Δεν θα κληθεί ο Βενιζέλος για τη λίστα Λαγκάρντ

Για δεύτερη φορά απορρίφθηκε το αίτημα της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου να κληθεί ως μάρτυρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η εισαγγελέας είχε την άποψη ότι είναι σπουδαίος μάρτυρας και για το λόγο αυτό αντιτάχθηκα στην ανάγνωση της κατάθεσης που ειχε δώσει ο κ. Βενιζέλος στην προδικασία. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάγνωση της κατάθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απορρίπτοντας και πάλι το σχετικό αίτημα.

Μόλις 38 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η διαδικασία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συνεχίστηκε με την ανάγνωση εγγράφων. Η εισαγγελέας της έδρας προσκόμισε έγγραφα των οικονομικών εισαγγελέων γαι την τύχη της λίστας Λαγκάρντ και άλλων λιστών.

Στα επίμαχα έγγραφα αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι από τη λίστα Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν συνολικά 1727 φυσικά πρόσωπα, από τα οποία προέκυψαν 478 εντολές ελέγχου. Συνολικά 163 έχουν σταλεί για έρευνα στο ΚΕΦΟΜΕΠ, εκ των οποίων 38 υποθέσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Επίσης, η εισαγγελική λειτουργός προσκόμισε και έγγραφο που φέρει την υπογραφή του κατηγορούμενου πρώην υπουργού και αφορά τη λίστα Λιχνεστάιν . "Θα δείτε με ποια επίσημη διαδικασία τη ζήτησε από τις αρμόδιες Γερμανικές αρχές" είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

"Η συγκεκριμένη λίστα δεν ήταν Κλεμέντ" σχολίασε η υπεράσπιση.

Νωρίτερα, σε ερωτήσεις του προέδρου του Ειδικού δικαστηρίου, Νικ. Πάσσου, ο αστυνόμος Απ. Δελτσίδης, δεν μπόρεσε να διευκρινήσει καίρια ζητήματα για την υπόθεση.

Πρόεδρος: Μπορείτε να πείτε ότι τις επίμαχες ημερομηνίες που σύμφωνα με την κατηγορία φέρεται ο κ. Παπακωνσταντίνου να ανοίξε κάποια αρχεία, αν στοχευμένα χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις Παπακωνσταντίνου, Κοζάνη και Παπανδρέου;

Πραγματογνώμονας: Αυτό δεν προκύπτει από τα ευρήματα μας.