Η ώρα της κρίσης για τον Γ. Παπακωνσταντίνου έφτασε καθώς το Ειδικό Δικαστήριο στις 18:00 το απόγευμα θα εκφωνήσει την απόφαση του επί της ενοχής ή όχι του πρώην υπουργού.
Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέπραξε τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρα απιστίας, με βάση μάλιστα τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε μάχη, κατά τη διάρκεια των 13 συνεδριάσεων του Ειδικού Δικαστηρίου, για να πείσει τους δικαστές ότι είναι θύμα σκευωρίας. Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι αλλοίωσε τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ και απέδωσε την εξαφάνιση των ονομάτων των συγγενών του σε τρίτο πρόσωπο.
Την ίδια ώρα οι συνήγοροι του παραθέτοντας ένα προς ένα τα γεγονότα επιχείρησαν να ενισχύσουν τις αμφιβολίες που ενδεχομένως προκύπτουν ώστε να ακούσουν τους δικαστές να αθωώνουν τον πρώην υπουργό λόγω αμφιβολιών.
Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ήταν καταπέλτης σε βάρος του πρώην υπουργού προτείνοντας την καταδίκη του σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Ήδη οι δικαστές έχουν προχωρήσει σε σειρά συσκέψεων προκειμένου να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους η οποία θα είναι αμετάκλητη καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν έχει δικαίωμα έφεσης.
Αν το δικαστήριο κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση ο Γ. Παπακωνσταντίνου κινδυνεύει με την επιβολή ισοβίων και άρα με φυλάκιση.
Η μόνη περίπτωση για να "σπάσουν" τα ισόβια είναι το δικαστήριο να του αναγνωρίσει τουλάχιστον ένα ελαφρυντικό. Και πάλι , όμως, ο κίνδυνος να οδηγηθεί ο πρώην υπουργός στη φυλακή είναι ορατός καθώς η οριζόμενη ποινή για κάθε πράξη είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια κάθειρξη.
Αυτό που ελπίζουν οι συνήγοροι, εάν δεν πείσουν για απαλλαγή λόγω αμφιβολιών, είναι σε απαλλαγή του Γ. Παπακωνσταντίνου από την κατηγορία της απόπειρας απιστίας και τη μετατροπή σε πλημμέλημα του αδικήματος της νόθευσης εγγράφου, οπότε ο πρώην υπουργός δεν θα κινδυνεύσει με εγκλεισμό.
Πάντως, στο μικροσκόπιο του δικαστήριο έχει μπει και το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός. Τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης όσο και η εισαγγελέας τοποθετήθηκαν για το θέμα της παραγραφής διατυπώνοντας αντίθετες απόψεις.
Η εισαγγελική λειτουργός τάχθηκε με την θέση των δικαστών που παρέπεμψαν τον πρώην υπουργό κρίνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής.
Η υπεράσπιση πάλι υποστήριξε ότι τα αδικήματα με βάσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών έχουν παραγραφεί συνυπογράφοντας έτσι την άποψη συνταγματολόγων που θεωρούν ότι η Βουλή των τριών ημερών του 2012, ήταν η τελευταία ευκαιρία για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου, κι αφού δεν έγινε τότε με βάσει το σύνταγμα η υπόθεση έχει παραγραφεί.