Του Γιώργου Λαμπίρη
Μετά το ζήτημα που ανέκυψε με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία με τους δανειστές, ζητήσαμε από τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Ανδρέα Δημητρόπουλο, να μας εξηγήσει τη διαδικασία η οποία ακολουθείται σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της.
Σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής αρκετές είναι οι φωνές που ζητούν την αντικατάσταση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, μεταξύ των οποίων και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στρέφονται εναντίον της.
Αναλύοντας τη διαδικασία που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής σε περίπτωση υποβολής πρότασης μομφής, ο κύριος Δημητρόπουλος, διευκρινίζει ότι η αντικατάσταση του Προέδρου του κοινοβουλίου, απαιτεί την κατάθεση γραπτής πρότασης από τουλάχιστον 50 βουλευτές.
Ο καθηγητής εξηγεί ότι για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, είναι απαραίτητο να κατατεθεί η πρόταση μομφής στη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας. "Επομένως η κατάθεσή της δεν μπορεί να γίνει πριν από την Πέμπτη, οπότε και συνεδριάζει ξανά η Ολομέλεια της Βουλής", προσθέτει.
"Σημαντικό είναι η πρόταση να διασαφηνίζει τους λόγους για τους οποίους υποβάλλεται. Από τη στιγμή που κατατίθεται, η προθεσμία συζήτησης της πρότασης μομφής ορίζεται σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου", λέει ο κύριος Δημητρόπουλος.
"Στη συζήτηση της πρότασης συμμετέχουν έως πέντε από τους βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση και έως πέντε ακόμα βουλευτές, οι οποίοι δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εκείνων οι οποίοι υπέβαλαν την πρόταση. Επίσης, συμμετέχουν οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, η Πρόεδρος της Βουλής (ή το μέλος του Προεδρείου κατά του οποίου απευθύνεται η μομφή), καθώς και η κυβέρνηση", συμπληρώνει ο συνταγματολόγος.
Για την υπερψήφιση της μομφής κατά της κυρίας Κωνσταντοπούλου απαιτούνται οι ψήφοι 151 βουλευτών, ενώ όπως ο ίδιος επισημαίνει, στην περίπτωση κατά την οποία περάσει η πρόταση από την πλειοψηφία των βουλευτών, τότε θέση Προέδρου αναλαμβάνει προσωρινά ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, και στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου.