"Κανείς δεν συμπαθεί αυτόν που ανάβει τα φώτα και λέει το πάρτι τελείωσε", σχολιάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών
"Δεν έκλεισα εγώ την μουσική από το πάρτι. Το πάρτι είχε τελειώσει καιρό πριν. Αλλά όπως γράφω και στο βιβλίο κανείς δεν συμπαθεί αυτόν που ανάβει τα φώτα και λέει το πάρτι τελείωσε" τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή "Αυτοψία" και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ!
"Είχε πήλινες βάσεις η ανάπτυξη της Ελλάδας πριν την κρίση. Ήταν ανάπτυξη με δανεικά. Μέσα σε μια δεκαετία δώσαμε μια αύξηση της τάξης του 117% στους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό ήταν μια από τις αιτίες. Το κονδύλι για τις εφημερίδες στο υπουργείο Οικονομικών ήταν 30.000 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Υπήρχε μια χρονιά, μέσα στη διετία 2007 - 2009, που ξοδεύαμε 87 δις και εισπράτταμε 51! Αυτό είναι ίσως το κορυφαίο παράδειγμα για να πει κάποιος πως κατάρρευσε η ελληνική οικονομία" ανέφερε ο πρώην Τσαρός της Οικονομίας.
Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: "Η προσπάθεια που έγινε στην αρχή, από την κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε με βάση και το τι παρέλαβε. Αδικήθηκε. Αλλά δεν περιγράφω αυτό στο βιβλίο μου. Δεν είναι μια προσπάθεια αυτοδικαίωσης" και συμπλήρωσε με νόημα: "Δεν γράφω αυτό το βιβλίο για να επιστρέψω στην πολιτική. Με αυτό το βιβλίο τραβάω μια γραμμή. Το έκανα επειδή το χρωστούσα στον εαυτό μου. Αποτυπώνω τα όσα έζησα. Δεν είναι βιβλίο δημοσιογραφικής έρευνας".
Παράλληλα, για τα φαινόμενα διαφθοράς μέσα στα υπουργεία ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: "Κάποιος που θέλει να επηρεάσει μια κατάσταση μπορεί να το κάνει. Εγώ δεν είδα κάτι τέτοιο. Υπάρχουν όμως παρόμοιες καταστάσεις. Αλλά στο δικό μου δεν ήρθε να μου δώσει κάτι ως αντάλλαγμα".
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για τεράστια αύξηση δαπανών και διόγκωση του ελλείμματος κατά τη διετία 2007-2009, επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, τονίζοντας πως η τότε κυβέρνηση σκόπιμα είπε ψέματα για το έλλειμμα, παρουσιάζοντας έλλειμμα 6%, την ώρα που αυτό είχε ξεπεράσει βάσει των στοιχείων του προϋπολογισμού το 10%.
Όσο για το αν η αποκάλυψη αυτών των μεγαλύτερων ελλειμμάτων λειτούργησε αρνητικά για τη χώρα, καθώς έδωσε “πάτημα” στους ξένους να επιβάλουν τα μέτρα που ήθελαν, σημείωσε πως δεν μπορούσε να αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία. “Δηλαδή έπρεπε να συνεχίσω να κρύβω τα στοιχεία για το έλλειμμα, να καταθέσω προύπολογισμό αποσιωπώντας τα στοιχεία για το έλλειμμα, να πω ψέματα στη Βουλη;”, διερωτήθηκε και υπογράμμισε πως είναι ο πρώτος μεγάλος μύθος της κρίσης ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορούσε να συνεχίσει να κρύβει κάτω από το χαλί κάτι τόσο μεγάλο.
Ερωτηθείς για το περίφημο “λεφτά υπάρχουν”, τόνισε πως δεν ήταν αυτό το σύνθημα που χρεοκόπησε τη χώρα, αλλά η διετία 2007-2009, και διευκρίνισε πως η ουσία του συνθήματος αυτού ήταν ότι λεφτά όντως υπήρχαν, αλλά αν μειωνόταν το Δημόσιο, αν αντιμετωπιζόταν η φοροδιαφυγή και αν μειώνοντας οι σπατάλες, όπως έκανε σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως σημείωσε.
“Δε γονάτισε η κυβέρνηση Παπανδρέου τους Έλληνες, αλλά το γεγονός ότι η χώρα πορευόταν σαν να μην υπήρχε αύριο, εξαιτίας των προηγούμενων κυβερνήσεων”, ανέφερε εξάλλου.
"Προσπαθήσαμε να μη φτάσουμε στο ΔΝΤ"
Για το παρασκήνιο της προσφυγής στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης, ανέφερε πως “προσπαθήσαμε να μη φτάσουμε στο ΔΝΤ αλλά να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές. Δεν το καταφέραμε όμως γιατί οι αγορές έβλεπαν τα ελλείμματα σε ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξάνονται και η Ελλάδα ήταν η ακραία περίπτωση. Έπεσαν πάνω της”.
“Νομίζαμε πως από τις προσπάθειές μας και μόνο θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα πράγματα. Δεν ήταν έτσι όμως. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ στο τραπέζι. Εμείς ζητούσαμε μια ευρωπαϊκή λύση. Αυτό έλεγε και ο πρωθυπουργός τότε. Έλεγε παράλληλα, όμως, πως αν η Ευρώπη αρνηθεί να μας βοηθήσει το μόνο που είχε λεφτά ήταν το ΔΝΤ”, τόνισε ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε: “Όταν εγώ έλεγα ότι δεν θα πάρουμε μέτρα δεν ήξερα πως το έλλειμμα να αυξανόταν κατά δυο μονάδες. Δεν έχει λογική αυτό που λένε μερικοί πως εμείς φουσκώσαμε το έλλειμμα. Με τρελαίνει αυτή η άποψη. Δεν είναι δυνατόν να επιδίωκα εγώ να αυτοδιαψευστώ”.
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε: “Δεν φταίνε ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου για όλα. Έλεος. Η απειλή της χρεοκοπίας τότε θα κατέστρεφε τη χώρα. Θα ήταν σα να ζωστούμε με εκρηκτικά και να απειλούσε να ανατιναχθεί. Ναι, όταν γίνει η έκρηξη θα χτυπήσουν και κάποιοι που θα είναι κοντά. Ο ίδιος, όμως, ο βομβιστής θα εξαφανιζόταν”.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι όλα τα χρήματα του σημερινού μνημονίου πηγαίνουν κατευθείας στους ξένους τοκογλύφους και κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει για ποιο λόγο δανείζεται η Ελλάδα για να πληρώνει μόνο τους ξένους τοκογλύφους.
Οι φιλοδοξίες του Ευ. Βενιζέλου
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημείωσε πως ήταν αντίθετος σε ορισμένες αλλαγές που ο ίδιος προωθούσε ως υπουργός Οικονομικών και του ασκούσε έντονη κριτική, όμως όταν ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών έκανε ακριβώς τα ίδια – τότε “κατάλαβε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος”, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με αναφορά του στο βιβλίο του για τη φιλοδοξία του Ευάγγελου Βενιζέλου να γίνει πρωθυπουργός και το κατά πόσον αυτή ενδεχομένως να τον απασχολούσε περισσότερο από τα συμφέροντα της χώρας, ανέφερε πως η φιλοδοξία αυτή είναι θεμιτή για τον κάθε πολιτικό και επεσήμανε πως η μεταστροφή του κ. Βενιζέλου όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών σημαίνει πως είτε δεν κατανοούσε το μέγεθος του προβλήματος όταν ήταν “απ' έξω”, είτε υπήρχαν πολιτικές σκοπιμότητες.
"Έκανα λάθη στο χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ"
Για τον χειρισμό του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη με αποτέλεσμα να βρεθεί απολογούμενος για κάτι το οποίο δεν είχε κάνει, και υποστήριξε πως μολονότι δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του και όλα τα στοιχεία έδειχναν απαλλαγή, οι δικαστές κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να τον καταδικάσουν λόγω της πίεσης, όπως είπε, που δέχθηκαν ώστε να του επιβληθεί κάποια τιμωρία.
“Η λίστα άλλαξε και έγιναν πολλά αντίγραφα από τη στιγμή που έφυγε από τα δικά μου χέρια. Υπήρχαν αρκετοί που έκαναν και παρεμβάσεις. Τώρα η λίστα αυτή είναι το κέντρο του κόσμου, τότε ήταν απλά ένα στοιχείο το οποίο το χειρίστηκα όπως τότε έκρινα. Αν με ρωτούσατε αν το χειρίστηκα καλά, εκ των υστέρων θα σας πω πως όχι. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να πει κάποιος πως έβγαλα ονόματα υπάρχει απόσταση. Με στιγμάτισε αυτή η υπόθεση”, τόνισε.
Έκανε ακόμα λόγο για συνάντησή του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία του ζητήθηκε να δώσει στοιχεία για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επισημαίνοντας μάλιστα πως κανείς δεν έχει βγει να το διαψεύσει αυτό.
"Δε λύνεται το πρόβλημα της χώρας με τις λίστες"
Ερωτηθείς αν οι διάφορες “λίστες” (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Παναμά κλπ) μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο κράτος, απάντησε: “Γύρω από τις λίστες έχει γίνει μία απίστευτη πολιτική εκμετάλλευση ενός στοιχείου που μπορεί να είναι χρήσιμο ως κομμάτι της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, προκειμένου να “ψεκαστεί” ο λαός με την ιδέα ότι αν πιαστούν αυτοί που βρίσκοτναι στη λίστα δε θα χρειαστεί να αυξηθούν οι φόροι, δε θα χρειαστεί να γίνουν περικοπές”.
“Και όλους να τους πιάναμε, και όλοι να ήταν φοροφυγάδες, και πάλι δε λύνεται το πρόβλημα της χώρας”, ξεκαθάρισε και τόνισε πως είναι τεράστια η ευθύνη αυτών που χρησιμοποιούν με τέτοιο τρόπο τις λίστες, κάνοντας λόγο για “εμφανές ψέμα που έχει πουληθεί αφειδώς”.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι μέχρι το 2010 η φορολογική διοίκηση επέλεγε να μην κυνηγήσει αυτούς που βρίσκονταν σε τέτοιες λίστες, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο δεν τη διευκόλυνε καθόλου, όμως από εκεί και μετά με ενέργειες όπως η θέσπιση του οικονομικού εισαγγελέα και η αυστηροποίηση των ποινών έχουν γίνει πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Εξάλλου, όπως σχολίασε, από το 2010 και μετά όλες οι κυβερνήσεις είχαν και έχουν την πολιτική βούληση να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή, καθώς δεν θέλουν να κατηγορηθούν ότι συγκαλύπτουν κάποια πράγματα.
Βαρουφάκης και Σόιμπλε
"Γνώριζα από παλιά τον κ. Βαρουφάκη. Έλεγε από τότε διάφορα πράγματα τα οποία ξέραμε πως δεν πρόκειται να γίνουν, όπως η διαγραφή χρέους. Η ιστορία του: εγώ έρχομαι και απειλώ τους πάντες… δεν την καταλαβαίνω. Επι χρόνια πορεύτηκε λέγοντας πως το δόγμα Παπακωνσταντίνου πως θα κάνουμε τα πάντα για την επόμενη δόση είναι καταστροφικό. Εγώ βλέπω ότι και εκείνος το έκανε αλλά κυρίως εκείνος την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Δεν είναι θέμα dress code ή καθωσπρεπισμού. Δεν είναι θέμα αν φορέσεις γραβάτα ή όχι. Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε εκεί και ήταν σα να τους λέει σας περιφρονώ όλους. Είναι θέμα καλής συμπεριφοράς", ανέφερε ο πρώην τσάρος της Ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις τόνισε πως: "Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδεχθεί μπροστά σε όλο τον κόσμο, στο Βερολίνο, πως το ζήτημα έχει ηθική διάσταση. Προσωπικά δεν ξέρω αν υπάρχει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων"
Μιλώντας για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε πως: "Ο Σόιμπλε ανέλαβε λίγο πριν από εμένα και από τότε εμείς έχουμε αλλάξει εννέα υπουργούς οικονομικών. Αυτό για να δούμε τι σημαίνει σταθερότητα. Ο κ. Σόιμπλε είναι μια εμβληματική μορφή. Αν δεν είχε γίνει η σε βάρος του δολοφονική επίθεση σήμερα θα ήταν καγκελάριος της Γερμανίας. Είναι επιφυλακτικός απέναντι στην Ελλάδα αλλά δεν θα ξεχάσω πως το 2010 ήταν αυτός που ήθελε να βοηθήσει την χώρα μας, εκεί που δεν ήθελε η Μέρκελ. Δεν είναι ένας εύκολος άνθρωπος αλλά δεν είναι και ένα τέρας. Έχει μια Γερμανική λογική και δεν ανέχεται να τον κοροϊδεύουν. Αυτό που στράβωσε στις σχέσεις μας είναι ότι κάποιοι στιγμή έχασε την εμπιστοσύνη του σε εμάς".
Παράλληλα, όταν κλήθηκε να ξεχωρίσει δυο συμμάχους για την Ελλάδα ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε: "ο Γιούνκερ πάντα ήθελε να βρει τη λύση που θα κρατούσε την Ελλάδα στο ευρώ. Ξεχωρίζω επίσης την Λαγκάρντ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και όχι επικεφαλής του ΔΝΤ".