Να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβρη, πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή. Έθεσε επί τάπητος και τη βάση του ερωτήματος που θα είναι το «αν είναι πλαστός ή όχι ο εκβιασμός» που οδήγησε στην επώδυνη συμφωνία, το οποίο έρχεται ως απάντηση στην Αριστερή Πλατφόρμα που ζητά άμεση απόσυρση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο του τρίτου πακέτου βοήθειας.
"Προτείνω στην Κεντρική Επιτροπή ένα ανοιχτό, δημοκρατικό έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο ώστε να απαντήσουμε συλλογικά στα κρίσιμα ερωτήματα» σημείωσε εμφατικά ο κ. Τσίπρας και αναφορικά με το δημοψήφισμα τόνισε ότι «εάν πράγματι πολλοί θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει απόφαση τώρα για να εμποδιστεί η συμφωνία, ότι υπάρχει εναλλακτική, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει να κριθεί στο έκτακτο συνέδριο. Αν είναι έτσι αυτή την κρίσιμη απόφαση, στο αν είναι πλαστός ή όχι ο εκβιασμός. Προτείνω αυτή η απόφαση που δεν αφορά τους συσχετισμούς μεταξύ μας, αφορά τη χώρα, τα λαϊκά στρώματα, τον τόπο, τότε αυτή την απόφαση να μην την υποτιμήσουμε. Να τη λάβουμε απευθυνόμενοι στη βάση του κόμματος διοργανώνοντας με σύντομες διαδικασίες δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή".
"Όποια και αν είναι η απόφαση των μελών μας να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα γίνει σεβαστή. Ότι θα σταματήσει αυτός ο παραλογισμός στην Κοινοβουλευτική μας ομάδα. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο αριστεροί. Περισσότερο ή λιγότερο επαναστάτες", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής.
Για αναγκαστική επιλογή και δύσκολες αποφάσεις έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του.
Ο κύριος Τσίπρας έριξε το «γάντι» στην εσωκομματική αντιπολίτευση και τους αντάρτες, υποστηρίζοντας τις μέχρι τώρα επιλογές της κυβέρνησης ως τις ορθότερες και μόνες δυνατές για τη βιωσιμότητα της χώρας.
"Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος. Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά", τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και αυτές τις θέτουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας και της Κεντρικής Επιτροπής. Ήρθε η ώρα να πούμε καθαρά και έντιμα την άποψή μας και να εκθέσουμε στα μέλη της Κ.Ε. και σοτν ελληνικό λαό ποιες ήταν και ποιες είναι οι επιλογές που είχαμε και έχουμε μπροστά μας. Μπροστά μας είχαμε την επιλογή ενός δύσκολου συμβιβασμού και την επιλογή μίας άτακτης χρεοκοπίας, η οποία δεν αποτελεί επιλογή κανενός σε αυτή την αίθουσα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και η επιλογή της εξόδου από το ευρώ ως τρίτη επιλογή. Η έξοδος χωρίς καμία στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα σήμαινε προσφυγή στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίαματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται είτε απλά εθελοτυφλεί, είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε κανένα δίλημμα όταν είχαμε από τη μία τη συμφωνία και από την άλλη ένα δύσκολο εναλλακτικό δρόμο", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
"Συντρόφισσες και σύντροφοι οι οικονομικές δυσκολίες για τα στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπούμε δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας πώς θα φτάσουμε σε μία καλύτερη συμφωνία. Να ανασυνταχθούμε και να αναζητήσουμε λύσεις και όχι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μία απίστευτη οικονομική καταστροφή", πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
"Θέσαμε το ζήτημα του χρέους, φτάσαμε σε δημοψήφισμα, έχοντας αφήσει το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει - όχι με δική μας επιλογή - και είδαμε τη συμβαίνει σε μία τέτοια εκδοχή. Καταλάβαμε τι σημαίνει το υπερόπλο της στάσης πληρωμών στο ΔΝΤ και αναδείξαμε διεθνώς το ελληνικό ζήτημα. Επιλέξαμε αυτό το δρόμο, ενός δύσκολου συμβιβασμού διότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία καλύτερη εναλλακτική. Λέμε καθαρά και ξάστερα και με συνείδηση στον ελληνικό λαό, ότι αυτό το πλαίσιο συμφωνίας καταφέραμε να φέρουμε μετά από σκληρή μάχη", ανέφερε μεταξύ άλλων.