"Το ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό μοντέλο, όπως το γνωρίζουμε από το 2008 και μετά, δεν είναι ελκυστικό στους πολίτες"
«Το ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό μοντέλο, όπως το γνωρίζουμε από το 2008 και μετά, δεν είναι ελκυστικό στους πολίτες, ούτε αποτελεσματικό για την άσκηση δημόσιας πολιτικής. Τόσο σε εκθέσεις και έρευνες της Κομισιόν, όσο και σε αντίστοιχες μελέτες κέντρων ερευνών, διαπιστώνουμε πως οι πολίτες αμφισβητούν όλο και πιο έντονα το υπάρχον πλαίσιο άσκησης πολιτικής της ΕΕ», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα "Η εποχή", ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και συμπληρώνει:
«Η γερμανική πολιτική των συγκρατημένων ελλειμμάτων και οι συνεχείς περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία απολύτως πρόνοια για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή και ευημερία των πολιτών φάνηκαν πρώτα και κύρια στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου από το 2010 και για τέσσερα χρόνια εφαρμόστηκαν πολιτικές που διέλυσαν τα αδύναμα και μεσαία στρώματα, εκτίναξαν τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, όξυναν τις κοινωνικές εντάσεις. Αντίστοιχες πολιτικές, με ηπιότερο χαρακτήρα, εφαρμόστηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία αποτελούν "βραδυφλεγείς βόμβες". Σε όλες τις περιπτώσεις -Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία- οι συνέπειες των πολιτικών λιτότητας και η επιμονή στους παρωχημένους στόχους του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας είναι πιο έντονες από ποτέ».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πρωτοβουλίες για αναθεώρηση του Συμφώνου προκειμένου να καταστεί ένας "οδικός χάρτης" με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, όχι απλώς ένας ρυθμιστικός μηχανισμός, αρνητικά φορτισμένος, που θα αποτελεί "πυξίδα" κυρώσεων για τους "αποκλίνοντες" και τα "κακά παιδιά" της ΕΕ».
Αναφερόμενος στον ρόλο της Αριστεράς, ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο με αρνητικούς συσχετισμούς, η Αριστερά οφείλει να ανατροφοδοτήσει τους συσχετισμούς δύναμης και να καθορίσει την ατζέντα με τα εργαλεία που παρέρχονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» και υπογραμμίζει ότι «οι συμμαχίες με τις πιο προοδευτικές δυνάμεις τις σοσιαλδημοκρατίας που δεν ασπάζονται και μάχονται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως και με τους Πράσινους, "χτίζονται" βήμα-βήμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει συσσωρεύει την εμπειρία χρόνων στο επίπεδο της κινηματικής πολιτικής και στηρίζεται στην αναζήτηση ενός διαφορετικού μοντέλου άσκησης οικονομικής πολιτικής, που θα ενισχύει την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, θα προστατεύει τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την μακροχρόνια κρίση και θα επαναφέρει στο επίκεντρο του διαλόγου τις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Πρωτεργάτης αυτών των προσπαθειών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη από το 2014 επενδύει στον συνεχή διάλογο και στην διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τις παραπάνω δυνάμεις», τονίζει ο κ. Παπαδημούλης.