Οι πρώτες μίζες επιστρέφουν τη Δευτέρα στα ταμεία του Δημοσίου

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Το δρόμο της επιστροφής προς τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου έχουν ήδη πάρει οι μίζες, που έλαβε ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, από επιχειρηματίες για την αγορά συγκεκριμένων αμυντικών συστημάτων. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του news.gr, τα πρώτα 11,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη "φύγει" από τη Σιγκαπούρη, όπου ήταν κατατεθειμένα, και το πρωί της Δευτέρας θα πιστωθούν στο λογαριασμό του ελληνικού κράτους. 

Τα χρήματα αυτά αποτελούν μέρος του ποσού, που υπάρχει κατατεθειμένο από τον Κάντα σε τράπεζα της ασιατικής χώρας, και το οποίο εκτιμάται ότι ανέρχεται κοντά στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει η επιστροφή και άλλων ποσών, όπως έχει δεσμευθεί ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Πώς έφτασαν οι μίζες στη Σιγκαπούρη

Τα χρήματα αυτά δεν αφορούν σε μία προμήθεια, αλλά σε πολλές μίζες, που έλαβε ο Κάντας για πλήθος εξοπλιστικών συστημάτων, κατά τη διάρκεια της θητείας του. Και, μάλιστα, το συνολικό αυτό ποσό έχει προκύψει, μαζί με τόκους, που έχουν πιστωθεί στο λογαριασμό του. 

Αρχικά, οι μίζες κατευθύνονταν σε τράπεζα της Ελβετίας, αλλά το 2009 ο Κάντας αποφάσισε να τα μεταφέρει στη Σιγκαπούρη, υπό το φόβο των πληροφοριών ότι ο Φαλσιανί θα έδινε πληροφορίες και για Έλληνες καταθέτες. Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να είχε αποφασίσει να επιστρέψει τα ποσά εδώ και μήνες, σε συνεργασία με τους δικηγόρους του, Ηλία Μπίσια και Γιάννη Ματζουράνη.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, που ακολουθείται αυτή η διαδικασία, δηλαδή επιστρέφονται χρήματα τέτοιου ύψους στο ελληνικό Δημόσιο από μίζες. 

Οι ίδιες έμπειρες δικαστικές πηγές αναφέρουν στο news.gr ότι ο Κάντας θα εξακολουθήσει να είναι απόλυτα συνεργάσιμος με τις δικαστικές αρχές, και πως τα ονόματα και τα στοιχεία, που έδωσε στην κατάθεσή του, είναι απόλυτα αξιόπιστα. "Στην κατάσταση, που βρίσκεται, δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να πει ψέματα", δηλώνουν με νόημα.

Τα πάντα, βέβαια, μένει να αποδειχθούν.

Διαβάστε ακόμα : Ποιους κατονομάζει για μίζες ο Κάντας