Κουβέλης: Έρχονται επαχθή νέα μέτρα

"Εκτιμώ ότι θα υπάρξει νέα συμφωνία, και τούτο ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό της. Θα το επιδιώξουν οι δανειστές μας, αλλά και εμείς θα χρειαστούμε τη στήριξη των εταίρων μας", δηλώνει ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής".

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι "το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αν δεν αναδιαρθρωθεί, και αυτό μπορεί να γίνει με μια σειρά από ενέργειες που μπορεί να γίνουν είτε εναλλακτικά είτε σωρευτικά. Η απομείωση του χρέους είναι αναγκαία, καθώς και η χρονική επιμήκυνση αλλά και τα όσο γίνεται χαμηλότερα επιτόκια. Και προφανώς όχι άλλα μέτρα, διότι τα νέα μέτρα και αυτή τη φορά θα είναι επαχθή".

Θεωρεί ότι το πλεόνασμα "είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ενισχύσει την πολιτική επιλογή της διαπραγμάτευσης" και σημειώνει: "Δεν θέλω να το υποτιμήσω ως υπαρκτό μέγεθος, και τούτο ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο επετεύχθη. Διότι προέκυψε με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Ένα κομμάτι του είναι λογιστικό, με την έννοια ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί μεγέθη οικονομικά που ετούτη την ώρα προστίθενται για να προκύψει το πρωτογενές πλεόνασμα. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν υποτιμώ την ύπαρξή του".

Όσο για το αν πρέπει να απαγορευθεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε: "Το συνταγματικό μας πλαίσιο έχω την άποψη ότι δεν επιτρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής όμως θα πρέπει να κρίνονται με βάση τη νομοθεσία.

Η Δικαιοσύνη ελέγχει αν συγκεκριμένες πράξεις τους συνιστούν εγκληματικές ενέργειες. Εκεί πρέπει να εφαρμοστούν ο νόμος και το Σύνταγμα. Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Και ένας από τους παράγοντες που την τροφοδότησαν είναι η απουσία πολιτικής που ώθησε κάποιους συμπολίτες μας να υιοθετήσουν έναν δήθεν αντισυστημικό λόγο για να τιμωρήσουν το κατά τα άλλα προβληματικό πολιτικό σύστημα της χώρας".

Ο κ. Κουβέλης υποστηρίζει, επίσης, ότι τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη "δεν είναι επαρκώς γνωστά". "Βεβαίως δικαίωμα του καθενός είναι να ιδρύει κόμμα, αλλά η χρησιμότητα των κομμάτων κρίνεται από το πόσο ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, με ποιο πολιτικό πρόγραμμα προσέρχονται, με ποιες πολιτικές θέσεις", σχολίασε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Θα τη διερευνήσουμε μετά τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση την όποια απόφασή μας δεν θα την εξαρτήσουμε από το τι θέλει το ΠαΣοΚ. Άλλωστε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μετέχουν περισσότερες της μιας δυνάμεις που προέρχονται από την ίδια χώρα και έχουν ως ιδεολογικοπολιτικό πρόσημο και ταυτότητα τον σοσιαλισμό. Προς το παρόν θα επιδιώξουμε την ένταξή μας στην ευρωoμάδα".

Και επισήμανε, μεταξύ άλλων: "Η κάθε επιλογή αναμφισβήτητα κρίνεται και εκ του αποτελέσματός της. Αλλά η ΔΗΜΑΡ έχει μπροστά της μακρά πορεία. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε ένα κόμμα μόλις τριάμισι ετών και τα όρια της αντοχής μας δεν κρίνονται στις ευρωεκλογές. Ο προοδευτικός πόλος ως προσπάθεια εκτείνεται και πέραν της ημερομηνίας των ευρωεκλογών".

Σχολιάζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε: "Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θέλω να το υποτιμήσω ως υπαρκτό μέγεθος, και τούτο ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο επετεύχθη. Διότι προέκυψε με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Ένα κομμάτι του είναι λογιστικό, με την έννοια ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί μεγέθη οικονομικά που ετούτη την ώρα προστίθενται για να προκύψει το πρωτογενές πλεόνασμα. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν υποτιμώ την ύπαρξή του".

Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου Γ. Γκάουκ, τονίζει ότι "έπρεπε να είχε ανοίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και πρέπει να καταγράψω πολιτικές αβελτηρίες όχι μόνο της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη μη ανάδειξη του θέματος. Η διεκδίκηση της χώρας για τις αποζημιώσεις είναι υποχρέωση της κυβέρνησης.

Διεκδίκηση χωρίς ταλαντώσεις, με πολιτικό σθένος και χωρίς σύνδρομο υποτέλειας. Η έκφραση συγγνώμης πράγματι αξιολογείται ως μια ιδιαίτερη πολιτική κίνηση αλλά δεν φτάνει μόνο αυτή. Η συγγνώμη καταγράφει επί της ουσίας την ειλικρίνειά της όταν συνδυάζεται και με συγκεκριμένο αποτέλεσμα".

Ο Φώτης Κουβέλης έχει πει ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές.

"Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα καταγράψουν σε καμία περίπτωση κομματικούς συσχετισμούς, αν και οι εκλογές για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχουν ένα πολιτικό χρώμα. Οι ευρωεκλογές έχουν την αυτονομία τους.

Μια μεγάλη διαφορά όμως θα αναδείξει φωνές που θα λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Δηλαδή το αποτέλεσμα θα είναι κρίσιμο μέγεθος για την αμφισβήτηση της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά αλλαγή της πολιτικής. Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πολιτική, δεν αποκρούσει την επιβολή νέων μέτρων, δεν οδηγήσει σε νέα διαπραγμάτευση με θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος", υπογράμμισε.