Τζανακόπουλος: Δε θα υποχωρήσουμε
«To ΔΝΤ επιμένει για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πιστεύουμε ότι δεν θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση, ενώ συμπλήρωσε: «θα περάσουμε τη β' αξιολόγηση χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά».
Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως πρωτίστως η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων. Επίσης, επιδιώκει να ξεκαθαρίσει αν το ΔΝΤ θέλει να είναι μέσα στο πρόγραμμα ή εκτός και με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μην θέτει ακραίους όρους συμμετέχοντας στο πρόγραμμα.
Επισήμανε πως επιδίωξη είναι, στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχουν τεθεί εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα ρύθμισης του χρέους.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σόιμπλε τόνισε πως πρόκειται για γνωστές θέσεις του από το 2010, αλλά, εκτίμησε, ότι έχει πλέον αλλάξει το κλίμα καθώς «τα έχει βάλει με όλη την Ευρώπη και ακόμη με τον πρόεδρο Ομπάμα».
«Η ρύθμιση του χρέους και η επιστροφή στις αγορές δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στους πολίτες. Είναι ξεκάθαρο πως είναι το πρώτο βήμα γαι να χαλαρώσει το καθεστώς επιτροπείας» κατέστησε σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κατηγόρησε την ΝΔ ότι «ζητά εκλογές γιατί θέλει να αποτύχει η διαπραγμάτευση, να έλθει η ίδια και να φέρει ένα σκληρό μνημόνιο ως αντιστάθμισμα για την ελάφρυνση του χρέους». Υποστήριξε πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στις πολιτικές λιτότητας και μιλά για φοροελαφρύνσεις, αλλά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε έχει μιλήσει για success story αφού γνωρίζει ότι υπάρχουν βαθιά προβλήματα στην κοινωνία τα οποία προσπαθεί να περιορίσει και αναζητά τρόπους να στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η πρόσβαση στην περίθαλψη για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες.
Συμπλήρωσε, τέλος, πως ήδη η κυβέρνηση με τις πολιτικές της έχει μειώσει την ανεργία κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και θα μειωθεί περαιτέρω το 2017.