Εκτενές ρεπορτάζ για τις αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα σχετικά με τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Το ρεπορτάζ έχει τίτλο "Καλές σχέσεις" και αναλύει πώς μοιράζονταν τα χρήματα.
Κάποιες από τις εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν διαψεύσει τα όσα αναφέρονται στις αποκαλύψεις Κάντα, ότι δωροδόκησαν για να πετύχουν συμβόλαια.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα οι αποκαλύψεις Κάντα ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι γερμανικές αρχές και δη η Εισαγγελία της Βρέμης, ενώ την ίδια ώρα οι εμπλεκόμενες γερμανικές εταιρείες διαψεύδουν οιαδήποτε συμμετοχή τους σε σκάνδαλο δωροδοκιών στην Αθήνα.
"Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζεται ότι διοχετεύθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων του τύπου "Ποσειδών". Επίσης υποστηρίζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες και για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad από την Rheinmetall" γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελία της Βρέμης "γνωρίζει με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα".
Σύμφωνα με τη SZ, ο Κάντας παραδέχεται ότι ένα μέρος των χρημάτων έφτασε στον ίδιο, "μέσω ενός μεσάζοντα της Rheinmetall και της Atlas".
Άμεση ήταν η αντίδραση της Rheinmetall που υποστηρίζει πως δεν έχει ιδέα για άνομες πληρωμές και ότι δεν έχει δώσει οδηγίες για κάτι τέτοιο.
Το ρεπορτάζ συνεχίζει με αναφορά στην αγορά των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2A6 Hel από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW), για την οποία ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών κ. Κάντας κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ από κάποιον Έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας.
Έντονη ήταν η αντίδραση της Krauss-Maffei Wegmann που υποστηρίζει πως όλα όσα αναφέρει ο κ. Κάντας είναι ψευδή.
Σάλος έχει προκληθεί στη Γερμανία από τις αποκαλύψεις καθώς η δωροδοκία ξένων αξιωματούχων αποτελεί αξιόποινη πράξη στη χώρα από το 1999. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού για παράδειγμα η Ελλάδα χρωστά ακόμη στην KMW μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η αναφορά της εφημερίδας ότι “εκπρόσωποι γερμανικών κυβερνήσεων έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου αυτή να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γερμανία”.
Τι απαντά η Axon στις καταγγελίες Κάντα
Ανακοίνωση με την οποία απαντά σε όσα της καταλογίζει στην απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου η εταιρεία Axon. Σε αυτή αναφέρει ότι "προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη και θλίψη η όλως παράνομη και αντιδικονομική διαρροή στα ΜΜΕ του περιεχομένου του κατηγορητηρίου και της απολογίας του κατηγορουμένου Αντώνιου Κάντα, μέσα από την οποία, με εμφανές κίνητρο την ελάφρυνση της θέσης του, επιχειρείται μεταξύ άλλων η κατά τρόπο αυθαίρετο, κακόβουλο και ύποπτο εμπλοκή της εταιρείας Axon, του Προέδρου της κ. Θωμά Λιακουνάκου και στελεχών της".
Κάνει ακόμα λόγο για "ανερμάτιστες, αναπόδεικτες, έωλες, ασαφείς και αντιφατικές αναφορές" του Κάντα "για να εμπλέξει την εταιρεία Axon και τον Πρόεδρό της προσωπικά σε έκνομες και παράνομες συμπεριφορές" και καταλήγει καλώντας τους εκπροσώπους της Ελληνικής Δικαιοσύνης να επιδείξουν "νηφαλιότητα και επιφυλακτικότητα" τόσο στην αξιολόγηση των ισχυρισμών Κάντα όσο και στη διερεύνηση και αξιοποίηση του αποδεικτικού υλικού.