“Εξαπατήθηκα σκαιότατα από τους Γερμανούς”, φέρεται να υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης απολογίας του στους ανακριτές της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο Μιχάλης Ματαντός, που αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ.
Ο κατηγορούμενος, που δραστηριοποιείται περισσότερα από σαράντα χρόνια στο χώρο της ναυτιλίας, φαίνεται να υποστήριξε στους ανακριτές Μαλλή και Σταυρόπουλο ότι μέσω της εταιρείας του ΜΙΕ, η οποία είχε συνάψει σύμβαση με τη γερμανική Ferrostaal, διακινήθηκαν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια των υποβρυχίων, εκ των οποίων περίπου 52 εκατομμύρια "πήγαν" σε τρίτους.
Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος κατηγορουμένου και ανακριτών σχετικά με το θέμα των τελικών ποσών που έλαβε και πλήρωσε η ΜΙΕ, τον οποίο αποκαλύπτει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα τελικά χρήματα λάβατε για τα υποβρύχια 209 και 214; Εκτός από τον λογαριασμό αυτό στη MIE SA Λουκέρνης λάβατε ποτέ άλλη αμοιβή από την κοινοπραξία σε άλλους λογαριασμούς δικούς σας στην Ελλάδα, στην Κύπρο ή αλλού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχω αναλυτικά αναφερθεί στις γερμανικές αρχές για τις συμβάσεις που υπέγραψα με τη Ferrostaal. Επαναλαμβάνω ότι τον Οκτώβριο του 2003 έγινε, για λόγους συμμόρφωσης προς τον ΟΟΣΑ, μια νέα συμφωνία, όπου αναφερόταν ως ποσοστό της προμήθειας μου το 5%. Τελικά μου καταβλήθηκε περίπου το 2,5% επί της γερμανικής προμήθειας που ανερχόταν σε περίπου 1,8 δiσ.. Έτσι εγώ έλαβα, με επιφύλαξη, περί τα 28-29 εκατομμύρια ευρώ και έδωσα περίπου 51-52 εκατομμύρια σε τρίτους, σύμφωνα με τις εντολές τους.
Ο κ. Ματαντός, που συνεργάστηκε με τη γερμανική δικαιοσύνη, παραδίδοντας λεπτομερή κατάλογο με τα ποσά που διακινήθηκαν για την υπόθεση των υποβρυχίων -στοιχείο που οι Γερμανοί δικαστές αποκαλούν στη δικογραφία "λίστα Ματαντού"-, υποστηρίζει πως δε γνώριζε την πραγματική αιτία των πληρωμών που του υποδείκνυαν δύο συγκεκριμένα στελέχη της Ferrostaal, επικαλούμενα άλλες αιτιολογίες, ενώ αρνείται το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του. Ο κατηγορούμενος αρνείται ότι υπήρξε μέλος της αποκαλούμενης "ομάδας προσευχής", των προσώπων δηλαδή που ανέλαβαν να εξασφαλίσουν μέσω "ωφέλιμων πληρωμών" τα συμφέροντα της γερμανικής κοινοπραξίας HDW- FERROSTAAL για την ανάληψη του έργου των υποβρυχίων από το ελληνικό Δημόσιο.
Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε προσωπική επαφή με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και αναφέρει πως πλέον έχει την πεποίθηση ότι ο επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση, προσωρινά κρατούμενος, Γιάννης Μπέλτσιος “είχε το ρόλο που του αποδίδεται”, δηλαδή αυτόν του “ταμία του Άκη”.
Μάλιστα, ο Μιχάλης Ματαντός αναφέρει ότι ψεύδεται ο κ. Μπέλτσιος όταν αρνείται πως εισέπραξε σε μετρητά 340 εκατομμύρια δραχμές από τον ίδιο, το 2000. Όπως φέρεται να υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης της ΜΙΕ, κατ’ εντολή των Γερμανών έστειλε με συνεργάτη του και τον οδηγό του στα γραφεία του Γ. Μπέλτσιου, στο Μαρούσι, σακ-βουαγιάζ με 340 εκατομμύρια δραχμές. “Τείνω να αποδεχθώ ότι τα χρήματα αυτά, εν όλω ή εν μέρει, κατέληξαν στον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο”, αναφέρει στο υπόμνημά του.
"Καρφώνει" επίσης για σκοπιμότητα τους άλλοτε συνεργάτες του Γερμανούς, στελέχη της Ferrostaal, ότι ανέφεραν ψευδώς πως έγινε ακόμη μία πληρωμή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Γ. Μπέλτσιο, “για να εμφανίσουν ανύπαρκτα κονδύλια” και να αφαιρέσουν το επίμαχο ποσό από την αμοιβή του συνεργάτη τους Αλέξανδρου Αβατάγγελου, που πρόσφατα οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς δεν κατέβαλε την εγγύηση που του επιβλήθηκε μετά την απολογία του.
Υποστηρίζει επίσης ότι: “Αρχές του 1997 αντιλήφθηκα ότι ανώτερα στελέχη της Ferrostaal επισκέπτονταν συχνά την Ελλάδα εν αγνοία μου, χωρίς να μας εμπλέκουν σε κρατήσεις ξενοδοχείων, συναντήσεις, παραλαβές προσώπων κ.λπ. Χρησιμοποιούσαν μαύρες νοικιασμένες λιμουζίνες με σοφέρ για να μετακινούνται και συνήθως έμεναν στο Χίλτον”.