μπουλντόζες στο Ελληνικό με χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα είχε αποκατασταθεί πλήρως το επενδυτικό κλίμα, δεν θα είχαν τα ασφυκτικά κάπιταλ κοντρόλς, θα είχε μειωθεί και άλλο η φορολόγηση των επιχειρήσεων, ώστε να γίνουμε πραγματικά ανταγωνιστική για τους επενδυτές χώρα και σίγουρα, δεν θα είχαν γίνει οι χιλιάδες προσλήψεις τύπου Καρανίκα.
Σε αυτήν τη δύσκολη και για τη χώρα αλλά και για τη ΝΔ περίοδο, για τον ευρωπαϊστή ακηδεμόνευτο πολίτη, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον επιστήμονα, τον ικανό αποτελεσματικό δημόσιο υπάλληλο, είναι αισιόδοξα όλο και περισσότερο αποδεκτή, η σταθερή πολιτική που ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απλά, ξεκάθαρα, χωρίς λαϊκιστικές προσεγγίσεις, ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα, μόνο με την άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που θα φέρουν την οικονομική ανάκαμψη, άρα θα μειώσουν την ανεργία, τη φορολόγηση πολιτών- επιχειρηματιών, χωρίς περαιτέρω σφαγιασμό μισθών και συντάξεων, η Ελλάδα θα ξεφύγει οριστικά. Νομίζω πως η δήλωσή του -με αφορμή την αφόρητη ταλαιπωρία επί τρεις ημέρες των εκατομμυρίων Αθηναίων και η οικονομική ζημιά, με τις απεργίες των πέντε- δέκα συνδικαλιστών του Μετρό κλπ- για την αλλαγή του συνδικαλιστικού Νόμου, με την απαραίτητη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις του 51% των εργαζομένων, η για πρώτη φορά στα χρονικά τόσο τολμηρή πρόταση, απέδειξε αυτό που έχουμε ανάγκη. Την απελευθέρωση της οικονομίας μας όχι μόνον από τους δανειστές, αλλά κυρίως από τους «προστάτες» του εργατοπατερισμού.