Οι “χρυσές δουλειές” Μπέλτσιου – Εμμανουήλ για τα υποβρύχια

Πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση των παράνομων πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα φαίνεται πως αποτελούν ο συνεργάτης του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος, και ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ, ο οποίοι κατηγορούνται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Γιάννης Μπέλτσιος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο, ενώ ο Σωτήρης Εμμανουήλ συνελήφθη λίγο πριν τις 12:30 της Δευτέρας από την Αστυνομία μέσα στο σπίτι του.

Σύμφωνα με το “Βήμα”, το κατηγορητήριο περιγράφει τον Γ. Μπέλτσιο ως άνθρωπο ο οποίος διακίνησε μίζα περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η μίζα για την οποία κατηγορείται ο άλλοτε διευθύνων τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανέρχεται στο ποσό των 23 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως έχει καταγραφεί, τα πρόσωπα του Γ. Μπέλτσιου, αλλά και η εταιρεία Εμμανουήλ, εμφανίζονται πρώτα στη γερμανική δικογραφία, όπου ο - εκλιπών πλέον - Γερμανός μάνατζερ, Χάουν, και ο Μύλενμπεκ δίνουν μίζα στον αποκαλούμενο κύκλο προσευχής, έναν κύκλο ανθρώπων οι οποίοι προωθούν ωφέλιμες πληρωμές σε Έλληνες αξιωματούχους, για να προωθήσουν τη σύμβαση “Αρχιμήδης” και “Ποσειδών”, που αφορούσαν στην κατασκευή 3 συν 1 υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας. Από αυτή τη δουλειά, φαίνεται να έχουν δοθεί συνολικά μίζες περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου το 2012.