"Δεν ήταν ευχάριστος δρόμος, ούτε δική μου απόφαση, αλλά απόφαση απαραίτητη για τη χώρα", υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός
Έξι χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες μέρες από το περίφημο “διάγγελμα του Καστελόριζου”, με το οποίο ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και με το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η “εποχή των μνημονίων” στη χώρα μας, και σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τονίζοντας πως η απόφαση για υπαγωγή στα μνημόνια ήταν αναπόφευκτη.
“Ήταν αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στη χρεοκοπία. Άλλος δρόμος δεν υπήρχε, ήταν μονόδρομος. Δεν ήταν ευχάριστος δρόμος, ούτε δική μου απόφαση, αλλά απόφαση απαραίτητη για τη χώρα”, υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τη διόγκωση του χρέους στην προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή, την οποία κατηγόρησε ότι όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο για να περιορίσει το χρέος, αλλά αντίθετα μεθόδευσε την παραποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για να φαίνεται χαμηλότερο.
Μάλιστα, για το περίφημο “λεφτά υπάρχουν” σχολίασε πως μιλούσε με βάση τα επίσημα στοιχεία για την οικονομία, και πρόσθεσε: “Ας μην έκανε την στατιστική απάτη ο κ. Καραμανλής, ας μας έλεγε ποια ήταν τα πραγματικά νούμερα”. Σημείωσε ακόμα πως η φράση του δεν ήταν “λεφτά υπάρχουν”, αλλά “λεφτά υπάρχουν εάν”, υποστηρίζοντας πως αυτό το “εάν” το απέκρυψαν ορισμένοι γκεμπελικά για να πείσουν τους πολίτες ότι εξήγγειλε παροχές.
Αναφορικά με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, τόνισε πως είναι “μύθος” ότι ο ίδιος έφερε το ΔΝΤ στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως ήταν η Γερμανία που ήθελε το ΔΝΤ. Αποκάλυψε εξάλλου πως εκ των υστέρων έμαθε πως εκπρόσωποι του ΔΝΤ είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα ήδη από το 2005. "Εγώ το έμαθα αργότερα αυτό όταν γυρίζοντας ανά τον κόσμο στις ομιλίες σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής, συντονιστής ήταν ένας κύριος Μπάνετζι, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για την Ελλάδα στο ΔΝΤ και μου είπε πήγα στην Ελλάδα το 2005, τους είπα ότι θα ξεφύγουν τα δημοσιονομικά σας", ανέφερε.
Όπως εξάλλου ανέφερε, ο τότε επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρός-Καν, δεν ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. "Το ύψος των δανείων που χρειαζόμασταν δεν θα μπορούσε καν να καλυφθεί μόνο από το Ταμείο. Εκείνος στη συνάντηση που είχαμε στο Νταβός μου είχε πει ότι προτιμούσε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης", υποστήριξε.
Υπενθύμισε επίσης ότι αναζήτησε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και αλλού, σημειώνοντας ότι ακόμα και όταν απευθύνθηκε στη Ρωσία, “ο κ. Πούτιν άλλαξε κουβέντα, ο κ. Μεντβέντεφ δημοσίως είπε, πάτε στο ΔΝΤ".
Όσο για την απόφασή του (που δεν υλοποιήθηκε ποτέ) για δημοψήφισμα, υποστήριξε πως ήδη ένα μήνα νωρίτερα είχε ενημερώσει κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες για την πρόθεσή του αυτή, και μάλιστα ανέφερε πως η Άνγκελα Μέρκελ έδειξε κατανόηση, αντίθετα με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που ήταν “έξαλλος”. Δήλωσε ακόμα πως στεναχωρήθηκε που δεν έγινε εκείνο το δημοψήφισμα, αναγνωρίζοντας πως οι χειρισμοί του θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικοί και να είχε περάσει τελικά η απόφαση αυτή.
Αναφερόμενος στη φημολογία της εποχής που ήθελε το κλίμα κατά την επιστροφή από τις Κάννες να είναι τεταμένο ανάμεσα στον ίδιο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για υπερβολικές διαρροές, αν και παραδέχθηκε πως οι σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο υπέστησαν πράγματι μια ρωγμή.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ευκαιρία να μετεξελιχθεί σε ένα δημοκρατικό αριστερό κόμμα και όχι ένα κόμμα αριστερού πελατειασμού ή ενός κόμματος που βλέπει καθεστωτικά τον ρόλο του. Θα μπορούσε να διαπραγματευτεί σοβαρά στην αρχή και να μην φτάσουμε να πληρώνουμε αντί του ένα, ενάμιση πόσο ήταν του μέιλ του κ. Χαρδούβελη δις ο ελληνικός λαός να φτάνουμε στα, πόσο είναι το πρόγραμμα 90 τόσα δις νέο πρόγραμμα, και με μέτρα πολύ σκληρά και πολλά, αλλά θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα".
Σε ό,τι αφορά το κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά για την κεντροαριστερά, επεσήμανε: "Η συζήτηση δεν προχωρά όπως θα έπρεπε. Πρόσφατα ο κ. Θεοδωράκης, βγήκε και είπε ότι μπορεί να φλερτάρω και με τον κ. Μητσοτάκη για συνεργασία αύριο στην κυβέρνηση του. Δηλαδή ξεκινάμε διάλογο για την κεντροαριστερά και την ίδια στιγμή λέμε ότι μπορούμε να μπούμε και να συνεργαστούμε με τη δεξιά. Το να πούμε ότι βρισκόμαστε απλώς για να δούμε πως θα αυξήσουμε κάποιους ψήφους, θα μοιράσουμε κάποιες θέσεις, θα πάμε καλύτερα στις εκλογές, δεν μ’ ενδιαφέρει. Και δεν νομίζω να ενδιαφέρει και τον κόσμο".