Την ύπαρξη ενός “Plan X”, το οποίο είχε εκπονήσει η κυβέρνηση για την περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους για έξοδο από το ευρώ, αποκάλυψε ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως, βάσει του σχεδίου αυτού, κύριο όπλο της κυβέρνησης θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως αποκάλυψε, στον στενό πυρήνα “6-7 ατόμων” της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε, όπως παραδέχτηκε, σχολιάζοντας ότι από τη στιγμή εκείνη κατάλαβε ότι “ήταν προδιαγεγραμμένη η ήττα”.
Ο ίδιος διέψευσε ότι είχε σχέδια για “διπλό νόμισμα”, επισημαίνοντας μάλιστα πως έχει χάσει πολλούς αριστερούς φίλους ακριβώς επειδή είναι φανατικός υπέρμαχος της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών.
Αποκάλυψε εξάλλου ότι η κυβέρνηση είχε έρθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, μία συμφωνία όμως που “ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο” στο Πεκίνο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε ακόμα ότι ηχογράφησε όλα τα Eurogroup πλην του πρώτου, που κράτησε μάλιστα πολλή ώρα, και ο ίδιος βρέθηκε “στα όρια της σωματικής εξόντωσης”.
“Συνειδητοποίησα ότι αν πάω στο Κοινοβούλιο και μου ζητούσουν να πω τι είπα, δεν θα θυμόμουν. Ζήτησα τα πρακτικά και έμαθα ότι δεν κρατιούνταν. Ήταν ηθική μου υποχρέωση να μπορώ να απαντώ στα ερωτήματα του πρωθυπουργού, των υπουργών και της Βουλής”, δήλωσε εξηγώντας την επιλογή του να ηχογραφεί τις συνεδριάσεις. “Κατηγορήθηκα ότι παραβίασα την εμπιστευτικότητα, είμαι ο μόνος που δεν το έκανε”.
Όσο για το δημοψήφισμα, σημείωσε πως η σχετική απόφαση ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ναυάγησαν, και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός “ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις, είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα” όσα του είχαν ζητηθεί.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα, καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο “να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το 'όχι', αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών”.