Του Γιώργου Λαμπίρη
Ο Γιάγκος Ραυτόπουλος είναι ένας τριαντάρης Πατρινός, ο οποίος κατάφερε με ιδιαίτερα ευφυή τρόπο να εισχωρήσει στην πολιτική μας ζωή, και να γίνει πολύ γρήγορα γνωστός. Δημιουργώντας προεκλογικά σποτ, τα οποία ανέβασε μέσω του καναλιού του στο Youtube, ο Ραυτόπουλος αντιμετώπισε με χιούμορ την πολιτική, διακωμωδώντας και τον εαυτό του. Χαρακτηριστικό είναι ένα από τα πέντε προεκλογικά μηνύματα το ο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά "Θα με αφήσεις πάλι στον πάγκο; Όχι, φέτος στηρίζω Γιάγκο". Με το συγκεκριμένο μήνυμα αυτοπαρωδεί το γεγονός ότι στις προηγούμενες εθνικές εκλογές δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής και απευθύνεται στους εκλογείς μέσω του πρωταγωνιστή - προπονητή του σποτ, ζητώντας την ψήφο τους.
"Τρομοκρατήθηκαν αρκετοί συνυποψήφιοι στην Πάτρα, οι οποίοι εξαπέλυσαν βρώμικο πόλεμο εναντίον μου. Προσπάθησα να κάνω μία ταπεινή προεκλογική εκστρατεία με σποτάκια στο διαδίκτυο, καθότι δεν είχα χρήματα για να "παίξω" στα κανάλια. Κάποιοι όμως έβαλαν κόσμο, ο οποίος πηγαίνει σε καφενεία και με συκοφαντεί λέγοντας ότι είμαι για το τρελάδικο και γελοιοποιώ το κόμμα", εξηγεί ο Γιάγκος Ραυτόπουλος, ο οποίος μίλησε στο news.gr.
Απαντώντας για την επιλογή του να συμπεριλάβει σε ένα από τα διαφημιστικά μηνύματα τον γνωστό εκκεντρικό καλλιτέχνη της Πάτρας, Σπύρο Γρίβα, ο Ραυτόπουλος απαντά: "Υποστηρίζω το Σπύρο γιατί είναι καλός άνθρωπος. Αν και άφραγκος πήγαινε με το ποδηλατάκι του και έκανε το χαβαλέ του χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα σε κανέναν. Κι εγώ υποστηρίζω αυτούς που έχουν καλή καρδιά. Κάποιοι όμως είχαν διαφορετική γνώμη. Πολλοί μου έστειλαν υβριστικά μηνύματα - προερχόμενοι από ακραία κόμματα - για το Σπύρο Γρίβα. 'Ξεφτιλίζεις την πολιτική και χάνεται κάθε σεβασμός. Αν σε βρούμε κι εσένα κι αυτόν θα σε σπάσουμε στο ξύλο', ήταν μερικές από τις απειλές που εξαπέλυσαν εναντίον μου. Κι όλα αυτά αμέσως μετά την προβολή των σποτ μου στο MEGA".
"Προσπαθούν να με κάνουν να φοβηθώ. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι γελοιοποιώ την πολιτική και χρησιμοποιώ πρόσωπα όπως ο Σπύρος Γρίβας στην προεκλογική μου εκστρατεία, κατηγορώντας με ότι επέλεξα για πρωταγωνιστή έναν ομοφυλόφιλο. Ωστόσο οι σεξουαλικές επιλογές του καθενός δεν έχουν καμία σημασία και είναι καθαρά προσωπική του υπόθεση. Παραμένω αυθεντικός και προσπαθώ να είμαι συνεπής στο κοινό μου. Ο κόσμος άλλωστε με έμαθε μέσα από τη σάτιρα. Δεν θέλω να το παίξω κάτι που δεν είμαι, ούτε θέλω να πλασάρω το προφίλ σοβαροφανούς πολιτικού. Κάποιος θα με ψηφίσει επειδή πιστεύει αυτό που εγώ πρεσβεύω".
Ο Ραυτόπουλος μιλάει για την πορεία του, και εξηγεί πως ξεκίνησε να διακωμωδεί πράγματα και καταστάσεις όταν δημιούργησε την ταινία "Γιαγκόναν ο βάρβαρος", την οποία σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστούσε ο ίδιος. "Ήμουν 20 ετών τότε. Δημιούργησα μια ταινία παρωδία, η οποία βγήκε πρώτη, κατακτώντας το βραβείο κοινού και κριτικών αλλά και ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης".
"Ο Γιαγκοναν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η θριαμβευτική νίκη του cult εναντίον του mainstream. Προσπαθήσαμε κάνοντας χαβαλέ, να περάσουμε ένα νεανικό στιλ που έδειχνε ότι μπορεί ο καθένας να πάρει την παρέα σου, και να κάνει μια ταινία νικώντας ταινίες οι οποίες χρειάζονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να στηθούν. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν γυρίζαμε την ταινία, μας είχε συλλάβει η αστυνομία, κατηγορώντας μας για σατανισμό επειδή φορούσαμε τις στολές με τις οποίες εμφανιζόμαστε. Στη διάρκεια των γυρισμάτων βρεθήκαμε στο Σινικό Τείχος. Εκεί αντιμετωπίσαμε τη δυσπιστία των Κινέζων, οι οποίοι μας κυνήγησαν και αναγκαστήκαμε να κρυφτούμε για να αποφύγουμε τη δημιουργία διπλωματικού επεισοδίου με την Κίνα".
Περιγράφει την επαγγελματική του πορεία, μιλάει για την επιτυχία της ταινίας, η οποία τον βοήθησε να προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό και να εκπέμπει σε 30 κανάλια της περιφέρειας, παρουσιάζοντας την εκπομπή "Hero Paides".
Στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, ο Γιάγκος Ραυτόπουλος απαντάει πως "η γενιά μου κοιμάται, ενώ δεν υπάρχει σχεδόν κανείς εκπρόσωπός της στα ψηφοδέλτια. Τα παιδιά δεν ασχολούνται με την πολιτική επειδή, επειδή η ίδια η πολιτική δεν επιτρέπει την πρόσβαση στο ψηφοδέλτιο. Οι γηραιοί υποψήφιοι νιώθουν απειλή κι έτσι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μη χάσουν την πολύτιμη για εκείνους κοινοβουλευτική έδρα"
"Παρόλ' αυτά, ο Καμμένος με εμπιστεύθηκε και τον ευχαριστώ", σημειώνει και απαντάει στο γιατί αποφάσισε να αντιμετωπίσει με χιούμορ την πολιτική κατάσταση: "Αναγκάζομαι να κάνω τον καραγκιόζη για να ακουστεί η σοβαρή αλήθεια, που κρύβεται πίσω από το μακρύ χέρι του καραγκιόζη. Όταν ο καραγκιόζης ρίξει μία σφαλιάρα ακούγεται μία αλήθεια, η οποία μπορεί να μην ακουγόταν διαφορετικά".
Το 2011, ο Ραυτόπουλος είχε προκαλέσει, όταν είχε εμφανιστεί με άλογο σε έναν από τους σταθμούς διοδίων τους Κορίνθου Πατρών. Μία κίνηση, στην οποία ο ίδιος αποδίδει ιδιαίτερο συμβολισμό: "Μου έκοψαν κλήση από την αστυνομία επειδή... οδηγούσα άλογο στην Εθνική, με το αιτιολογικό ότι το άλογο δεν αναπτύσσει μεγαλύτερες ταχύτητες, παρεμποδίζοντας έτσι την κυκλοφορία. Αυτή πρέπει να είναι μέχρι και σήμερα η μοναδική κλήση που έχει επιβληθεί σε αναβάτη αλόγου. Με αυτόν τον τρόπο ήθελα να καυτηριάσω το μεσαίωνα που επικρατούσε στην Αθηνών - Πατρών. Στο δρόμο, όπου πληρώνουμε διόδια και ακόμα φτιάχνεται για ένα προϊόν, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Βασικό μου μέλημα είναι να προσπαθώ να σοκάρω τον άλλο χωρίς κόμπλεξ σοβαροφάνειας ακόμα και αν θεωρεί κάποιος ότι αυτά που κάνω είναι μη αποδεκτά. Ωστόσο έχω το στομάχι να αντέξω τον πόλεμο. Έναν πόλεμο που γνώρισα πολύ καλά και στην καλλιτεχνική μου πορεία, όταν χρειάστηκε να παλέψω με τα κυκλώματα που εισέπρατταν τις επιχορηγήσεις".
Μιλάει για την αντιμετώπιση που δέχτηκε από τους Πατρινούς. Μία αντιμετώπιση με δύο διαφορετικές όψεις. "Χαρακτηριστικό είναι ότι το βράδυ της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε επείγουσα σύσκεψη σε πολιτικό γραφείο μεγάλου κεφαλιού στην Πάτρα με τη συμμετοχή 50 επιχειρηματιών. Αντικείμενο συζήτησης, το πώς θα αντιμετωπίσουν το Γιάγκο. Ο κόσμος στην Πάτρα είναι αυτή τη στιγμή χωρισμένος σε δύο κατηγορίες. Οι κακοπροαίρετοι, οι οποίοι φθονούν αυτό που δεν μπορούν να αποκτήσουν. Μαζί με αυτούς και οι πληρωμένοι από το σύστημα, οι οποίοι διασπείρουν τις φήμες εναντίον μου. Το ίδιο πλήθος που προσκυνούσε το Χριστό μετά βαΐων και Κλάδων, ήθελε να τον σταυρώσει. Μαζί με αυτούς υπάρχουν και οι θετικά διακείμενοι απέναντί μου, οι οποίοι μου λένε: Μην αλλάξεις, μην ξεπουληθείς. Το σύστημα θα προσπαθήσει να σου βάλει γραβάτα", αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.