Οκτώ Πρόεδροι της Δημοκρατίας, όλοι… δικηγόροι!

Όπως όλα δείχνουν, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα είναι ο όγδοος Πρόεδρος της Μεταπολίτευσης με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. 

Ωστόσο ο κύριος Παυλόπουλος έχει κάτι κοινό με τους προκατόχους του. Είναι και αυτός νομικός. 

Ο πρώτος κατά σειρά Πρόεδρος της Μεταπολίτευσης, Μιχαήλ Στασινόπουλος, ήταν ανώτατος δικαστικός και είχε διατελέσει πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος ήταν νομικός, φιλόσοφος και πολιτικός και υπηρέτησε ως τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου στη νομική σχολή Αθηνών.

Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην ιδιαίτερη πατρίδα του τις Σέρρες, πριν ασχοληθεί με τα πολιτικά δρώμενα.

Ο τέταρτος Πρόεδρος, Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν ανώτατος δικαστικός, καθώς εκτός από Πρόεδρος Εφετών, έλαβε και το βαθμό του Αρεοπαγίτη.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος πριν ασχοληθεί με την πολιτική άσκησε ενεργά τη δικηγορία, και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Επίσης, ο Κάρολος Παπούλιας σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μιλάνου, ενώ απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. 

Τέλος, ο Προκόπης Παυλοπουλος, στην περίπτωση που εκλεγεί θα είναι ένας ακόμα νομικός, ο οποίος θα προστεθεί στη λίστα, καθώς ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα ως καθηγητής στη σχολή Νομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Από τον κανόνα τέλος, δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο έτερος υποψήφιος για την Προεδρία, Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος είναι κι εκείνος νομικός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.