Υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός
Εφικτή θεωρεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στη WebTv του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
“Θα υπάρξουν πάρα πολλοί βουλευτές που θα ακολουθήσουν την επιθυμία, ή την επιταγή του λαού, να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή”, αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αποσύνδεσης της προεδρικής εκλογής από το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αλλά και υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τονίζει δε την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη χαρακτηρίζει σωστή επιλογή και προσθέτει: “Είναι ένας ευπρεπής άνθρωπος, ένας κοσμοπολίτης, ένας άνθρωπος που έκανε πέντε χρόνια επίτροπος στην ΕΕ, ένας άνθρωπος που είναι υπέρ των συγκλίσεων, δεν είναι υπέρ των ακροτήτων”.
Εξάλλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων σε κάποια θέματα, όπως η αναθεώρηση των συνταγματικών διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, την ποινική ευθύνη των υπουργών και την επιλογή των ανεξάρτητων Αρχών, και καταλογίζει μη συναινετική στάση στην αξιωματική αντιπολίτευση. “Αν δεν μπορούμε ούτε σε αυτά να συνεννοηθούμε, τότε ο τόπος αυτός είναι καταδικασμένος να μην ανασάνει ποτέ”, σημειώνει.
Χαρακτηρίζει “γερή ζαριά” την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, επίσπευση την οποία “η κυβέρνηση σωστά επέλεξε”, διότι “θα σμικρυνθεί ο χρόνος της αναμονής, ο χρόνος των διάφορων υποθέσεων, ένας χρόνος που δεν θα είναι ομαλός για τον τόπο”.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εστιάζει στη σημασία αναθεώρησης βασικών συνταγματικών διατάξεων, που αφορούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και παρότι σημειώνει ότι ήταν ορθή η πρόβλεψη του Συντάγματος του 1975 για εκλογή Προέδρου με ευρύτερη συναίνεση -δηλαδή με 180 ψήφους- παρατηρεί: “Βλέπουμε τώρα ότι τα πάθη έχουν οξυνθεί τόσο, ότι η γενικότερη νοοτροπία έχει αλλάξει, ώστε δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή εκβιασμού σε μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στο μέσον περίπου της κυβερνητικής της θητείας”.
Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. “Τον έχουμε κάνει να απονέμει ξίφη και να εγκαινιάζει ανθοκομικές εκθέσεις”, λέει, και στο πλαίσιο ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών εντάσσει και τη δυνατότητα του Προέδρου να συγκαλεί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, δηλώνει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος, υποστηρίζοντας ότι το ενδεχόμενο προεκλογικής εκστρατείας με προσωπικές αντιπαραθέσεις, θα ευτέλιζε το προεδρικό αξίωμα.