Μετά από 5 χρόνια σχετικής αποχής από την πολιτική σκηνή, ο Κώστας Καραμανλής φαίνεται να επιστρέφει ή κάποιοι να τον θέλουν να επιστρέψει. Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού ακούγεται ολοένα και περισσότερο για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας.
Ενδεικτικό είναι ότι αν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του, οι βουλευτές και τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου που τάσσονταν υπέρ της εκλογής Κουβέλη από την παρούσα Βουλή φαίνεται πως τον εγκαταλείπουν ενώ συσπειρώνει αυτούς που κοιτάζουν προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Νέα Δημοκρατία και τους κυβερνητικούς κύκλους εκτιμούν ότι με τον Κουβέλη δε βγαίνουν οι 180αφού δεν θα τον ψηφίσουν ούτε οι μισοί από τους δικούς του.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι υποστηρικτές, τουλάχιστον στο χώρο της ΝΔ, της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή που θεωρούν ότι είναι το μοναδικό πρόσωπο που καταφέρνει να συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που είναι ικανά να συσπειρώσουν την ευρύτερη Κεντροδεξιά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκάρδια συνάντηση που είχε τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ήταν ενδεικτική του καλού κλίματος μεταξύ των δύο ανδρών. Παρόλα αυτά, ο πρώην πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να μιλήσει ανοιχτά για το ζήτημα πριν την έναρξη της σχετικής διαδικασίας.
Η υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα.
Πρώτον, θα ενώσει και πάλι τη διασπασμένη Κεντροδεξιά, η οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να εκλέξει στην πρώτη φάση τον υποψήφιό της.
Δεύτερον, θα κάνει ρελάνς στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει στο απυρόβλητο τον πρώην πρωθυπουργό και θα πρέπει να αναζητήσει επιχειρήματα για να πείσει βουλευτές να ακολουθήσουν τη δική του αρνητική στάση στη εκλογή.
Βέβαια, στην αντίπερα όχθη, δε λείπουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μία τέτοια επιλογή από τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να να πυροδοτήσει τη διαμάχη παπανδρεϊκών και βενιζελικών υποχρεώνοντας το ΠΑΣΟΚ να μη συναινέσει στον πρώην πρωθυπουργό υπό το φόβο διαρροών.