"Μια νέα συμφωνία με τους δανειστές που θα βελτιώνει τους όρους αποπληρωμής του δανείου" είναι για τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα το νέο Μνημόνιο που θα έρθει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
"Υπενθυμίζω ότι χάρις στην επιτυχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας έχουμε ήδη επιτύχει πολύ χαμηλά επιτόκια. μακρά περίοδο αποπληρωμής και περιόσους χάριτος. Απομένει να φανεί κατά τη διαπραγμάτευση αν και πως θα πετύχουμε περαιτέρω βελτίωση. Αυτό που τώρα προέχει δεν είναι η παραφιλολογία για το "μνημόνια" αλλά η μάχη για την ανάπτυξη που είναι ο πιό σίγουρος δρόμος και για τη βιωσιμότητα του χρέους και για τη μείωση της ανεργίας", δήλωσε ο κ. Κούρκουλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Free Sunday.
"Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν γίνονται για να χάσουν κάποιοι τη βολή τους ούτε για να ευχαριστηθούν οι δανειστές μας. Γίνονται και πρέπει να συνεχισθούν γιά να μπορέσουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας ώστε να έχουμε το υψηλό βιωτικό επίπεδο που επιθυμούμε. Παράλληλα είναι ευθύνη της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και όλων όσοι ασχολούνται με το δημόσιο βίο να εξηγούν στούς πολίτες τις θετικές επιπτώσεις κάθε μιάς μεταρρύθμισης ώστε να δημιουργείται κάθε φορά η αναγκαία κοινωνική και πολιτική στήριξη. Τέτοια στήριξη είναι απολύτως χρήσιμη ιδίως εκεί όπου κατεστημένα συμφέροντα αντιμάχονται τις μεταρρυθμίσεις και βρίσκουν πολιτική κάλυψη στην οπισθοδρομική ρητορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρέπει επίσης να υπογραμμίσω ότι εκτός από τον "αντιμεταρρυθμιστικό λαϊκισμό" ελλοχεύει ο κίνδυνος του "μεταρρυθμιστικού λαϊκισμού", της κατά κόρον δηλαδή επίκλησης των μεταρρυθμίσεων χωρίς ουσιαστική μελέτη της προστιθέμενης αξίας που μπορεί να απορρέει αλλά μπορεί και να μην προκύπτει από κάθε μεταρρύθμιση. Είναι επίσης λάθος η προσπάθεια ορισμένων να μεταφέρουν μηχανικά στη χώρα μας εμπειρίες άλλων χωρών που ενδεχομένως επέτυχαν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον", πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής και τη χρήση της νομοθετικής δυνατότητας της διαδικασίας του κατεπείγοντος, ο κ. Κούρκουλας τόνισε: "Την περίοδο που η χώρα μας βρισκόταν πολύ κοντά σε ολοκληρωτική καταστροφή η διαδικασία του κατεπείγοντος ήταν πολλές φορές αναγκαία. Όπως ήταν αναγκαίο, γιατί ήταν σωτήριο, να ληφθούν μέτρα αντιδημοφιλή. Στο μέτρο που μπαίνουμε σε μιά πιό ομαλή φάση και βγαίνουμε από την κρίση πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη επιλεκτικότητα στη χρήση του κατεπείγοντος. Από την άλλη όμως μεριά και η αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει την υπονόμευση ή καθυστέρηση του κοινοβουλευτικού έργου με διδικαστικά τερτίπια".
"Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ακόμα και πολλοί από αυτούς που δεν είναι ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση, δεν θέλουν τεχνητές εντάσεις. Η αντιπολίτευση μοιάζει να βιάζεται γιά εκλογές σαν να φοβάται ότι η πολιτική εξόδου από την κρίση αρχίζει να δίνει καρπούς. Πιστεύω ότι οι φόβοι της είναι βάσιμοι", είπε με νόημα προς την αντιπολίτευση.