Κανένα περιθώριο συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ, με φόντο τις ευρωεκλογές δεν άφησε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος ανάφερε μεταξύ άλλων ότι η Δημοκρατική Αριστερά βγήκε από το Συνέδριο ένα ενιαίο δημοκρατικό κόμμα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Χατζησωκράτη στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ
-Το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσε ότι είναι ενωμένο το κόμμα ή ξεκαθάρισε το διχασμό;
To 2o Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ τελείωσε πριν από δέκα ημέρες, έχοντας ψηφίσει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τις Θέσεις, δηλαδή την πολιτική γραμμή πλεύσης για τα επόμενα τρία χρόνια, έχοντας επανεκλέξει τον Φ. Κουβέλη ως πρόεδρο καθώς και τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Ένα ενιαίο δημοκρατικό κόμμα, βγαίνει από το Συνέδριό του, μετά από ένα έντονο διάλογο, με πλειοψηφία και μειοψηφία. Δεν πρόκειται για διχασμό. Η κουλτούρα του χώρου της δημοκρατικής αριστεράς μας καθιστά βέβαιους ότι στις επερχόμενες μεγάλες πολιτικές μάχες, με πρώτη και κύρια τις ευρωβουλευτικές εκλογές όπου θα κατέβει η ΔΗΜΑΡ με τους συμμάχους της, κινήσεις και προσωπικότητες, όλοι και όλες θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.
- Η μειοψηφία σας κατηγορεί ότι επιμένετε σε αποκλεισμούς κομμάτων (ΠΑΣΟΚ) ενόψει ευρωεκλογών και προβλέπουν ότι η μόνη εξέλιξη θα είναι συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Την επιδιώκετε;
Το Συνέδριό μας αποφάσισε ότι κοινή κάθοδος στις ευρωεκλογές, δηλαδή στο ίδιο ευρωψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δύο κόμματα που σήμερα έχουν εντελώς διαφορετική θέση στο πολιτικό σκηνικό, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Μπορείτε να σκεφτείτε, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό εξωτερικών Β. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη σε κοινή προεκλογική συγκέντρωση να υποστηρίζουν κοινούς υποψηφίους/ες ευρωβουλευτές που θα ομιλούν για αλλαγές στην Ελλάδα και Ευρώπη; Την ίδια την μεγάλη υπόθεση της μελλοντικής συγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της Κεντροαριστεράς θα ζημίωνε μια τέτοια εξέλιξη!
Τώρα, σε ότι αφορά την ως εκ τούτου συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως μόνη εξέλιξη, δεν μπορώ να καταλάβω πως προκύπτει! Υποθέτω ότι αναφέρεστε σε πιθανή μετεκλογική συνεργασία για μετά τις βουλευτικές εκλογές, γιατί οτιδήποτε άλλο καταλαβαίνετε ότι είναι εκτός οποιασδήποτε συζήτησης.
Εμείς δεν έχουμε «αγκυλώσεις» για εκ των προτέρων αποκλεισμούς και δεν θεωρούμε πως η δυνατότητα σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης είναι μόνο με το συντηρητικό κόμμα! Εμείς ως κόμμα της δημοκρατικής αριστεράς θέλουμε να υπάρχουν οι όροι και προϋποθέσεις, προγραμματικοί και πολιτικοί, για κυβερνήσεις προοδευτικής κατεύθυνσης, που, δυστυχώς, αν γίνονταν αύριο οι εκλογές δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές τότε εμείς ως αριστερά της ευθύνης θα εκδιπλώσουμε και την άποψή μας για το «ποιά κυβέρνηση για τον τόπο»
-Εφόσον υπήρχε αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, θα συζητούσατε συνεργασία;
Για μας ΑΛΛΑΓΗ θέσης του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό είναι το κύριο.
Αν αυτή γίνει με την ίδια ηγεσία η όχι, δεν είναι μια υπόθεση που πρέπει να μας απασχολεί.
- Ποιος είναι ο ορίζοντας της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τη γνώμη σας; Προβλέπετε πρόωρες εκλογές; Τριπλές μαζί με ευρωεκλογές και δημοτικές;
Ο ορίζοντάς της είναι προφανώς ο Φεβρουάριος του 2015, με την του Προεδρική εκλογή, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας κάθε μέρα εκλογές, δεν θα μπορούσε να συναινέσει ούτε και σε πρόσωπο από τον εντελώς στενό κομματικό του χώρο. Όπως σήμερα, επαναλαμβάνω σήμερα, εμφανίζονται τα πράγματα, τριπλές εκλογές θα ήταν αυτοκτονικές για τον κ. Σαμαρά.
- Το σενάριο μεταβατικού Πρωθυπουργού-τεχνοκράτη, τύπου Παπαδήμου ή Πικραμμένου θα σας έκανε να επιστρέψετε στην κυβέρνηση;
Να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι για τη ΔΗΜΑΡ το πρωταρχικό και μείζον είναι οι πολιτικές. Αυτό που ζητάμε είναι η αλλαγή πολιτικών. Έπεται η φερεγγυότητα για την τήρηση των συμφωνημένων. Προσωπικά, δεν νομίζω ότι σήμερα ένα τέτοιο σενάριο έχει κάποια τύχη. Επίσης, δεν θεωρώ πρόσφορο για την πορεία του τόπου, να εκχωρείται σε τεχνοκράτη η ευθύνη της διακυβέρνησης.