“Supreme Court γίναμε”: Σε γιγαντοοθόνη η λίστα Λαγκάρντ

Στην οθόνη ενός προτζέκτορα, η οποία τοποθετήθηκε στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου, προβλήθηκαν αντίγραφα του δεύτερου cd με τη λίστα Λαγκάρντ που ήρθε από τη Γαλλία, αλλά και του USB που εξετάστηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Στόχος ήταν να έχουν οι παράγοντες της δίκης την πλήρη εικόνα των αρχείων, όπως καταγράφονται ηλεκτρονικά, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο φέρονται να ανοίχτηκαν από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι συνηθισμένη για τα ελληνικά δικαστήρια, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να σχολιάζει: "Ούτε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν τα βλέπουμε αυτά. Supreme Court γίναμε".

Έμφαση δόθηκε στα αρχεία που ανοίχτηκαν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2010, όταν δηλαδή η λίστα Λαγκάρντ ήταν στην κατοχή του τότε υπουργού Οικονομικών και κατηγορούμενου Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μεταξύ των ονομάτων που φέρεται να έλεγξε εκείνο το βράδυ ο πρώην υπουργός, είναι και αυτά επιχειρηματιών και προσώπων με τα ονόματα Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.

Η υπεράσπιση αναφέρθηκε στα αρχεία με το όνομα "Παπανδρέου", λέγοντας πως αν ο πρώην υπουργός είχε μπει στη διαδικασία να ψάξει τα συγκεκριμένα αρχεία, τότε δεν θα είχε ανοίξει μόνο τρία -όπως κατηγορείται- από και τα 13 που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Για την προβολή του επίμαχου ηλεκτρονικού αρχείου επιστρατεύτηκε η υπηρεσία πληροφορικής του Αρείου Πάγου και ο ειδικός πραγματογνώμονας της ΕΛΑΣ Απόστολος Δελτσίδης.