Σημίτης: Δωροδοκία έγινε αλλά δεν γνωρίζω αν πήρε μίζες ο Άκης

Ξεκαθαρίζοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα για τις παράνομες πράξεις που φέρονται να διέπραξαν οι κατηγορούμενοι στη δίκη για τις " χρυσές μίζες" των εξοπλιστικών με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο ξεκίνησε την κατάθεση του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

"Οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί με τα Ίμια και στη συνέχεια περιορίστηκε η δαπάνη" είπε ο κ. Σημίτης και υπεραμύνθηκε αυτής της απόφασης λέγοντας : " Οι ισχυρισμοί ότι επιπόλαια αγοράστηκαν οι εξοπλισμοί είναι ένας αναληθής ισχυρισμός".

Ο κ. Σημίτης ο οποίος έδωσε πολιτικό όρκο, κατέθεσε πως όταν μετά από διπλωματικές προσπάθειες εξομαλύνθηκε η κατάσταση με την Τουρκία το 2001 η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε τον περιορισμό των αγορών παρά την αντίθετη άποψη που είχε εκφράσει ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε σχετικής ερώτηση διευκρίνισε ότι ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ ήταν αποφασιστικό αλλά "Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Πχ Απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει". 

Τι κατέθεσε ο Κ. Σημίτης 

Πρ: Πείτε μας αν συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;

Σημίτης: Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

Πρ: Πώς ακούγεται τόσο καλά η φωνή του μάρτυρα, εδώ ο προηγούμενος δεν ακουγόταν. Ξέρουμε τη φωνή.

Σημ: Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν παρ ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί περνούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούσαν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ιμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπαν ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και

πήραμε λοιπόν 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι

Πρ: Στις αποφάσεις να πάμε...

Σημ: Είναι σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αν ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων οι Τούρκοι γιατί απλώς θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς. Συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠ.ΟΙΚ πρότεινε αναβολή της αφοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δραχμές. Ο κ.Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και Τύπο και έγραφαν "Όπλα ή βούτυρο". Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης.

Πρ: Ναι αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.

Σημ: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν , άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

Πρ: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;

Σημ: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Πχ Απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθεται σήμερα και η Βίκυ Σταμάτη η οποία απουσίαζε από το δικαστήριο πολύ καιρό.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να υπάρξει δωροδοκία κατά τη διάρκεια αγοράς εξοπλιστικών.

"Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή" είπε ο πρώην πρωθυπουργός προκαλώντας την αντίδραση του συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο, όταν ο κ. Σημίτης ρωτήθηκε αν ξέρει πως ο κατηγορούμενος Άκης Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε απάντησε πως δεν " έχει καμία γνώση".

ΠΡ. Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;

Κ.Σημιτης: Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή.

Υπερασπιση Γιαννης Παγοροπουλος: Δεν απεδείχθη κύριε μαρτυς αυτό ερευνάται.

Σημιτης: Δεν ισχυρίστηκα οτι αποδείχθηκε. Εδώ παιζουν δυο πραγματα ρολο, το ενα ειναι οι τιμες που δεν ειναι οπως οι τιμες των αυτοκινητων. Οι τιμες δεν ειναι γνωστες καθοριζονται ανα περιπτωση και απο τη διαπραγματευση. Προφανως εχει μια δυνατοτητα να το παιξει να παει παραπανω ή παρακατω. Αυτα δεν ειναι ελεγξιμα. Εδω οπως προεκυψε απο τη διαδικασια υπηρχαν πληρωμες σε τρια επιπεδα, στον αναπληρωτη διευθυντη, στον διευθυντή εξοπλισμων και στο ανωτατο επίπεδο στον υπουργο . Οταν αυτοι οι πρωταγωνιστες συνεργαζονται τοτε αυτο ειναι δυνατο. Εγω μπορω να πω οτι μπορει να γινει. Αφου εγινε.

ΠΡ. Πως μπορει να γινει;

Σημίτης: Δεν ξερω πως μπορει να γινει αφου δεν εχω καμια σχεση με ολα αυτα. Συνεπεσαν οι υπερακτιες εταιρειες που έστελναν οι κυριοι τα λεφτα να ειναι οι υπερακτιες εταιρειες που εχει συγκεκριμένος κατηγορουμενος. Ο τροπος ειναι ενας για να μην προκαλειται η προσοχη. Τα χρηματα στελνονται μεσω υπερακτιας εταιρειας.

Εγινε γνωστο οτι εγιναν δωροδοκιες το 2000-2004; Το πρωτο που εγινε γνωστο για μιζες ηταν οταν στη Ρωσια και τη Γερμανια εγιναν δικες κατα των δικων τους υπαλληλων με τον ισχυρισμο οτι απο τις χρησιμες πληρωμες, οπως λεγονται, κρατησαν ορισμενα ποσα για τον εαυτο τους.

ΠΡ. Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζοπουλος;

Σημίτης: Οχι βεβαια δεν εχω καμια γνωση.