Το βράδυ της Τετάρτης ο Κώστας Καραμανλής συνέφαγε στη Ραφήνα με είκοσι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Πρώτο... πολιτικό πιάτο ήταν η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας και δεύτερο οι ευρωεκλογές.
Το δείπνο κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως γράφει η εφημερίδα Real News, στο μεζεδοπωλείο "Σειρήνες", με την πολιτική και τα πειράγματα να εναλλάσσονται και το τσίπουρο να ρέει άφθονο.
Την πρόσκληση απηύθυνε ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Μαρίνος, για τη γιορτή του.
"Το κλίμα ήταν ενωτικό", λένε όλοι οι παριστάμενοι με μία φωνή. Παρόντες ο εορτάζων και οι προσκεκλημένοι βουλευτές Κώστας Κοντογεώργος, Ανδρέας Κουτσούμπας, Ευθύνης Καρανάσιος, Γιώργος Γεωργαντάς, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Κώστας Κλειτσιώτης, Γιώργος Στύλος και άλλοι.
Όταν η συζήτηση ήρθε στην πολιτική επικαιρότητα, ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των κυβερνητικών βουλευτών ενόψει της ψηφοφορίας για τα ακίνητα και τους πλειστηριασμούς δίνοντας έμφαση στην "ενότητα".
"Παραμένουμε στις επάλξεις. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο μόνος πυλώνας για να βγει η χώρα από την κρίση. Το κόμμα μας είναι το μόνο ανάχωμα για να μην οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή. Απόλυτη στήριξη στον πρωθυπουργό", είπε ο Κ. Καραμανλής όχι μία, αλλά πολλές φορές εκείνο το βράδυ. Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά προς τον Κώστα Καραμανλή πριν από μία εβδομάδα, όπου ο πρωθυπουργός φέρεται να ενημέρωσε διεξοδικά τον πρώην πρωθυπουργό για τις πολιτικές εξελίξεις, επιχειρώντας να κλείσει έναν κύκλο "ψυχρότητας" ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Μαβίλη.
Στην έκκληση ενότητα υπήρχε και "διά ταύτα": ο έντονος προβληματισμός του Κ. Καραμανλή για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
"Κάντε τον αγώνα σας για να έχουμε ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να είμαστε πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν", είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να εναλλάσσονται στην πρώτη θέση με μικρή διαφορά, αλλά και τη Χρυσή Αυγή που κρατάει υψηλά ποσοστά παρά τις προφυλακίσεις.
Οι βουλευτές τον ρώτησαν αν υπάρχει ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2014. Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να εκφράσει άποψη παραπέμποντας στον Αντώνη Σαμαρά. "Δεν είναι δικό μου θέμα πότε θα γίνουν εκλογές. Ως πρώην πρωθυπουργός μπορεί να έχω μια καλύτερη εικόνα από εσάς αλλά την πραγματική εικόνα τη γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Εκείνος ξέρει τι συμφέρει τον τόπο", είπε.
Γεγονός είναι, σημειώνει η εφημερίδα, ότι ο Κ. Καραμανλής πιστεύει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τον τόπο, αποκηρύσσοντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ.
"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Η αξιωματική αντιπολίτευση πέραν του να χαϊδεύει αυτιά δεν έχει συγκεκριμένη και αξιόλογη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε. Για το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να μιλήσει διεξοδικά όταν οι βουλευτές εξέφρασαν προβληματισμό για το πόσο μπορεί να αντέξει. «Αυτός ο χώρος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί. Αυτή τη στιγμή τον καλύπτει το ΠΑΣΟΚ. Καλό θα ήταν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να παραμείνουν και να διατηρήσει τα ποσοστά του", φέρεται να είπαν ορισμένοι από τους κυβερνητικούς βουλευτές και ο Κ. Καραμανλής συμφώνησε.
Όσο για την κίνηση των 58 στο χώρο της Κεντροαριστεράς, δε φάνηκε να τον ενθουσιάζει. "Δεν με ενδιαφέρει", φέρεται να είπε, δείχνοντας ότι δεν ποντάρει στο σημιτογενές εγχείρημα. Προσωπικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και κατά πόσο είναι ισχυρός στην καρέκλα του, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι δεν έγινε κουβέντα.
Κανείς δεν έθεσε στο τραπέζι ζήτημα επιστροφής του Κ. Καραμανλή στην ενεργό πολιτική στο μέλλον. Ωστόσο αρκετοί τον ρώτησαν αν εκ των υστέρων έχει αναθεωρήσει τη στάση του το 2008, όταν κάλυψε στενούς συνεργάτες όπως τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Γ. Βουλγαράκη αντί να τους αποπέμψει. "Ίσως επικοινωνιακά να έπρεπε να γίνει. Όμως επί της ουσίας δεν αποδείχθηκε τίποτα στη συνέχεια για το Βατοπέδι ή οτιδήποτε άλλο", υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός.