Να αμείβονται οι δικαστές βάσει της απόδοσης τους και το Συμβούλιο της Επικρατείας να γνωμοδοτεί για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα ή μη των νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή πρότεινε ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή).
Ο κ. Πικραμμένος δεν παρέλειψε να υπομνήσει προς τους συναδέλφους του ότι δεν πρέπει να αυτοκαταργούνται με μεγάλης διάρκειας αποχές από τα καθήκοντά τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τέως υπηρεσιακό πρωθυπουργό, πρέπει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να χορηγηθεί η αρμοδιότητα να επεξεργάζεται νομοτεχνικά και να γνωμοδοτεί και για τα νομοσχέδια, όπως ακριβώς κάνει με τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων.
Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο χαρακτήρας του ΣτΕ ως συνταγματικού δικαστηρίου και παράλληλα να απαλλαγεί από το μεγάλο όγκο των υποθέσεων που το απασχολούν.
Παράλληλα, ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι οι δικαστές θα πρέπει να αμείβονται ανάλογα με την απόδοσή τους, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να καταρτίζεται ένας ιδιαίτερος προϋπολογισμός για τη Δικαιοσύνη που θα δημιουργείται από τους δικούς της πόρους (παράβολα, εξαγορά ποινών κ.λπ.).
“Η Δικαιοσύνη έχει τους δικούς της πόρους και νομίζω ότι κανένας δεν αμφισβητεί την ικανότητά της να τους διαχειρίζεται η ίδια. Πιστεύω λοιπόν ότι τόσο τα οικονομικά όσο και τα ποσοτικά αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα εάν τη διαχείριση όλων των οικονομικών της Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων και των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, την επωμιζόταν ένα ανεξάρτητο όργανο. Η κατάρτιση ενός ιδιαίτερου προϋπολογισμού για τη Δικαιοσύνη και η διαχείρισή του από ένα ανεξάρτητο όργανο συμβαδίζει με την αρχή του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης και περιορίζει τον κίνδυνο άσκησης πιέσεων στους δικαστές από την πολιτική εξουσία” ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Πικραμμένος.
Με αφορμή την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, ο Παναγιώτης Πικραμμένος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ (668/2012) που έκρινε συνταγματικό το πρώτο μνημόνιο και, εμμέσως πλην σαφώς, θα περιχαρακώσει τα όρια της συνταγματικότητας του δεύτερου μνημονίου, το οποίο εκκρεμεί για εκδίκαση στο ΣτΕ.
“Πάντως, το δικαστήριο δεν παρέλειψε να θέσει και τα όρια της δράσης του νομοθέτη, τόσο στην παρούσα όσο και σε μελλοντικές φάσεις της κρίσεως.”
“Δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων –κυρίως στο πεδίο της εκπληρώσεως των φορολογικών τους υποχρεώσεων– προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία” κατέληξε.