Ρόλο-κλειδί στη διαδρομή μίζας ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων φέρεται να είχε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση της SIEMENS. Μάλιστα, αν γίνει δεκτή η εισήγηση του εισαγγελέα για παραπομπή του Θόδωρου Τσουκάτου με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του Ν1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, τότε θα έρθει αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια.
Στις 2.368 σελίδες της πρότασης του εισαγγελέα Γαληνού Μπρή, ο οποίος ζητεί την παραπομπή συνολικά 64 προσώπων, περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι δαιδαλώδεις διαδρομές του “μαύρου χρήματος” από τα ταμεία της SIEMENS στη Γερμανία μέχρι τους τελικούς αποδέκτες στη χώρα μας. Στόχος ήταν να διασφαλιστεί η σύμβαση 8002 με τον ΟΤΕ, η οποία τελικά κατά τον εισαγγελικό λειτουργό ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, ο Θόδωρος Τσουκάτος φέρεται να εμπλέκεται στη διαδρομή δυο εμβασμάτων συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων τα οποία όπως εκτιμάται μπήκαν στις... τσέπες υπαλλήλων του ΟΤΕ.
Η διαδρομή της μίζας μεγάλη, καθώς τα χρήματα περνούν μέσα από λογαριασμούς οι οποίοι εμφανίζονται μετά από έρευνες να έχουν σχέση με τον Θόδωρο Τσουκάτο. Βέβαια, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, ο σκοπός ήταν να χαθούν τα ίχνη της μίζας.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, το Δεκέμβριο του 1998 διακινήθηκαν από λογαριασμό σε τράπεζα της Αυστρίας, δυο εμβάσματα ύψους ενός εκατ. γερμανικών μάρκων τα οποία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η δικαιοσύνη, κατέληξαν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ολλανδία με δικαιούχο τον επιχειρηματία Ηλία Πιταούλη.
Ο εισαγγελέας εκτιμά ότι τα στοιχεία του λογαριασμού Πιταούλη έδωσε στον ισχυρό άνδρα της SIEMENS, Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος με τη σειρά του τα πήρε από το στενό του φίλο Στέλιο Βίο, "με τον οποίο ο Θ. Τσουκάτος και η σύζυγός του Πόπη Τσουκάτου διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις καθώς την είχε βοηθήσει κατά τον προεκλογικό της αγώνα το 1996, όταν ήταν υποψήφια Βουλευτής της Α’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών...".
Το συγκεκριμένο ποσό, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική πρόταση, φαίνεται να μοιράστηκε σε μια σειρά από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα με συνδικαιούχο ένα κοινό πρόσωπο, τον κατηγορούμενο Γεώργιο Γενναίο. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Γ. Γενναίος "απασχολείτο από το έτος 1997, ως προσωπικό γενικών καθηκόντων, στο γραφείο που διατηρούσε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ" στη Χαρ. Τρικούπη.
Τελικά όλα τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τους δικαιούχους των λογαριασμών και σύμφωνα με την πρόταση, "παραδόθηκαν από τους Στυλιανό Βίο και Γεώργιο Γενναίο στον Θεόδωρο Τσουκάτο... και τελικά κατέληξαν... σε στελέχη-υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ".
Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι "το έμβασμα του παραπάνω ποσού... έγινε στα πλαίσια παροχής χρηματικών ωφελημάτων, που είχαν υποσχεθεί τα στελέχη της εταιρείας ΖΗΜΕΝΣ ΑΕ σε υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ, οι οποίοι την αποδέχθηκαν και τελικώς την έλαβαν...".
Tέλος, με την ίδια πρόταση ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί την απαλλαγή των τριών παιδιών του ακόμη καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα, ενώ δείχνει εδώλιο για τη σύζυγο του Μάρθα.